woensdag 14 september 2011

Weekend geleidelijk kouder sneeuw tot 1500 meter

Termen woensdagavond

Het mooie nazomerweer loopt dit weekend een flinke knauw op. In de loop van het weekend daalt de temperatuur in de hoogte met een graad op 15 en tot een hoogte van 1500 meter gaat het sneeuwen.
Synops;
Het hogedrukgebied welke nu nog het mooie nazomerweer oplevert trekt tegen en in het weekend weg naar het oosten. Tegelijkertijd breidt een actieve depressie (hoogtetrog) zijn invloed uit naar het westen van Europa. In het weekend zien we dat een portie koude lucht afsnoert en zondag boven de Noordzee wordt berekend. Aan de zuidkant van dit systeem wordt vooral in de hoogte veel koudere lucht aangevoerd en dat gaan we vooral op zondag en maandag merken.


Zaterdag inzettende afkoeling;
Op zaterdag neemt de bewolking vanuit het westen toe en hier en daar gaat wat neerslag vallen, vooralsnog is dit tot ver boven de 2000 meter regen. Zondag stroomt onder invloed van de bovengenoemde hoogtetrog steeds koudere lucht over de Alpen uit en wordt het in alle hoogtes een stuk kouder. Zaterdag is het met een graad of 15 op 1500 meter hoogte nog zacht, zondag komt het kwik niet veel hoger meer dan een graad of 3. De sneeuwvalgrens zakt daarbij van 2000 meter naar circa 1500 meter en bij aanhoudende en intensive neerslag (neerslagafkoeling) kan de sneeuwvalgrens lokaal tot 1200 a 1100 meter zakken.

Genuacyclogenese
Hoeveel neerslag er gaat vallen is nog enigszins onzeker en heeft alles te maken met de vorming van een apart lagedrukgebied boven de Golf van Genua op zondag. Hierdoor zien we vooral boven de oostelijke en centrale Alpen een weersituatie ontstaan welke in het Duits met de term “Gegenstromlage” wordt aangeduid. Warme vochtige lucht stroomt aan de noordkant van het Genualaag vanuit het oosten over de veel koudere lucht welke vanuit het noordwesten is binnengestroomd.
Door zogenaamde opglijdingsprocessen kan er erg veel neerslag gaan vallen. Vooralsnog wordt de meeste neerslag in de oostelijke Alpen berekend. Zo berekent het Amerikaanse model GFS neerslaghoeveelheden voor de Oostenrijkse en Noord Italiaanse Alpen tot dinsdag 30 tot 90 mm, lokaal ook meer dan 110 mm. In deze gebieden kan het tot in de hogere dalen sneeuwen en boven de 1800 a 2000 behoort een halve meter verse sneeuw zeker tot de mogelijkheden.Hoe het uiteindelijk allemaal zal gaan evolueren is nog onzeker. Zeker is dat aan het warme nazomerweer in het weekend vooreerst een einde komt.

Ciao Johann

Meer weer op mijn ; Weersite©JohannGeersGeen opmerkingen: