Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

woensdag 19 oktober 2011

Woensdag Wintereinbruch

Termen maandagmiddag

Langzaam worden de details duidelijk van de kou-inval welke voor de komende dagen op het weermenu staan. Zoals al in de vorige weerberichten aangekondigd gaat het weer in de Alpen rond het midden van de week drastisch omslaan. Dinsdag kan aan de voorzijde van het frontensysteem met föhn nogmaals zacht en zonnig verlopen. Woensdag is de pret dan definitief voor bij. Een koufront behorende bij een actieve depressie boven Scandinavië zal in de loop van de dag onbestendig en markant kouder weer gaan opleveren In het gehele Alpengebied gaat neerslag vallen waarbij de sneeuwvalgrens zakt tot 700 a 900 meter en later lokaal tot 400 meter.


Ook dit keer zien we boven de Golf van Genua een aparte depressie tot ontwikkeling komen welke vooreerst maar weinig van plaats verandert. Hierdoor kan vooral donderdag in de centrale zuidelijke Alpen van Zwitserland en vooral Oostenrijk (zuid Tirol en karintie) veel neerslag gaan vallen. Door Südstau effecten is hier tussen de 50 en 100 cm mogelijk en zal het tijdens de intensieve neerslag tot in de lagere dalen gaan sneeuwen.


Neerslag (sneeuw) komende 5 dagen volgens ons eigen weermodel

Vanaf vrijdag keert vanuit het westen onder invloed van een hogedrukuitloper de rust weer. Vooral in de oostelijke Alpen kan het tot zaterdag nog sneeuwen resp. een sneeuwbui vallen. Zondag dan overal droog en toenemend zonnig. Kijken we nog naar de wat langere termijn dan lijkt er een machtstrijd uit te breken tussen een zich opbouwend Russisch hogedrukgebied en een actieve depressie op de Atlantische Oceaan. Of een nieuwe hoogtetrog behorende bij de depressie tot over west Europa kan gaan uitdiepen (onbestendig) of dat we onder de vleugels van het hoog (droog) zullen komen is nog onzeker. Vrij zeker is volgende winterprik welke in grote delen van de Alpen de basis zal gaan leggen voor een eerste permanent sneeuwdek. Vandaag en morgen dus nog even van de zon en aangename temperaturen genieten. Vanaf woensdag is het voorbij met de pret en volgt een "Wintereinbruch"

map

Meer weer op mijn ; Weersite

New; Alpenweer Twitter
©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl
©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl


Geen opmerkingen: