zondag 6 november 2011

Geleidelijk afnemende neerslag en föhn

Termen zondagochtend

map

Webcam Santa Caterina Sunny Valley 2500m

Het bovenstaande webcambeeld laat wat verse sneeuw zien in Santa Caterina (Sunny Valley) op 2500 meter hoogte. Grote hoeveelheden zijn hier,het grensgebied van zuidoost Zwitserland en noord Italië echter niet gevallen. We zullen het even met dit soort plaatjes moeten doen. Door de hoge sneeuwvalgrens en het zeer slechte weer in de Südstau van de Alpenboog is het erg moeilijk om aan geschikt beeldmateriaal te komen. We hopen dat dit nog wel gaat lukken de komende dagen wanneer het geleidelijk wat onbestendiger zal worden. Mooi weer ligt echter ook dan niet in het verschiet.

Gisteren waren de extremen weer enorm. Terwijl het in de Südstau vrijwel de hele dag regende en boven de 2400 a 2500 meter sneeuwde, kon men ten noorden van de Alpenhoofdkam genieten van bijna zomerse toestanden. Zo werd het met zuidföhn in de Oostenrijkse en Zwitserse föhngebieden op veel plaatsen meer dan 20 °C warm. In het Zwitserse Quinten (St Gallen) aan de Walensee liep het kwik maar liefst op tot zomerse 25.4°C ! Gelijktijdig hadden de bezoekers van het "Kleine Matterhorn" (Wallis, CH) te maken met hevige sneeuwval bij een temperatuur van -6.1°C. Veel sneeuw is er gisteren gevallen in het noordelijke Maggiatal, lokaal werd hier tot gistermiddag 100 cm verse sneeuw geregistreerd. Veel sneeuw ook vanaf de Monte Rosa tot over de Simplon tot aan het noordelijke Tessin alwaar 70 a 80 cm sneeuw viel.


Ook vanmorgen vroeg met föhn alweer "lekker zwemweer" in het noordoosten van Zwitserland

Tegelijkertijd vanmorgen "blizzard-conditions in de omgeving van Zermatt (Riffelberg 2500m)

Met een wat meer naar zuidoost gedraaide hoogtestroming viel er afgelopen nacht opnieuw veel neerslag in deze gebieden. Met de 30 tot 50 cm van afgelopen nacht en de 30 tot 50 cm die vandaag nog wordt verwacht ligt is er sinds het inzetten van de Südstau lokaal meer dan 150 cm gevallen. Zoals gezegd, ook vandaag eerst nog maar weinig verandering met het alom bekende rondtollende lagedrukgebied boven de westelijke Middellandse Zee (kaart hieronder).

Het blijft vooral aan de zuidkant van de Alpen vooreerst nog zeer onbestendig met veel regen en boven de 2400 a 2600 meter sneeuw. Aan de noordkant van de Alpen blaast onverminderd de zuidföhn. Het is er droog met föhnige opklaringen en het wordt er zo'n 12 tot 17 °C. Met föhn zijn weer dikke 20+ mogelijk.

Doordat het lagedruk vanaf vandaag wat afzwakt (opvult) neemt ook de Stau en Föhn geleidelijk in kracht af. Vooral in zuidelijke Walliser Alpen en het Maggiatal als ook de westelijke Italiaanse Alpenboog blijft het vandaag en morgen behoorlijk onbestendig met periodiek neerslag. Wel neemt de intesiteit van de neerslag af. Door het instromen van wat koelere lucht daalt de sneeuwvalgrens tot 2000 a 1800 meter. Ook in de rest van de Alpen is het meest bewolkt, hier en daar valt een bui of wat lichte regen. Uitzondering de gebieden met föhn waar het opklaart.


Ook vandaag nog deels intensieve neerslag met lokaal opnieuw een halve meter sneeuw (meer kaarten zie >> weerkaarten)

Volgende week lijkt het weer onder toenemende hogedruk verder ter verbeteren. De zuidelijke Alpen blijven de eerste dagen van de nieuwe week echter gevoelig voor de invloed van depressie welke ook dan nog steeds boven de westelijke Middellandse Zee rondtollen. Een apart lagedrukgebiedje welke dinsdag en woensdag boven de Golf van Genua tot ontwikkeling komt kan dan voor wat meer bewolking met mogelijk wat neerslag gaan zorgen aan de zuidkant van de Franse en Zwitserse Alpen. Veel neerslag gaat dit wederom opleveren in de zuid Franse Alpen (Zee-Alpen) en opnieuw weer de Ligurische Alpen (de ellende houdt daar maar niet op !)

De langetermijnverwachtingen bieden ook vandaag weinig winterse ontwikkelingen, integendeel. Het heeft er alle schijn van dat we opnieuw te maken gaan krijgen met het oude bekende patroon wat eigenlijk al weken het Europese weerbeeld bepaalt. Zo zien we opnieuw hogedruk boven oost en zuidoost Europa en lagedruk boven de Atlantische Oceaan. Met een aanhoudende hoogtestroming uit zuidelijke richtingen wordt ook dan steeds weer zachte lucht tot ver naar het noorden (Noordkaap) getransporteerd. Met deze constellatie is en blijft het in geheel Europa en ook in de Alpen zacht. Neerslag zal hooguit aan de zuidkant van de Alpen kunnen vallen wanneer een depressie midden volgende week opnieuw de Middellandse Zee induikt. Dit scenario (GFS) is echter nog zeer onzeker en wordt ook niet door alle modellen ondersteund. Ook de 15 daags ECMWF ensemble berekeningen vooreerst geen winterse opties zien. Alle 50 berekeningen gaan unaniem uit van zacht tot zeer zacht tot minstens 15 november. Daarna zien we een geleidelijke neerwaarts trend vwb de temperaturen met enkele leden die voor een (veel) koudere oplossing gaan. Overtuigend is echter het allemaal niet. Tot zover, fijne zondag en tot morgen.ECMWF 15 dagen ensembles 850 leden. Pas vanaf het midden van de maand geleidelijk wat kouder (zwarte dikke lijn / mediaan)

(Bron; MeteocentraleSchweiz)

Meer weer op mijn ; Weersite

New; Alpenweer Twitter

©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl


Geen opmerkingen: