dinsdag 25 oktober 2011

Regen en sneeuw in Oostenrijk

Termen, woensdagochtend

map

Gisteren al veel sneeuw in de (zuidelijke)Franse, Zwitserse en de Italiaanse Alpen; Webcam Stilfserjoch (2750m) vanmorgen

De weerverschillen in de Alpen zijn ook vandaag weer groot. Gisteren lag het zwaartepunt van de neerslag vooral in zuidelijke Franse en Zwitsers Alpen. Vandaag dan stuivertje wisselen en is Oostenrijk aan de beurt. Oorzaak van het slechte weer is een koufront welke deze dagen van west naar oost over de Alpen trekt. Een boven het warme water van de Middellandse Zee gevormd lagedrukgebied ligt vandaag iets ten oosten van de Golf van Genua en trekt verder naar het oosten.

In het voorveld van het koufront staat een krachtige zuidföhn. Zo kon gisteren in het noordoosten van Zwitserland (St. Galler Rheintal) de temperatuur oplopen tot bijna 22 °C ! Elders was het aan de noordkant met föhn 17 tot 20 °C. Tegelijkertijd viel er aan de zuidkant van de Zwitserse Alpen sneeuw tot 1000 meter met een nulgradengrens rond de 1500 meter. In noord Tessin vielen er zelfs sneeuwvlokken tot 800 meter hoogte. Zo lag er gisteravond in Simplondorf (1470m), een dorp net iets aan de zuidkant van de Simplon Alpen(pas) een pak sneeuw van 20 tot 30 cm en op de Simplon zelf ging het richting de halve meter. Ook veel sneeuw is er gisteren gevallen in (zuidelijke) Franse Alpen. Lokaal viel er hier boven de 2200 a 2400 meter meer dan een halve meter verse sneeuw. Daarmee ligt er in de skigebieden van oa. "Vars" en "Risoul" nu al meer sneeuw dan normaal in december.


Een pak verse sneeuw ook in de zuidelijke Franse Alpen; Webcam; Isola 2000

Vandaag trekt het front met föhn en neerslag verder richting de Oostenrijkse Alpen en ook daar gaat aan de zuidkant van het Alpenmassief het nodige aan neerslag vallen. Geen prettige vooruitzichten dus voor de diverse buitenactiviteiten op de nationale feestdag in Oostenrijk. Vooral in de Zillertaler Alpen, oost Tirol, tot aan de Koralpen, zal het deels intensief gaan regenen en boven de 2200 meter sneeuwen. De meeste regen en sneeuw zal in het gebied van de Lienzer Dolomieten (skigebieden van Zettersfeld en Hochstein), de Karnische Alpen (Kötschach , Nassfeld en Tröpolach) en de Karawanken (grensgebied Karinthië met Slowakije /Kranska Gora) vallen. In de westelijke Oostenrijkse Alpen (Voralberg, Tirol) ligt de sneeuwvalgrens met 1800 meter een stuk lager. Donderdag valt er vooral nog wat neerslag in de Öztaler Alpen (Sölden) en de Steiermark (Hohen Tauern) en de gebieden zuidelijk daarvan. De sneeuwvalgrens ligt dan rond de 2300 meter. In bovengenoemde gebieden wordt boven de 2200 a 2400 meter tussen de 15 en 40 cm verse sneeuw verwacht, onder gunstige omstandigheden is lokaal ook nog meer mogelijk.


Neerslag komende 24 uur

Terwijl het dus woensdag en donderdag vooral in de zuidelijke Oostenrijkse Alpen onbestendig is zien we een geleidelijke weersverbetering ten noorden van de Alpenhoofdkam. Net als elders in de Alpen laat ook hier de de zon zich meer en meer zien. Met een naar zuid draaiende wind wordt het daarbij opnieuw (licht) föhnig. Vanaf vrijdag stijgt het kwik in de Alpendalen tot 12 °C a 17 °C, daar waar mist en Hochnebel aanwezig maximaal tot 10 °C . Afgezien van mist en Hochnebel krijgen we te maken met vrij zonnig en rustig herfstweer, vooral in de bergen is het met veel zon zacht. Zo stijgt het kwik op 1500 meter tot rond de 10 graden, de vorstgrens pendelt meest tussen de 2800 en 3300 meter. Enkel het zuidoosten van Oostenrijk blijft wat temperatuur betreft achter met de rest van de Alpenlanden.Zoals het er nu naar uitziet blijft het ook de rest van de volgende week aan de zachte kant. Tussen hogedruk boven oost en centraal Europa, uitstrekkend tot over de Middellandse zee en lagedruk boven de Atlantische Oceaan, houden we een zuidwestelijke (föhn !) aanvoer van zachte lucht. (kaart hierboven). Met een dergelijke constellatie maakt de de winter vooralsnog weinig kans in onze contreien. Of op de langere termijn de depressieactiviteit verder tot over de Alpen kan doordrukken met van het westen en noordwesten uit koudere polaire sneeuwlucht staat nog volledig open. Wellicht de komende dagen meer hierover.

Een prettige dag nog en ciao vanuit een bewolkt Oberwallis

Meer weer op mijn ; Weersite

New; Alpenweer Twitter

©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl


Geen opmerkingen: