zondag 23 oktober 2011

Nog even rustig met zon - dinsdag volgt sneeuw

Termen zaterdagmiddag

map

Afgelopen nacht was een fris nachtje in de Alpen. Op enige hoogte vroor het streng en dook het kwik tot beneden de -10 graden. Vooral aan de zuidkam van de Alpen was het flink koud. Een winters nachtje dus. Verder is er van winterweer in Europa geen sprake. Alleen in Centraal-Europa vroor het licht: (Praag -1 graad, Wenen -2 Warschau -3) In Moskou bleef het kwik steken bij +3 graden. Lapland beleefde afgelopen nacht wel weer wat lichte vorst nadat de temperatuur een nacht eerder niet eens onder het vriespunt wist te komen. Geen kou dus op het continent en dus moeten ook de Alpen het de komende tijd nog zonder echt winterweer stellen. Maar er is wel sneeuw opkomst en wel op dinsdag en woensdag!

De verwachte sneeuwhoeveelheden tot donderdagmiddag (accumulated) berekend volgens het Amerikaanse NCEP model

Onder regie van een hogedrukgebied dat boven de Baltische Staten ligt is het op dit moment vrij rustig weer en kunnen we dit weekend rekenen op heel veel zon. Wel komt er in met name in de dalen mist of 'Hochnebel' voor. Een klein beetje klimmen en de zon schijnt echter volop. Het kwik klimt naar enkele graden in de plus maar net als de afgelopen dagen geldt dat in gebieden met mist en/of 'Hochnebel' (is stratus, laaghangende bewolking) de temperatuur lager uitkomt. Komende nacht is het weer behoorlijk koud met lichte en boven de 1000 meter ook matige vorst. Het koudst lijkt het te worden in Wallis en Berner Oberland. Daar vanaf 1000 meter plaatselijk kans op strenge vorst met temperaturen rond -10 graden.

Zondag wordt wederom een dag met veel zon al drijft er later op de dag in de Oostenrijkse Alpen wel enige bewolking vanuit het zuiden binnen. Tot neerslag lijkt het nergens te komen en ook dan kan er plaatselijk mist en nevel of wel laaghangende bewolking voorkomen. De temperaturen lopen op naar waarden tussen de 4 en 8 graden. Aan de noordkant van de Alpen is het helemaal voorjaar, daar kan het wel 15 graden worden! De vorstgrens bevindt zich in het weekend tussen de 2000 en 2200 meter.

Op de weerkaart zien we een stevig hogedrukgebied dat ook na het weekend nog boven de Baltische Staten ligt. Het krijgt een forse aanval te verwerken van een diepe depressie die zich uitstrekt vanaf de Britse Eilanden tot over het oosten van het Iberisch Schiereiland. Ook boven het noorden van Italië ontstaat nog een aparte storing. Met een zuidelijke stroming zullen de noordelijke Alpen dinsdag te maken krijgen met enige föhn effecten en loopt het 'freezing level' op naar tussen de 3200 en 3400 meter.

De Franse Alpen en zuidkam van het Zwitserse berggebied krijgen te maken met sneeuwval. Daarbij ligt de nulgradengrens rond de 1000 meter maar kan bij intensieve sneeuwval nog wel wat dalen. Ook woensdag valt er nog neerslag in de Alpen waarbij vooral Voralberg en Tirol de grootste hoeveelheden lijken te krijgen. Daarbij kunnen we denken aan 30 tot 40 cm, maar kruipt de sneeuwgrens nog wel iets omhoog tot rond de 2500 meter. Na nog wat losse buien die alleen boven de 2000 tot 2500 nog in sneeuwvorm vallen zal het later op woensdag vooral in Zwiterland gaan opklaren. In het oosten van Oostenrijk is ook donderdag de kans op neerslag nog groot maar zal dit alleen in de bergen boven de 2000-2200meter als sneeuw vallen. Een zuidelijke wind die over de Adriatische zee strijkt is debet aan het vrij hoge nulgraden niveau.

Kortom: dit weekend genieten van mooi zonnig weer en vanaf dinsdag neemt de kans op sneeuw fors toe. Van een echte kouinval waarbij het tot in de dalen gaat sneeuwen moeten nog even op worden gewacht. Het is tenslotte ook nog maar oktober. Voor nu: een fijn weekend!

(weerbericht door Johan Kamphuis)

Meer weer op mijn ; Weersite

New; Alpenweer Twitter
©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl


Geen opmerkingen: