zondag 9 oktober 2011

Vanavond nieuwe sneeuw en regen

Termen zondagochtend,

De afgelopen 2 dagen viel geheel volgens verwachting veel sneeuw in de Nordstau van de noordelijke Alpen. De meeste sneeuw viel in de centrale noordelijke Alpen (Schwyz (CH), Engadin (CH), Vorarlberg (O), Tirol (O) en Salzburgerland (O). Gisteravond werd in het automatische meetstation van Ortsockmatt (1830m) in de Zwitserse Glaneralpen maar liefst één meter sneeuw geregistreerd en vanmorgen lag er 112 cm. Ook andere meetstations in de buurt haalden 80 tot iets meer dan 100 cm. Gisterenmiddag en avond pakten ook de Franse Alpen nog een staart mee en viel ook daar lokaal zo'n 10 tot 25 cm sneeuw. Weinig tot geen sneeuw viel in de luwte aan zuidkant van de Alpen. Hier bepaalde een sterke Nordföhn met veel zon en wind het weerbeeld.

Sneeuwal afgelopen 24 uur volgens ons eigen weermodel -kaarten

Momenteel sneeuwt het nog steeds in de Nordstau van de Alpen en in de oostelijke Alpen (sneeuwvalgrens 800 a 1200 meter). Naar het westen toe en inner-alpine klaart het op. Deze opklaringen zijn een voorbode van een tijdelijk weersverbetering vandaag. Het wordt vanmiddag van het westen uit overal droog en de zon zal steeds meer het weerbeeld gaan bepalen. Ook de harde noordwestelijke wind neemt wat in kracht af. Helaas is de weerverbetering van korte duur. Een warmtefront behorend bij een depressie boven IJsland in combinatie met een van het westen uit oprukkende uitloper van het Azorenhoog zal de Alpen in de namiddag en avond bereiken en van west naar oost nieuwe neerslag gaan produceren. Opnieuw kan er vooral in de centrale Alpen (oost Zwitserland - west Oostenrijk) neerslag van betekenis gaan vallen.

map

sneeuwval gisteravond ook in de Franse Alpen, webcam Meribel 1450m

Doordat er van het westen uit in alle hoogtes steeds warmere lucht instroomt stijgt de sneeuwvalgrens van 1000 tot 1200 meter in de loop van de zondag snel naar 2000 tot 2500 meter en maandag tot 3000 meter (!). De meeste neerslag gaat dus nu in vloeibare vorm vallen. Boven de 2800 a 3000 meter zal het in vaste vorm zijn en van maandagnacht tot dinsdagnacht valt er opnieuw 20 tot 40 cm. Lokaal wordt er zelfs weer meer dan een halve meter berekend waardoor de totale sneeuwhoogte wel eens de anderhalve meter zou kunnen gaan passeren.


GFS, warme lucht in opmars, nogmaals veel neerslag (blauw-paars) centrale Alpen.

Maandagavond en in de nacht op dinsdag trekt het warmtefront via de oostelijke Alpen weg. Het wordt overal droog, aanvankelijk kan er vooral naar het oosten toe nog restbewolking of nevel (Hochnebel) voorkomen maar de zon zal in de loop van de dag meer en meer "acte de présence" geven. Met temperaturen die vanaf dinsdag oplopen tot 16 a 20 °C, in de zuidelijke Alpen (Tessin) is lokaal 25 °C mogelijk en een nulgradengrens rond de 3200 meter zullen voor de meeste van ons de wintergevoelens (vooreerst) weer snel verdwenen zijn. Het oosten van Oostenrijk blijft de komende week echter nog gevoelig voor de uitlopers van storingen welke ten noorden langstrekken. Hier heeft de zon het moeilijker en kan ook nog wat neerslag vallen. In de tweede helft van de week draait de wind wat meer naar het noorden tot oosten en met een continentale aanstroming gaat het kwik weer iets naar beneden.

De langetermijnverwachtingen zijn nog onzeker. Het lijkt er op dat hogedruk ook op de wat langere termijn het weerbeeld in de Alpenlanden zal bepalen. Echt warm zal het niet meer worden en ik voorzie eerder een langzame (aan de tijd van het jaar gerelateerde) afkoeling. Tot zover, geniet van de mooie winterse plaatjes en diverse webcams.

Tot zover,
Ciao Johann

Meer weer op mijn ; Weersite

©Johann Geers /
©Sneeuwhoogte.nlGeen opmerkingen: