zondag 23 oktober 2011

Na pak sneeuw: Rustig hogedrukweer in de Alpen

Termen donderdagmiddag

map

De koude en van oorsprong polaire lucht stroomt via de oostflank van een hogedrukgebied Europa binnen. De as ligt vandaag boven Frankrijk en schuift vrijdag op tot over recht boven de Alpen.


Mocht u een wandeling gaan maken in de Alpen een deze dagen, kunt u dit soort prachtige plaatjes tegenkomen. Berggeiten die ploteling opdoemen vanuit de mist.

Deze ontwikkeling staat garant voor rust. Vandaag is er nog vrij veel bewolking. Vanuit het noorden bereikt gaandeweg de dag drogere lucht de Alpenlanden waardoor de zon meer en meer doorbreekt. Vooral de zuidkam van de Oostenrijkse Alpen kunnen aanvankelijk nog te maken hebben met wat lichte sneeuwval. De vorstgrens ligt vandaag rond de 1200 tot 2000 meter. Het koudst is het in het noorden. Dat zal met dit stromingspatroon geen verrassing zijn.

Door de invloed van het aanzwellende hogedrukgebied wordt de depressie met intensieve neerslag snel afgevoerd richting Italië en de Balkan. Vannacht is het rustig en droog met flinke opklaringen. Wel is er kans op nevel en mist, vooral in de wat lager gelegen dalen. Het wordt een nacht waarbij het kwik op avontuur gaat. In de dalen gaat het gaat het matig vriezen met temperaturen van -5 tot soms -10 graden. Een stuk kouder wordt het in de hoger gelegen gebieden. Vooral in Oostenrijk wordt het erg koud waarbij het streng en mogelijk zelfs zeer streng gaat vriezen waarbij we kunnen denken aan waarden tussen de -10 en -17 graden. Een koud nachtje.

Vrijdag staat er dan een mooie herfstdag op het menu. Naast mist en nevel in de lager gelegen gebieden is het vooral 'wat hoger op' stralend zonnig en ook vrij rustig weer onder de beschermende vleugels van het hogedrukgebied.
Het is aan de frisse kant met temperaturen die maar moeizaam boven het vriespunt uitkomen. In gebieden met hardnekkige mist zal het de hele dag blijven vriezen. Een bijna winters weerbeeld dus. Wat zachtere lucht vanuit het Middellandse Zeegebied bereikt de Alpen in de nacht naar zaterdag. Het wordt een fractie minder koud dan de voorgaande nacht.


Een koufront zorgde alweer voor het derde pak sneeuw dit seizoen. Met flink wat zon de komende dagen is het weer volop genieten van dit soort mooie beelden.

Zondag is het nog altijd rustig 'hogedrukweer' met flink wat zon maar een gerede kans op mist en nevel in de dalen en de wat lager gelegen gebieden. In de bergen is het echter vrij zonnig met uitzondering van de zuidelijk Oostenrijkse Alpen. Daar neemt de bewolking gaandeweg de dag toe met mogelijk een beetje lichte neerslag. Het kwik ligt enkele graden boven het vriespunt en de vorstgrens vinden we terug rond 1000 meter. Ook dan geldt dat bij hardnekkige mist en bewolking het kwik in die gebieden niet of nauwelijks boven het vriespunt komt. Maandag zijn de veranderingen gering. De meeste wolken verwacht ik in de oostelijke delen van de Oostenrijkse Alpen. Daar is eveneens kans op wat lichte neerslag.

Op de weerkaart tekent zich begin volgende week een interessante ontwikkeling af. Boven Scandinavië en Europees Rusland ligt een krachtig hogedrukgebied welke het weer in een groot deel van Europa en ook in de Alpen domineert. Als tegenhanger fungeert een diepe depressie boven de Britse Eilanden die dinsdag de aanval vol inzet op het mooie weer op het continent. Vanaf dinsdag nemen de neerslagkansen weer fors toe, maar zou het 'freezing level' onder invloed van een stevige zuidelijke föhn wel eens aan de wandel kunnen gaan richting de 3000 meter. Details over deze ontwikkelingen krijgt u de komende dagen. (weerbericht door Johan Kamphuis)

Meer weer op mijn ; Weersite

New; Alpenweer Twitter
©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl


Geen opmerkingen: