Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

maandag 24 oktober 2011

In het noorden föhn, in het zuiden veel regen en sneeuw

Termen maandagochtend,

map

Dit weekend prima omstandigheden in de Alpen, foto Sölden

De eerste hoger gelegen skigebieden die dit weekeinde hun pistes hebben geopend en daarmee het seizoen 2011-2012 officieel hebben gestart , kunnen terugkijken op een prima weekend. Onder de vleugels van een oost Europees hogedrukgebied was het prima vertoeven op de pistes. Daarnaast hadden we te maken met extreem droge lucht. Dit stond wederom garant voor prima sneeuwcondities en adembenemende Alpenpanorama's.


Genieten; Sölden zaterdagmiddag

Vandaag is het op de meeste plaatsen nog zonnig, in en op de bergen schijnt de zon nog. In het Alpenvoorland en de dalen hebben we te maken met een mix uit mist, laaghangende bewolking en zon. Uitgezonderd het oosten en zuidoosten van Oostenrijk. Hier zat en zit dikkere bewolking waaruit af en toe wat regen en boven de 1100 a 1400 meter sneeuw kan vallen. Het is er koel en met temperaturen die niet boven de 10 °C uitkomen. Elders loopt het kwik op tot 12 °C, met zon tot circa 17 °C. De nulgradengrens bevindt zich algemeen tussen de 2200 en 2500 meter. Een stuk kouder is het ten zuiden en westen van de Alpenhoofdkam en in de lager gelegen Italiaanse gebieden.De zachtere lucht vanuit het zuidwesten wordt door de Alpen afgevangen en hier kon zich een koudereservoir vormen.De vorstgrens ligt hier momenteel rond de 1200 a 1400 meter.


Satellietfoto van vanmorgen, dikkere bewolking nu nog boven west Frankrijk is in aantocht

Onder invloed van een depressie met kern ten noordwesten van Schotland nadert vanuit het westen een koufront. Aan de voorzijde van dit systeem zien we een krachtige zuidelijke hoogtestroming. Doordat het oost Europese hogedrukgebied wat verder naar het noordoosten verplaatst kan het koufront begeleid met bewolking en neerslag verder naar het oosten oprukken en gaat de komende dagen het weerbeeld in de Alpenlanden bepalen.Met het aantrekken van de wind merken we vandaag al dat er een verandering in de lucht hangt. Tevens zien we door de toenemende drukverschillen tussen de noordkant en zuidkant van de Alpen de zuidföhn in kracht toenemen terwijl tegelijkertijd aan de zuidkant van de Alpen de vochtige lucht stuwt. De föhn zal nog tot dinsdagavond-nacht aanhouden en dan op nadering en passage van het koufront eindigen.

Föhndiagram Zwitserland, drukverschil tot 11 hPa tussen noord-zuid, dit staat garant voor een stormachtige zuidföhn in de bergen. (Bron; MeteoCentraleSchweiz)

Boven de Golf van Lyon zien we dinsdag en apart laag tot ontwikkeling komen. Dit lagedrukgebied zal vooral in de zuidelijke Franse en Italiaanse Alpen (Ligurische Alpen) lokaal veel neerslag gaan produceren.De gebieden aan de zuidkant van de Alpen krijgen eveneens met veel neerslag te maken door de toenemende Südstau. Neerslaghoeveelheden van 50 tot 100 mm en lokaal nog meer zijn hier mogelijk. In de bergen boven de 2000 a 2400 meter gaat veel sneeuw vallen. Denk daarbij aan 50 tot 100 cm en onder gunstige omstandigheden (Stau) ook nog meer. Elders valt, mede ook door de föhn weinig tot geen neerslag.

In de zuidelijke Alpen ligt de sneeuwvalgrens eerst nog tussen de 1300 en 1500 meter, stijgt hier later echter ook tot circa 2000 a 2200 meter. Terwijl in de Franse en Zwitserse Alpen de meeste neerslag op dinsdag valt kan Oostenrijk en de oost Italiaanse Alpen zich woensdag gaan opmaken voor veel neerslag. De nationale feestdag in Oostenrijk zal vwb de zuidelijke gebieden compleet in het water (sneeuw) vallen. Vooral Tirol, Salzburg en Karinthië krijgen lokaal erg veel neerslag. De sneeuwvalgrens ligt hier meest tussen de 1700en 2400 meter.


Neerslag aan de hand van ons eigen weermodel voor de komende 4 dagen

Na passage van het koufront zakt de sneeuwvalgrens tot circa 1700 meter. De meeste neerslag is dan echter al weer voorbij. Door luchtdrukstijgingen onder wordt het van west naar oost droog en de zon komt weer tevoorschijn. Door een opnieuw in kracht toenemende zuidelijke stroming komt ook de zuidföhn weeropzetten. Deze zal echter niet meer zo sterk worden als vandaag en morgen. Het komende weekend liggen de Alpen onder invloed van een uitgebreid hogedrukgebied boven oost Europa. Het is rustig, vrij zacht en met de zon erbij vriendelijk herfstweer. Wel neemt de kans op mist en Hochnebel weer toe. Ook vandaag zien we op de langere termijn nog geen winterse aspiraties. Fijne dag en tot morgen.

Meer weer op mijn ; Weersite

New; Alpenweer Twitter©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nlGeen opmerkingen: