woensdag 12 oktober 2011

In westen droog, in oosten nat

Termen, Zwitserland; woensdagochtend,

New; Alpenweer Twitter

Onder invloed van luchtdrukstijgingen hadden we gisteren te maken met rustig en vooral naar het westen toe ook zonnig weer. De oostelijke Alpen hadden nog langer last van bewolking en vooral in het uiterste oosten en zuidoosten viel nog wat neerslag. Het werd zacht, de temperaturen liepen op tot 18 a 22 °C en aan de zuidkant van de Alpen werd lokaal 28 °C gehaald (Lopagno, Tessin 28.1 °C). Daar waar de zon het liet afweten was het een stuk koeler en kon je al echt merken dat het herfst is. De tweedeling in de Alpen zal op nadering van een koufront vanuit het noorden vandaag en vooral morgen zich nog sterker profileren. Vooral in Oostenrijk wordt het vandaag en morgen een echte herfstdag met regen en deels ook veel wind.Prachtige satellietopname van de Alpen gisteren, zon in het westen, meer bewolking in het oosten (bron;Eurac)

Het hoog wat gisteren voor de weersverbetering zorgde trekt zich weer iets terug naar het westen, tevens komt met verplaatsing van het centrum van de hogedruk naar het noorden toe de hogedrukas wat meer zuid-noord te liggen. Hierdoor kan aan de oostflank van het hoog koudere lucht vanuit het noorden naar het zuiden stromen. Een langgerekt koufront met meer bewolking en neerslag vormt de scheidingslijn tussen de warmere lucht op het continent en over de Alpen en de koudere lucht welke vanuit het noorden naar het zuiden stroomt. Momenteel loopt het front met neerslag via Nederland over Duitsland en zal in de loop van de dag de Alpen aandoen.

Vooral Oostenrijk maar ook het noorden en noordoosten van Zwitserland krijgen te maken met dit koufront. In de loop van de dag nemt de bewolking (verder) toe en het gaat regenen. Vooral morgen is het in Vorarlberg, Nordtirol en Salzburg de hele dag bewolkt (trüb) en regent het, ook kan de wind flink gaan uithalen. Ook naar het zuiden toe en in het noord(oosten) van Zwitserland valt af en toe regen maar de hoeveelheden zullen hier minder zijn dan in Oostenrijk. De temperaturen liggen in Oostenrijk tussen de 7 en 17 °C (zuiden). De sneeuwvalgrens zakt in Oostenrijk tot 1300 a 1000 meter. In Zwitserland rond de 1800 a 2000 meter. Wel is het zo dat met het instromen van de koudste lucht het morgen in de loop van de dag van het noorden uit ook weer droog wordt. Grotere neerslaghoeveelheden worden dan ook niet verwacht. (kaart hieronder)

Met het instromen van de koudere maar ook drogere lucht achter het koufront wordt het morgenmiddag van het noordoosten uit geleidelijk weer droog en laat de zon zich weer zien. Met een naar oost draaiende hoogtestroming is het vooral in de oostelijke delen van Oostenrijk koud. De vorstgrens zakt hier lokaal tot 1300 a 1500 meter. In de Zwitserse en met name de Franse Alpen is het een stuk zachter. Wel neemt hier de kans op "Hochnebel" sterk toe welke tot een hoogte van 1200 a 1600 kan reiken. Daarboven schijnt de zon uitbundig.

map


Het hogedrukgebied blijft ook het weekend weerbepalend. Het is meest zonnig, zacht met kans op mist en Hochnebel in de dalen. Gedurende het weekend en begin volgende week verplaatst het hoog zich met zijn zwaartepunt via Polen naar west Rusland. Tot dinsdag zal het hoog het weer in de Alpen gunstig beïnvloeden en kan het met een naar zuid draaiende hoogtestroming nog wat warmer worden. Daarna wordt de invloed van het hoog dusdanig klein dat eerste storingen met bewolking en later neerslag vanuit het westen hun kans grijpen. Aanvankelijk word met zuidelijke winden nog zeer zachte lucht aangevoerd. Woensdag volgt dan vanuit het noordwesten koudere en vochtigere lucht. Vooral in de Franse en zuidelijke Alpen kan veel neerslag gaan vallen. De sneeuwvalgrens zakt tot 1000 meter. Hoe het één en ander vanaf begin volgende week in detail zal gaan evolueren is nog onzeker. Een overgang naar opnieuw kouder weer met wellicht veel sneeuw in de Alpen is aannemelijk. Morgen daarover meer.

Ciao voor nu,

Meer weer op mijn ; Weersite©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl


Geen opmerkingen: