woensdag 19 oktober 2011

Sneeuw tot in de dalen

Termen woensdagmiddag

Een koufront nadert vanuit het noordwesten de Alpen en zorgt voor een overgang naar kouder en vooral vandaag en morgen onbestendig weer. Rond het middaguur had de koude, van origine polaire lucht, het noorden van Zwitserland en zuiden van Duitsland bereikt. Aan de voorzijde van het front staat vandaag met een zuidwestelijke hoogtestroming nog een matige föhn welke de temperaturen nogmaals tot 12 a 17 °C doet oplopen. De neerslag behorende bij het koufront nadert op dit moment Zwitserse en Franse Alpen en trekt vanmiddag verder naar zuidoosten. De neerslag bereikt in de namiddag het westen van Oostenrijk. De sneeuwvalgrens die nu nog rond de 2000 meter ligt zakt in de loop van de namiddag en avond snel tot circa 1000 meter.


Satellietfoto vanmorgen, ingetekend koufront

De meeste neerslag zal vandaag tijdens frontpassage gaan vallen. Aangezien de koude lucht achter het koufront minder vochtig is wordt het na frontpassage van het (noord)westen uit geleidelijk weer wat droger. Oostenrijk heeft echter nog tot morgenmiddag met deels intensieve neerslag te maken. De neerslaghoeveelheden zijn t.o.v. gisteren wat terug gerekend. In de Franse en Zwitserse Alpen gaat 15 tot 30 cm Neuschnee vallen, bij gunstige (Nord)Stau en dan vooral naar het oosten toe 30 tot 40 cm. Morgenochtend sneeuwt het dan vooral nog tussen oost-Tirol en de westelijke Steiermark. In deze gebieden kan 50 cm en lokaal ook nog meer sneeuw gaan vallen. Elders valt hier en daar nog wat sneeuw of een sneeuwbui maar de fut gaat er in de loop van de dag meer en meer uit en het wordt van west naar oost overal droog. De temperaturen zijn een graad of 10 tot 12 lager dan vandaag. De vorstgrens pendelt tussen 1200 en 1400 meter.

Volg de sneeuwval ook op onze webcams >> Webcams

Donderdagmiddag en avond wordt het onder toenemende hogedruk invloed , net als al elders, ook in Oostenrijk droog. Vrijdag is het met een naar oost gedraaide wind koud. Vooral in de nacht kan boven de vers gevallen sneeuw en in de koude lucht het kwik goed onderuit gaan. Vrijdagochtend vriest het op uitgebreide schaal licht tot matig. Lokaal is in de hoger gelegen dalen ook strenge vorst mogelijk. De kans op mist of laaghangende bewolking (Hochnebel) neemt met de oostenwind (Bise) weer sterk toe. In de bergen en boven de "Hochnebelsuppe" schijnt de zon volop. Ook het aankomende weekende staat in het teken van een hogedrukgebied dat van centraal Europa naar oost Europa trekt. Hierdoor draait de hoogtestroming verder door naar zuid, de temperaturen lopen geleidelijk weer wat op en door de zuidelijke aanvoer krijgen we vanaf zondag te maken met een opkomende (zuid)föhn. Bij dit alles is het (afgezien van lokale mist en -of Hochnebel) meest zonnig met een middagtemperatuur welke rond de 10 °C , met föhn tot 15 °C, zal uitkomen. Zoals het er nu naar uitziet houden we dit weer ook nog op maandag en dinsdag. Vanaf woensdag tekent zich vanuit het zuidwesten een nieuwe weersverslechtering af. De precieze ontwikkelingen vanaf midden volgende week zijn echter nog onzeker. Daarover de komende dagen meer.

map

Het Schwarzwald al volop in de koude lucht; sneeuwval "Todtnauerhütte, Schwarzwald (1319m)

Meer weer op mijn ; Weersite

New; Alpenweer Twitter
©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl


Geen opmerkingen: