donderdag 13 oktober 2011

Geen sneeuw, wel zon voor Alpenlanden

Termen, donderdagmiddag,

New; Alpenweer Twitter

De laatste struiptrekkingen van een storing geven donderdag nog wat regen en boven de 3000 meter enige lichte sneeuw in de Alpen. Vanaf vrijdag breekt een periode van rustig en vrij zonnig weer aan onder de supervisie van een hogedrukgebied. Het gaat dit weekend boven Polen voor anker en met een oostelijke tot zuidoostelijke stroming wordt drogere lucht aangevoerd.


Op de weerkaart is te zien hoe een hogedrukgebied het weer in de Alpenlanden bepaald. Sneeuw en kou blijven op grote afstand.

Na de lichte neerslag van vrijdag gaat het in het weekend dan ook flink opklaren. Doordat er drogere maar ook wat koudere lucht wordt aangevoerd zal het in de nachten behoorlijk afkoelen en gaan vriezen. In de hoger gelegen dalen kan het gemakkelijk tot matige vorst komen, waarbij valt te denken aan temperaturen tussen de -6 en -10 graden. Vooral de nacht van vrijdag op zaterdag verloopt koud met in de zuidelijke Alpen dan strenge (stralings) vorst. De vorstgrens daalt naar 1600 meter in de oostelijke Alpen tot rond de 3 km in de zuidwestelijke delen van het Alpengebied.

Op het hoge bergplateau van het prachtige Zwitserse kanton Wallis kan je nog tot en met eind februari winterwandelingen maken met Sint-Bernadhonden. Het is er de komende dagen in elk geval prachtig weer voor. Heldere luchten en mooie vergezichten.

Op zondag loopt het 'freezing level' zelfs nog iets verder op. Onder rugdekking van heel veel zon kan daar dus volop genoten worden van een fraai najaarsweekend. Wel is er kans op mist, vooral in de dalen en bij gebrek aan stroming kan deze wel eens wat hardnekkig zijn en overgaan in laaghangende bewolking. Al met al een heel ander weertype dan een kleine week geleden toen een koude noordwestelijke stroming in samenwerking met het 'Genualaag' voor een korte maar hevige kouinval zorgde waarbij overvloedige sneeuw en regen voor veel overlast zorgden. Beken en rivieren stroomden over en er waren modderverschuivingen.

Het hogedrukgebied boven Centraal-Europa weet depressies op afstand te houden en dus kan de natuur weer een beetje opdrogen. Is er dan nog een nieuwe kouinval onderweg? Als we de diverse computermodellen er bij pakken dan zien we dat de kans op kou voorlopig erg klein in. Na het weekend houdt het hogedrukgebied boven het midden van Europa een stevige vinger in de pap als het over het weer in de Alpen gaat. We zien een depressie, gevuld met koude lucht vanaf IJsland richting Scandinaviƫ trekken maar de neerslagbieden kunnen zich geen weg door de blokkade van hogedruk forceren.

Zonsondergang Oberwallis vanavond, webcam Belalp met zicht op de zuidelijke Walliser Alpen (Rosswald -Simplon)

Met een wat aantrekkende zuidwestenwind zou de temperatuur volgende week nog wel eens wat verder kunnen oplopen. Daarbij komt er rond woensdag ook nog eens een depressie richting het Middellandse Zeegebied. Deze combinatie zou mogelijk een fohnwind tot stand kunnen brengen met nog meer warmte als gevolg. Voorlopig dus meer voorjaar dan winter in de Alpen. Maar geen nood. Als we de diverse seizoensverwachtingen mogen geloven staan de Alpenlanden nog een stevige portie kou en sneeuw te wachten de komende maanden.

Valt er nog wel ergens sneeuw in Europa? Jawel: het noordwesten van Rusland krijgt de komende dagen te maken met een heuse winterinval waarbij het gaat vriezen en sneeuwen. En daar waar je niet direct verwacht, in het noorden van Griekenland is dit weekend eveneens sprake van een heuse winterse speldenprik met enkele sneeuwbuien.

(Weerbericht werd vandaag verzorgd door Johan Kampuis /Sneeuwhoogte.nl)

Ciao voor nu,

Meer weer op mijn ; Weersite
©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl


Geen opmerkingen: