zaterdag 8 oktober 2011

Vandaag nogmaals veel sneeuw noordkantTermen zaterdagochtend,

De krachtige noordwestelijke hoogtestroming welke gisteren een temperatuursdaling van 13 tot 15 graden in de Alpen veroorzaakte en 30 tot 40 cm sneeuw gaf (lokaal werd zelfs 50 cm gehaald) bereikt vandaag zijn hoogtepunt. Een portie nog koudere en ook vochtigere lucht stroomt vandaag vol tegen de centrale Alpen en in de Nordstau van de Alpen kan het daardoor de gehele dag aanhoudend en deels intensief sneeuwen.

Mittelberg, Zaferna-lift Kleinwalsertal (1420m)

Op dit moment zien we het zwaartepunt van de neerslag in de centrale Zwitserse Alpen . De zuidkant van de Alpen heeft te maken met een krachtige Nordföhn (zei kaart hieronder). Hier is het droog en verder naar het zuiden toe schijnt de zon. Ofschoon het er met een graad of 18 °C niet koud is, maakt de harde föhnwind die tot in de dalen doorstaat, het er voor het gevoel niet lekkerder op.Gisteren en vanancht dus geheel volgens de verwachting sneeuw vooral aan de noordkant, met name de centrale noordelijk Alpen van Zwitserland en Oostenrijk hebben sneeuw van betekenis gekregen. Veel minder tot niets viel er in de Franse, Italiaanse Alpen en de inner-alpine gebieden. Afgezien van een verdwaalde vlok of spat bleef het hier meest droog en klaarde het mooi op. Met veel wind en lage temperaturen ook hier "ungemütlich". Dit weerbeeld houden we dus ook vandaag. Zoals gezegd vooral weer sneeuw aan de noordkant. Als we naar de modellen kijken en ook ons eigen weermodel ernaast leggen dan zijn 30 tot 50 cm tot vannacht zeer goed mogelijk. Met de al gevallen sneeuw komen we dan aardig in de richting van de meter ! Echter niet vergeten dat door de deels natte sneeuw (lagere gebieden) en de druk van de sneeuwlaag zelf het sneeuwdek niet zo hoog zal groeien.

Vannacht en morgenochtend neemt de neerslag van west naar oost af en zondagochtend en deels ook de middag zullen droog verlopen. Op nadering van een volgende storing vanuit het noordwesten (warmtefront) neemt de bewolking in de loop van de namiddag toe en bereikt vervolgens een volgende neerslagzone de Alpen. Het eerst gaat het regenen in de westerse Alpen. In de nacht van zondag op maandag verplaatst het zwaartepunt van de neerslag zich opnieuw naar de centrale Alpen. Aanvankelijk sneeuwt het vanaf circa 1000 meter, met het instromen van steeds zachtere lucht zal de sneeuwvalgrens geleidelijk oplopen tot 2000 en later op maandag tot circa 2500 meter. Maandagavond is dan "de Spuck" voorbij. Met stijgende luchtdruk wordt het van west naar oost droog en vanaf dinsdag is ook de zon weer flink van de partij.

Zoals het er nu naar uitziet zal vanaf dinsdag hogedruk het weerbeeld bepalen. Afgezien van wat bewolking van zwakke storingen die ten noorden langs trekken schijnt de zon. De temperaturen lopen nog iets verder op. Ook op de langere termijn staat er vooreerst geen nieuw offensief op het weermenu. Ofschoon; het Amerikaanse model GFS (de hoofdrun) komt vanaf 17 oktober met een nieuwe koude-inval vanuit het noordwesten. Gezien de lange verwachtingstermijn en grote onzekerheden gaan we hier nu nog maar niet verder op in.
GFS ensembles (15 daags) temperaturen op 1500 meter hoogte (T850 hPa) en

Ciao Johann

Meer weer op mijn ; Weersite©Johann Geers /
©Sneeuwhoogte.nlGeen opmerkingen: