vrijdag 26 augustus 2011

Koufront met föhn en sneeuw tot onder 2000 meter

Termen vrijdagmiddag 16h00,

Vanmiddag bereikt een actief koufront de westelijke Alpen en deze zal tot zondagochtend ook Oostenrijk gepasseerd zijn. In het voorveld van het koufront ontwikkelde zich vandaag een krachtige zuidföhn. Vooral de föhngevoelige dalen zullen daarvan last gaan ondervinden. Door de toenemende drukverschillen tussen de noord en zuidkant van de Alpen kan de föhn(storm) hier en daar tot in het het "laagland" doorstoten.


Typische "föhnwolken" boven het Simplongebied (Wallis, Zwitserland)
De toppen van de Alpenhoofdkam krijgen te maken met een föhnstorm met windstoten tot orkaankracht (100-150 kmh). Afgelopen nacht was het door de zuidföhn in Zwitserland al goed warm. Zo werden bv. in het Zwitserse Reuss en Rheintal als ook in Oberhasli afgelopen nacht om 03h00 temperaturen tussen de 30 °C (Balzers) en 26 °C (Vaduz) geregistreerd.Föhndiagram Zwitserland met vrijdag sterke zuidföhn, vanaf zaterdag na frontpassage opkomende krachtige noordföhn.
Veel neerslag
Tijdens passage van het koufront komt de föhn tot liggen maar neemt de wind overal nogmaals (tijdelijk) sterk toe en gaat het regenen, aanvankelijk is daarbij ook onweer waarschijnlijk. Lokaal kan veel neerslag gaan vallen, zwaartepunt daarbij de centrale zuidkant van de Alpen waar lokaal 30 -80 mm mogelijk is. De sneeuwvalgrens daalt van west naar oost tot 2300 a 2000 meter. In de oostelijke Vooralpen en Alpen kan het tot 1800 lokaal zelfs tot 1500 meter gaan sneeuwen.


Koufront ligt zaterdagnacht over Zwitserland en trekt verder oostwaarts
Herstel van zomerse weer, niet meer zo warm
Zaterdag keert de rust terug, van west naar oost wordt het droog en laat de zon zich weer zien. Met de ingestroomde koelere lucht is het een graad of 10 tot 15 koeler. Bijna püncktlich met het begin van de meteorologische herfst (1 september) komt daarmee ook een einde aan de hoogzomer.


Tot zover deze extra update

Meer weer op mijn ; Weersite


Note;
Sinds kort verzorg ik de Alpenweerberichten voor het grootste wintersportplatform van Nederland te weten
"Sneeuwhoogte.nl" en de recentelijk opgestarte "Facebook uitgave" hiervan. Vanaf 1 oktober zijn op het platform van sneeuwhoogte.nl meerdere keren per week, in het hoofdseizoen dagelijks, uitgebreide weerberichten voor de Alpenlanden te vinden. Mocht er aanleiding toe zijn zal ook aan het Nederlandse en Belgische winterweer aandacht worden geschonken.


Ciao JohannGeen opmerkingen: