maandag 10 oktober 2011

Warmtefront met nogmaals sneeuw en regen

Termen maandagmiddag,

Na de sneeuwval van de afgelopen dagen in de Alpen brak gisteren op veel plaatsen de zon door en dat leverde opnieuw schitterende plaatjes op. Helaas was de vreugde van korte duur. Tegen de avond bereikte van het noorden uit een volgende storing en neerslag de Alpen en in de avond ging het opnieuw sneeuwen en beneden de 1500 a 1200 meter regenen. Deze neerslag behoort bij een warmtefront welke vandaag langzaam over de Alpen trekt en de Alpenbewoners een echte herfstdag zal bezorgen. Wolken, wind, regen en hogerop sneeuw, bepalen het weerbeeld van deze maandag.


Wat een schril contrast met gisteren, om van te smullen; zon en verse sneeuw bepaalden nog het beeld zoals hier in Radons (Graub√ľnden, CH)

Omdat we ook vandaag met een noordwestelijke aanvoer te maken hebben valt de meeste neerslag opnieuw in de Nordstau van de centrale Zwitserse en Oostenrijkse Alpen. De komende 24 uur valt in deze gebieden opnieuw het nodige aan neerslag. Omdat de ingestroomde lucht steeds zachter wordt komt de meeste neerslag in vloeibare vorm naar beneden.

map

Regen na sneeuw in Meribel (1405m Fra.)

In de Oostenrijkse Alpen kan het aanvankelijk nog tot in de dalen sneeuwen. Echter zal ook hier, net zoals in de rest van de Alpen, de sneeuwvalgrens uiteindelijk stijgen naar 2400 tot 2800 meter. Boven de circa 2800 meter kan het warmtefront in de centrale Alpen opnieuw een halve meter sneeuw opleveren, beneden de 2800 meter zal de sneeuw flink aan kwaliteit inboeten door de hogere temperaturen en het "inregenen".

Andere vervelende bijkomstigheid van dit soort weer is het sterk verhoogde lawinegevaar. Vooral de kans op zgn. "Nass-schneelawines" welke spontaan kunnen ontstaan is vandaag en morgen groot. Zeker voor diegenen die de bergen in trekken om de sneeuw op te zoeken iets om goed in de gaten te houden en de lokale aanwijzingen desbetreffend op te volgen !

Na de dinsdag toe en op dinsdag zien we van west naar oost een weersverbetering. Onder invloed van een uitloper van het Azorenhoog wordt het droog en zal de zon een steeds belangrijkere rol gaan spelen. Tevens wordt het een stuk zachter met temperaturen die oplopen tot 15 a 20 graden en tot 23 graden ten zuiden van de Alpenhoofdkam. De oostelijke Alpen zullen als laatste profiteren van de weersverbetering, tevens kan het daar tot morgen nog stevig waaien. Vooral in de hogere Alpen kan de wind stormachtig uithalen.

Woensdag profiteren vooral de westelijke Alpen van een hoog dat dan met de kern boven centraal Europa ligt. Vooral de oostelijke Alpen krijgen woensdag en ook donderdag te maken met wat meer bewolking en mogelijk ook (weinig) neerslag van storingen die via de Benelux naar Polen trekken. Doordat het hoog zich in de tweede helft van de week wat naar het noorden toe uitbreidt kan vanaf vrijdag vanuit het noordoosten duidelijk koudere maar ook weer drogere lucht over de oostelijke Alpen (Oostenrijk) uitstromen. Hogedruk zal ook het komende weekend het weerbeeld bepalen. Het is vrij zacht en afgezien van enkele overtrekkende wolkenvelden en -of wolken boven de Alpentoppen is het meest zonnig en vooral naar het westen toe zacht. Ook op de langere termijn lijkt zich weinig te veranderen. Hogedruk bepaalt het weerbeeld in grote delen van Europa en de Alpen en daarmee houden we vooreerst rustig en vrij zacht najaarsweer. Een eventueel nieuwe kou-inval met sneeuw is vandaag niet uit de kaarten op te maken.

Ciao vanuit een regenachtig Wallis.

Meer weer op mijn ; Weersite

©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl


Geen opmerkingen: