zondag 23 oktober 2011

Zon in Alpen - dinsdag weer sneeuw

Termen vrijdagmiddag

map

De Alpen ontwaakten deze ochtend in rust en met een mooie zonsopkomst. Vooral in de dalen en in het noorden was het mistig.

Na de passage van het koufront afgelopen woensdag is het nu de beurt aan een hogedrukgebied dat vanmiddag boven het zuiden van Duitsland ligt. Met een zwakke of hooguit matige wind uit het oosten wordt drogere lucht aangevoerd. Er is dan ook flink wat ruimte voor de zon maar de mistgebieden kunnen wel hardnekkig zijn. De vorstgrens ligt rond de 1000 tot 1200 meter. Beneden de vorstgrens loopt de temperatuur op naar enkele graden in de plus en in gebieden met hardnekkige mist blijft het kwik zelfs rond of mogelijk iets onder het vriespunt hangen. Afgelopen nacht was ook een behoorlijk koude. Zo vroor het in Buffalora (1969 m) 12.5 graden. In Samedan-Flugplatz in het noordoosten van Zwitserland (1700 meter) daalde het kwik tot -10 graden. In de wat lager gelegen gebieden lagen de temperaturen tussen de -2 en -6 graden. In Oostenrijk ging de temperatuur minder sterk onderuit. Daar waren nog wat restanten aanwezig van de sneeuwstoring in de vorm van enkele wolkenvelden.

Vannacht gaat de temperatuur ook behoorlijk op avontuur en zal het boven de 1000 meter gemakkelijk matig tot streng kunnen gaan vriezen. Dan staat er morgen weer een fraaie dag op het programma. De zon heeft vrijwel het alleenrecht al is er wel weer kans op mist of nevel, maar dat alleen in de dalen. Het wordt een paar graden zachter dan vandaag. Een prachtige najaarsdag met maar weinig wind.

Ook de nacht naar zondag gaat het onder een heldere hemel flink vriezen. Ik verwacht matige en wat hoger op strenge tot misschien wel zeer strenge vorst, waarbij temperaturen rond de -15 graden haalbaar zijn. Een echt stralingswintertje dus in de Alpen want van aanvoer van koude lucht is geen sprake.. Zondag zijn de veranderingen nihil al druppelt er in de zuidelijke Oostenrijkse Alpen enige bewolking binnen afkomstig vanuit het Middellandse Zeegebied. Met een iets aantrekkende zuidelijke wind lopen de temperaturen een paar graden verder op.

Na het weekend zien we dat het hogedrukgebied zich verplaatst vanaf Midden-Europa naar het westen van Rusland. Met een zuidoostelijke stroming strijkt koude continentale lucht over de relatief warme Adriatische Zee. Daar ontstaan buien en een enkele zou maandag door kunnen dringen tot de zuidelijke Alpen. Het freezing level is dan inmiddels geklommen naar 2000 meter.

Dinsdag staat er dan weer een volgend pak sneeuw op het programma. Boven de noordelijke Middellandse Zee ontstaat een depressie die dinsdag een fors neerslaggebied richting de Alpen stuurt. De meeste neerslag krijgen de Zuid-Zwitserse Alpen waarbij de vorstgrens daar geleidelijk daalt naar 1200 tot 1500 meter. In Oostenrijk blijft sneeuw beperkt tot het westen van Tirol en Vorarlberg. Daar zijn de hoeveelheden gering.

Woensdag krijgen de Oostenrijkse Alpen wel te maken met een pak sneeuw, maar daarvoor moet wel een stukje geklommen worden: de sneeuwgrens ligt dan rond de 1500 meter. In Zwitserland knapt het dan juist weer op. Tegen het einde van volgende week zou er wel eens opnieuw een sneeuwstoring koers kunnen zetten richting de Alpen. We houden u op de hoogte.

(weerbericht door Johan Kamphuis)

Meer weer op mijn ; Weersite

New; Alpenweer Twitter
©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl


Geen opmerkingen: