woensdag 5 oktober 2011

Sneeuwverwachtingen Alpen nog onzeker

Termen woensdagmiddag,

Ofschoon de weermodellen de inval van de koude lucht goed te pakken hebben (verwachtte aankomsttijd vrijdagnacht-ochtend) zijn ze nog aardig aan het stoeien voor wat betreft de hoeveelheid neerslag (sneeuw). Gisteren zagen we al dat GFS minder sneeuw berekende dan nog de dag ervoor. Vandaag werd de sneeuwval wederom wat opgehoogd. Ons eigen weermodel is daarentegen vanmorgen wat minder scheutig met de hoeveelheden sneeuw die vrijdag en zaterdag moeten gaan vallen. Zoals altijd weer een terugkomend probleem. Neerslag (sneeuw) is één van de moeilijkste "parameters" om goed te voorspellen en veelal wordt de juiste uitkomst pas 24 tot 12 uur van te voren duidelijk (het zogenaamde "now-casten"). Dit geldt met name voor de Alpen met zijn grote verscheidenheid aan topografie. We kunnen wel stellen dat elk dal en -of berg zijn eigen "micro-klimaat" heeft. Een extra uitdaging voor ons weermannen !


Neerslag Alpen voor de komende 5 dagen volgens ons eigen weermodel.

Laten we nog even kort de ontwikkelingen tot en met het weekend op een rijtje zetten; een actieve depressie is de afgelopen dagen via IJsland naar Scandinavië gekoerst. Een tweede depressie volgt en wordt de komende dagen eveneens met centrum boven Scandinavië berekend. In het voorveld van deze depressie volgt eerst een portie warme lucht vanuit het zuidwesten (warmtefront) gevolgd door veel koudere luchtmassa's (koufront). De lucht achter het koufront is van arctische oorsprong (maritiem-polair) en een graad of 15 kouder. Vandaag bereikt deze koude lucht de kust van Engeland, morgen is Nederland aan de beurt en in de nacht van donderdag op vrijdag en vrijdagochtend worden de Alpen veroverd. In alle hoogtes koelt het markant af (15 °C) en de nulgradengrens zakt tot 1400 a 1500 meter.GFS kaart met temperaturen op 1500 meter hoogte (T850 hPA), koude lucht onderweg naar de Alpen

In de loop van donderdagavond neemt de bewolking vanuit het noordwesten snel toe gevolgd door neerslag. Aanvankelijk ligt de sneeuwvalgrens tussen de 2800 en 2500 meter en zakt geleidelijk naar 2000 meter en vrijdag verder naar 1200 tot 900 meter. De wind uit westelijke richtingen trekt sterk aan en kan donderdagavond stormkracht bereiken. Zaterdag blijft het "ungemütlich". Vooral aan de noordkant van de Alpen valt neerslag, boven de 1000 à 1300 meter zal dat in vaste vorm zijn.


map

Webcam "Zugspitze", met 2962 meter de hoogste berg van Duitsland (zuid Beieren), ligt er nog desolaat bij. Goed nieuws, vanaf vrijdag doet ook hier de winter zijn intrede

Ondanks de wisselende sneeuwprognoses ga ik ook vandaag uit van 30 tot 40 cm Neuschnee, zwaartepunt de karakteristieke Nordstau gebieden van de centrale Alpen. Zondag krijgt een uitloper van het Azorenhoog meer invloed op het weer in de Alpen. De temperaturen gaan weer omhoog, de noordwestenwind neemt in kracht af en vooral in de Oostenrijkse Alpen is wat neerslag mogelijk onder invloed van een warmtefront. De sneeuwvalgrens stijgt in de warmere lucht tot circa 2000 meter.

Volg de sneeuw;

top 25 skidorpen met de meeste verwachte sneeuw en regenval komende 5 dagen

Op de wat langere termijn nemen de onzekerheden sterk toe; de oplopende temperaturen onder invloed van een nieuw hoog welke zich vanuit de Azoren tot over centraal Europa uitbreidt wordt zowel door ECMWF als ook door GFS gezien. De thermische opleving met opnieuw een portie zachte lucht vanuit het zuidwesten lijkt voor begin volgende week dan ook vrij zeker. Vanaf dinsdag 11 oktober zien we echter grote verschillen optreden. Volgens het GFS krijgen we opnieuw te maken met een kouinval vanuit het noordwesten (een herhaling van as vrijdag, zie kaart hieronder). Het ECMWF wil hier echter niets van weten, volgens dit model zal een nieuw krachtig hogedrukgebied boven centraal Europa het weerbeeld in de Alpen gaan bepalen.


GFS ensembles temperaturen circa 1500 meter, prikpunt centrale Alpen

Tot zover,
Ciao Johann

Meer weer op mijn ; Weersite©Johann Geers /
©Sneeuwhoogte.nlGeen opmerkingen: