Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zondag 6 november 2011

Vanaf woensdag weersverbetering, kou in de maak.

Termen, maandagochtend

Termen map

Foto; Pic du Lac Blanc Grandes Rousses - Arves na 50 cm verse sneeuw op de gletsjer 6 november

Gisteren verplaatste zich het lagedrukgebied van Frankrijk naar de westelijke Middellandse Zee en daarmee draaide de stroming boven de Alpen steeds meer van zuid naar zuidoost tot oost. Door deze aanstroomrichting moest de sterke zuidföhn flink aan kracht inboeten en nam ook de Südstau in kracht af. Gisterochtend kon het in de bekende föhngebieden van Zwitserland nogmaals 20+°C worden. Zo was het bv in het plaatsje Altdorf met zuidföhn s'morgens nog 22 °C, na wind draaiing s'middag nog maar 12 °C. In andere plaatsen van Oostenrijk kon het echter ook met een minder krachtige zuidoost föhn (lokaal ook oostföhn) nog steeds erg zacht blijven met temperaturen van 20 tot 21 °C. Ook zonder föhn was het in de aangevoerde lucht vanuit het Middellandse Zee gebied zeer zacht en liep het kwik op tot 12 a 17, lokaal 19 °C.


Föhnstemming zaterdagochtend in Brunnen (CH)

Ten zuiden van de Alpenhoofdkam maar ook in de aangrenzende inner-Alpine gebieden en noord Alpen was het gisteren bewolkt en nat. Vrijwel de gehele dag viel er deels intensieve regen. Zwaartepunt van de neerslag bevond zich aan de westelijke Italiaanse Alpenboog en het zuidelijke Wallis. De sneeuwvalgrens lag hoog, overal op circa 2200 tot 2400 meter en pas vanaf circa 2500 kon zich een verse laag sneeuw opbouwen. Al met al werd is er in totaal sinds woensdag minder neerslag gevallen dan berekend. Zo viel er tot gisteravond circa 200mm in Tessin, 190 mm Maggiatal en 180mm in de omgeving van Locarno. Grotere problemen zoals zich hebben voorgedaan aan de Ligurische kust en in de Ligurische Alpen (lokaal 700mm) bleven in de Alpen en de afwateringsgebieden uit. Ook de hoeveelheid sneeuw bleef achter met hetgeen berekend werd. Dit wederom had te maken met de zeer zachte omstandigheden, de zware (natte)sneeuw en hoge sneeuwvalgrens. Boven de 2500 meter kon het sneeuwdek aangroeien met 30 tot 80 cm, lokaal viel er 80 tot 120 cm en hogerop 120 cm en ook nog meer. (precieze data volgen vanavond).


Sneeuw, nogmaals omgeving Pic du Lac Blanc Grandes Rousses gisteren.

De komende 2 tot 3 dagen zien we de depressie welke voor het slechte weer verantwoordelijk was nog rondtollen in het zeegebied van de Golf van Lion. Het verliest echter steeds meer aan kracht en vanaf woensdag is het definitief van de weerkaarten verdwenen. Tot woensdag hebben we nog met de invloed van het laag te maken. Aan de noordkant staat nog steeds een (zwakkere) zuid tot zuidoost föhn en vooral de zuidkant houdt veel bewolking met nog wat neerslag. Dinsdag kan er in de zuid(westelijke) Alpen nog neerslag van betekenis vallen onder invloed van een overtrekkende storing (sneeuwvalgrens 1700 a 2200m). Daarna komen we meer en meer onder de invloed van een sterk oost Europees hoog te liggen. Dit hoog zal ons tot en met het komende weekeinde rustig en droog najaarsweer gaan bezorgen.

Doordat de atmosfeer tot rust komt, de nachtelijke afkoeling steeds groter wordt en door een meer continentale hoogtestroming wordt het geleidelijk aan wat kouder en gaan we merken dat het toch echt herfst is. Vooral de kans op mist en lage bewolking neemt toe. In de bergen schijnt daarentegen de zon volop. In het weekend wordt het nog hooguit 3 tot 12 graden waarbij de laagste waarden voor de oostelijke Alpen gelden. Interessant gaan de ontwikkelingen echter worden vanaf zondag.

Unaniem zijn de weermodellen het erover eens dat tot en met het weekend het hoog zich met zwaartepunt over oost Scandinavië en west Rusland zal bevinden. Aan de zuidflank van dit hoog kan een portie koudere lucht in het weekeinde al akelig dicht de oostelijke Alpen gaan naderen (vandaar ook de lagere waarden voor het oosten). Deze bel met koudere lucht (vooral hogerop in de atmosfeer) kon wel eens bepalend gaan worden voor de verdere ontwikkelingen en bezorgt de weercomputers nogal wat moeilijkheden t.a.v. de verdere ontwikkelingen. Zo berekent het ECMWF dat het hoog zich met zijn zwaartepunt naar de omgeving van IJsland verplaatst. Koude diepvries lucht vanaf de Pool kan vervolgens via de "Noord" over Scandinavië naar het zuiden oprukken. Dinsdag zou volgens dit model de veel koudere lucht al tot aan Denemarken en het noorden van Duitsland en Polen zijn gevorderd.

Het GFS komt echter met een andere oplossing. Volgens dit model verplaatst het hoog zich met zijn zwaartepunt niet naar IJsland maar wat meer naar het oosten en later zuidoosten (west Rusland). Hierdoor kan via een omweg ook koudere lucht naar centraal Europa en de Alpen stromen echter veel minder overtuigend dan bij het ECMWF. Kortom; grote onzekerheden op de wat langere termijn. Hoe het een en ander verder zal evolueren zal de komende dagen duidelijk gaan worden. Een overgang naar kouder weer is vrij zeker, of de winter begin volgende week vanuit het noorden toe zal gaan slaan zullen we de komende dagen nauwlettend in de gaten gaan houden........... wordt dus vervolgd, fijne dag en tot morgen.

Meer weer op mijn ; Weersite

New; Alpenweer Twitter





©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl


Geen opmerkingen: