zondag 17 juli 2011

Veel regen met opnieuw wateroverlast

Termen zondagochtend,

De laatste weken hebben in grote delen van de Alpen heftige onweersbuien met lokaal veel wateroverlast, zware hagel en zware windstoten, het zomerse weer flinke averij doen oplopen. Helaas ziet het er voorlopig niet naar uit dat de zomer terugkeert, integendeel, het wordt opnieuw zeer nat met vooral vandaag en woensdag veel regen met opnieuw wateroverlast.

Het weer in de Alpen stond de afgelopen 2 weken in het teken van periodiek heftige onweersbuien zoals dit complex in de omgeving van Oltingen (CH) op 13 juli jl.


...met extreem veel neerslag en hagelstenen die lokaal tot 6 a 7 cm uitgroeidenOorzaak voor het aanhoudend slechte weer is een voor "zomers weer" totaal verkeerde luchdrukverdeling. Zo zien we boven de Atlantische Oceaan tot ver naar het hoge noorden toe hoge druk (blokkade). Tegelijkertijd zien we aan de oostflank van de blokkade lage druk (depressies, trog) boven grote delen van het west en centraal Europa.

Isobarenkaart met "foute" zomerse luchtdrukverdelingVandaag staat het weer onder invloed van een actieve depressie met kern boven Engeland, het koufront trekt vandaag en in de nacht op zondag van west naar oost over de Alpen en zal vooral in de zuidelijke Alpen (Tessin) als ook in Noord Italië veel neerslag gaan opleveren. Er kan daar tot morgenavond 50 tot 120 mm regen vallen en lokaal is 120 tot 200 mm (of meer) mogelijk. met het instromen van koelere lucht daalt de sneeuwvalgrens tot 2400 a 2000 meter.
Maandag tapt de atmosfeer tijdelijk uit een rustiger vaatje en wordt het geleidelijk weer droog.

GFS bodemdrukkaart voor zondagmiddag 18h00
Dinsdag zien we dat de depressie tot boven Scandinavië is doorgeschoven, vanuit een hoogtetrog die tot over de Pyreneeën reikt ontwikkelt zich in de zuidelijke Golf van Biskaje een klein maar actief lagedrukgebied welke in de nacht van dinsdag op woensdag via het zuiden van Frankrijk via de Golf van Genua naar het oosten trekt en woensdagmiddag boven Kroatie wordt verwacht.
Uitgaande van deze depressie gaat er wederom zeer veel neerslag vallen met als zwaartepunt zuid Frankrijk, noord Italië, de (zuidelijke) Alpen en de Adriatische kuststreek.

GFS dinsdag 00h00, uitgaande van de hoogtetrog ontwikkelt zich boven de Golf van Biskaje een depressie....welke vervolgens via zuid Frankrijk naar het oosten koerstNeerslagkaart komende 4 dagen volgens het Europese model ECMWF, het Amerikaanse model GFS doet er nog een schepje bovenop en laat het zwaartepunt van de neerslag tevens wat zuidelijker verlopen.Na woensdag zien we boven het Europese continent de luchtdrukverschullen meer en meer vervlakken. Een storing in de bovenlucht, vrijdag met centrum boven het Engelse Kanaal, zal echter ook dan zorgen voor een onstabiele opbouw van de atmosfeer met hier en daar neerslag, veelal in de vorm van buien welke vooral in de middag kunnen ontstaan. Vwb het verdere verloop van de hoogtestoring lopen de berekeningen van de modellen vanaf donderdag uiteen. het Amerikaanse model GFS simuleert dat het verder naar het oosten wegtrekt en west Europa geleidelijk van een uitloper van het Azorenhoog gaat profiteren. het Europese model ECMWF simuleert dat de hoogtestoring in het volgende weekend richting de Alpen trekt. Ook hier zal echter, zij het wat later, het Azorenhoog meer en meer invloed gaan krijgen.

Uitloper Azorenhoog
Samengevat gaan we een natte en vrij koele week tegemoet met periodiek veel neerslag. Vanaf woensdag tekent zich een langzame verbetering af. In hoeverre het Azorenhoog het zomerse weer terug zal weten te brengen is nog enigszins onzeker.


Tot zover deze extra update

Meer weer op mijn ; Weersite

Ciao voor nu Johann

©JohannGeers

Geen opmerkingen: