Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

dinsdag 25 oktober 2011

Sneeuw in zuiden, bijna zomers in noorden

Termen, dinsdagmiddag

map

Sneeuwval in de Franse Alpen; Foto Risoul

Een depressie met kern in het zeegebied tussen IJsland en Schotland stuurt vandaag en morgen een front over de Alpen. Boven de Golf van Lion heeft zich een apart laag gevormd. In samenwerking met een oost Europees hoog hebben we in de Alpen te maken met een krachtige zuidelijke tot zuidwestelijke hoogtestroming. Op nadering en passage van het front neemt vandaag en morgen de zuidföhn in kracht af en komt tenslotte geheel tot liggen. Gelijktijdig met föhneinde zet van west naar oost neerslag in. Mede door de extra push van het Middellandse Zee laag gaat er in de zuidelijke Alpen veel neerslag vallen. Lokaal is er 100 tot 120 mm mogelijk. De sneeuwvalgrens ligt in deze gebieden eerst nog vrij laag maar zal gedurende de dag met het instromen van de vochtigere en zachtere lucht stijgen naar 1800 tot 2000 meter.


Satellietfoto vanmorgen; bewolking en neerslag vooral over de westelijke Alpen

Op dit moment sneeuwt het al stevig in de Franse, Italiaanse en ook de zuidwestelijke Zwitserse Alpen. De neerslag zal zich tot donderdag morgen geleidelijk verder naar het oosten verplaatsen en aan de zuidkant van het Alpen massief stuwen. De oostelijk Zwitserse Alpen alsmede de Oostenrijkse Alpen hebben eerst nog met een krachtige zuidföhn te maken. Met ondersteuning van de föhn kan het kwik hier nogmaals flink oplopen. Zo zijn in de karakteristieke föhndalen vandaag temperaturen van 17 tot 21 graden mogelijk. In de loop van woensdag zal het front met het slechte weer zich verder van west naar oost over de Alpen verplaatsen en wordt het overal bewolkt en nat. In de föhngebieden staat eerst nog een harde tot stormachtige wind.


Na föhneinde inzettende sneeuwval vanmorgen ook in de zuidelijke Walliser Alpen; Webcam Simplondorf

Zoals gezegd krijgen vooral de zuidelijke Alpen door de Südstau veel neerslag. Boven de 2000 meter gaat er de komende 48 uur aan de zuidkant van de Alpen 30 cm tot 60 cm sneeuw vallen, lokaal tot 60 cm. Onder gunstige en aanhoudende Südstau acht ik tot een meter Neuschnee niet onmogelijk. De noordelijke en inner-alpine gebieden krijgen minder neerslag (zie kaart voor verdeling). Met een vrij hoge sneeuwvalgrens kon dit nog wel eens problemen gaan opleveren. Enerzijds gaat boven de 2000 meter het lawinegevaar sterk toenemen, anderzijds zullen beken en rivieren weer kunnen gaan overstromen met kans op modderlawines. Vooral de noord Italaanse Alpen (Tessin), de Ligurische Alpen en de zuid Franse Alpen kunnen vandaag te maken gaan krijgen met extreme neerslaghoeveelheden (sommige berekeningen gaan uit van 150 tot 200 mm) met alle gevolgen van dien !Neerslagverdeling (sneeuw) de komende 2 dagen adhv van ons eigen weermodel

Met het verplaatsen van het front naar het oosten krijgen we vanaf woensdag vanuit het westen te maken met een weersverbetering. In het westen en zuiden wordt -of is het al droog en de zon laat zich weer zien. Naar het oosten toe valt nog wat regen en boven de 1600 a 1800 wat sneeuw. Donderdag is het vooral in oost Tirol, Karinthie en de Steiermark nog bewolkt en nat (trübe), echter ook hier neemt de intensiteit van de neerslag af en van west naar oost komt de zon tevoorschijn. Onder invloed van verdere luchtdrukstijgingen verbetert het weer vrijdag overal verder. Wel zien we dat de kans op mist en Hochnebel sterk toeneemt. De temperaturen bewegen zich meest tussen de 10 en 15 °C. Ook in het weekend en begin van de volgende week hebben we te maken met rustig en vrij zacht hogedrukweer.

Meer weer op mijn ; Weersite

New; Alpenweer Twitter

©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl

Geen opmerkingen: