woensdag 19 oktober 2011

Morgen Koufront, sneeuw tot 600 meter

Termen dinsdagmiddag

Het hogedrukgebied dat ons al dagen het prachtige "Goldener Oktober" herfstweer bezorgde trekt verder weg naar het oosten en daardoor komt de weg vrij voor een storing welke bij een depressie hoort die morgen met kern boven het westen van Scandinavië ligt. Het koufront met neerslag bereikt morgen eerst de westelijke Alpen en zal tot donderdagavond het gehele Alpengebied gepasseerd zijn. Het wordt niet alleen markant kouder, ook gaat er het nodige aan neerslag vallen. Vandaag kan aan de voorzijde van de storing nog een keer een portie zeer zachte lucht over de Alpen uitstromen. De wind trekt in de loop van de middag en avond verder aan en door de zuidföhn komt tot ontwikkeling. In de zachte lucht en met föhn loopt het kwik vandaag op tot 16 a 20 °C en met föhn lokaal tot 23 °C.


Satellietfoto vanmorgen; Front met neerslag heeft Nederland reeds bereikt.

Vanuit het westen komt in de loop van de dag hoge sluierbewolking opzetten als voorbode voor een weersverslechtering welke morgen wordt ingezet. Vanuit het noordwesten nadert het koufront de Alpen, de föhn komt tot liggen en het gaat regenen. Aanvankelijk ligt de sneeuwvalgrens daarbij op een hoogte van circa 2000 meter zakt echter in de loop van de dag van het noordwesten uit tot circa 1000 meter en in de avond tot 800 a 600 meter. Sneeuw valt dus tot in de dalen. Het koufront met neerslag zal tot donderdagmiddag de Alpen gepasseerd zijn en vanuit het westen wordt het geleidelijk weer droog. In Oostenrijk kan het donderdag nog langer sneeuwen. Vooral de zuidelijk streken van de Oostenrijkse Alpen kunnen zich gaan opmaken voor veel neerslag onder invloed van een Genualaag welke vooral in zuid Tirol en Karinthië een dik pak sneeuw zal opleveren. Vochtige warme lucht uit het Middellandse Zee gebied stroomt daar over de koude ingestroomde lucht uit het noordwesten en door zgn. opglijdingsprocessen is hier in de Alpen boven de 1800 meter een meter sneeuw of meer zeer goed mogelijk. Elders zulen de Neuschneehoeveelheden wat minder groot uitpakken, ik ga uit van 20 tot 40 cm. Daar waar de Stau zijn werk kan doen ook nog meer. (zie neerslagkaart hieronder)


Meer neerslaginformatie adhv ons eigen weermodel >> weerkaarten

Vrijdagnacht keert de rust weer. Het is, afgezien van een enkele verdwaalde sneeuwbui, droog en de zon zal zich weer laten zien. Dit zal zeker weer hele mooie winterse plaatjes gaan opleveren. In de nacht en ochtend wordt het door de ingestroomde lucht tijdens opklaringen en vers gevallen sneeuw goed koud met lokaal matige vorst en in de hogere dalen ook strenge vorst. Op 1500 meter ligt het kwik tussen de - 2 en - 7°C, laagste waardes voor centraal Oostenrijk. Zaterdag stroomt onder hogedrukinvloed weer wat zachtere lucht over de Alpen uit. Echt warm wordt het echter niet en onder hogedrukinvloed kan de verse sneeuw vooral hogerop zich goed gaan "zetten" en daarmee een eerste sneeuwdek vormen voor het aanstaande wintersport seizoen. De langetermijn is nog steeds onzeker. We zien een machtstrijd ontstaan tussen een enerzijds een IJslanddepressie en anderzijds een Scandinavisch hogedrukgebied. Wie de strijd in zijn voordeel zal gaan beslechten en of het kouder wordt dan wel zachter staat nog volledig open.

map

Foto; Dit soort typische herfstfoto's, met mist in het dal en blauwe lucht daarboven behoren vanaf vandaag tot het verleden

Meer weer op mijn ; Weersite

New; Alpenweer Twitter




©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl


Geen opmerkingen: