vrijdag 7 oktober 2011

Gaan we de meter halen ?

Termen vrijdagochtend,

Het hier al dagen van te voren aangekondigde koufront is de Alpen gepasseerd. Met een forse temperatuurdaling viel vooral aan de noordkant van de Alpen sneeuw. Vanaf 1800 meter is er zo'n 10 tot 20 cm gevallen, lokaal ook nog meer.


Met het instromen van steeds koudere lucht gaan de temperaturen in plaats van omhoog alleen nog maar verder naar beneden. In de Alpen gaan de temperaturen terug tot -18 °C op 4000 meter, - 10 °C op 3000 meter en op 2000 meter vriest het -3 °C vanmiddag. Winter dus. Met de krachtige noordwestelijke hoogtestroming wordt naast kou in staffels ook vochtige lucht aangevoerd (maritiem-polair). Deze vochtige lucht zal de komende 36 uur vooral in de Nordstau van de Alpen nog het nodige aan neerslag gaan produceren. Het zuidoosten krijgt vooral vandaag nog het één en ander aan neerslag te verwerken van het Genualaag welke zich inmiddels gevormd heeft.


De voorgaande dagen lieten de weermodellen (inclusief) ons eigen weer en sneeuwmodel) steeds weeer wisselende neerslaghoeveelheden zien. Van een halve meter tot anderhalve meter sneeuw behoorde tot de mogelijkheden. Vandaag ziet het er allemaal weer wat minder spectaculair uit (alhoewel). Enige voorzichtigheid is echter nog steeds op zijn plaats, zou morgen ook maar zo weer fors naar boven toe kunnen uitpakken.


Dit heeft alles te maken met het verplaatsen van de lucht op grote hoogte. Hiervoor moeten we kijken naar het verloop van de zogenaamde "jetstream", een band met zeer grote luchtsnelheden op een hoogte van 10 tot 12 kilometer (300 hPa). Deze band is oa. bepalend voor het verloop van de frontalezone, het gebied waar het meest actieve weer zich afspeelt. Vandaag zien we dat de jetstream aan de noordkant van het hoog (wat ook op grote hoogte goed ontwikkeld is) via IJsland over Engeland naar het zuiden wordt afgebogen. Naar morgen toe zien we dat de jetstream een oostelijkere koers volgt en frontaal op de Zwitserse Alpen gericht staat. Juist dit soort situaties kunnen in de Alpen veel neerslag gaan opleveren wanneer de koude vochtige lucht onder invloed van de jet tegen de Alpen als het ware wordt "uitgeperst" !Verloop jetstream vandaag en morgen volgens GFS

Zondag nadert vanuit het noordwesten een volgende storing. Deze storing heeft belangrijk zachtere lucht in zijn bagage (warmtefront). Zondag en ook nog maandag kunnen we dus opnieuw wisselvallig weer verwachten. Aanvankelijk valt er sneeuw vanaf 1000 a 1200 meter. Met het instromen van de warmere lucht stijgt de sneeuwvalgrens zondag naar 2000 meter en circa 2500 meter op maandag. Boven de 2000 meter kan opnieuw zo'n 20 tot 30 cm sneeuw vallen. Laatste neerslag valt op dinsdag, hierna gaat een nieuw opbouwend hogedrukgebied de rust in de atmosfeer terug brengen.

Samengevat; de komende 3 dagen sterk wisselvallig en koud weer met op zaterdag en zondag nog het nodige aan sneeuw.

Morgen meer over de sneeuw en tevens een blik op de verdere ontwikkelingen

Tot zover,
Ciao Johann

Meer weer op mijn ; Weersite©Johann Geers /
©Sneeuwhoogte.nlGeen opmerkingen: