Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zaterdag 5 november 2011

Weekend in teken van weerextremen

Termen zaterdagochtend

map

Sneeuwval boven de 2400 meter in Sulden vanmorge; Webcam Madrittshütte 2800m

Op de kaarten zien we een complex lagedrukgebied (hoogtetrog) met kern in het zeegebied van IJsland. Gisteren heeft zich vanuit de hoogtetrog een apart lagedrukgebied afgesnoerd welk vandaag met kern boven de Golf van Lion ligt. Een een opbouwende rug van hogedruk vanaf de Azoren, over Engeland zoekt verbinding met een krachtig hogedrukgebied boven het oosten van Europa. Door deze constellatie wordt het lagedrukgebied boven de westelijke Middellandse Zee als het ware opgesloten en kan geen kant op. Zo zal het nog tot begin volgende week daar rondtollen alvorens het verder afzwakt en van de kaarten verdwijnt. Consequentie van dit alles is dat we dus voorlopig ook nog niet afzijn van het zeer onbestendige weer ten zuiden van de Alpenhoofdkam en de krachtige zuidföhn aan de noordkant ervan.


isobarenkaart vanmorgen; aanhoudend zuid tot zuidoostelijke aanvoer van zachte en vochtige lucht

Door de continue aanvoer van zeer vochtige lucht vanuit het zuiden en door de triggering van buien boven het nog warme water van de Middellandse Zee is er de afgelopen 24 tot 36 uur enorm veel neerslag gevallen in mn noord Italie. De Ligurische Alpen en de omgeving van Genua konden gistermiddag al hoeveelheden registreren van 400 tot 500 mm en lokaal ook nog meer. Welke uitwerkingen dit had hebben we in de diverse media kunnen vervolgen. Ook in -en tegen de zuidelijke en zuidwestelijke Alpenboog viel veel neerslag. Tot vanmorgen lokaal al 100 tot 150 mm. Doordat er momenteel nergens enige kou voorradig is en we ook nog eens te maken hebben met de aanvoer van zeer zachte luchtmassa's vanuit en over de Middellandse Zee lag de sneeuwvalgrens erg hoog. In de Italiaanse en Zwitserse Alpen viel er sneeuw vanaf circa 2000 tot 2200 meter. In de Franse Alpen was iets minder zachte lucht aanwezig en daar sneeuwde het lokaal tot 1700 a 1800 meter. In het algemeen viel er de afgelopen 24 uur 30 tot 50 cm boven de circa 2500 meter. Tussen de 2000 en 2500 meter kon het sneeuwdek door de hoge temperaturen en veel vocht (zwaar) minder "groeien" en werd slechts een bescheiden laag van 10 tot 30 cm gevormd. Beneden de 2000 was het, met uitzondering van delen van de Franse Alpen, meest in vloeibare vorm


Neerslag Alpen afgelopen 24 uur

Zoals gezegd houdt het onbestendige weer met deels intensieve neerslag ook vandaag en morgen aan, wel zien we daarbij kleine verschuivingen vwb het zwaartepunt van de neerslag. Momenteel ligt deze vooral in Tessin als ook in de zuidelijke Franse Alpen.


Radarbeeld vanmorgen

Met een wat meer naar zuidoost draaiende stroming kan vandaag vooral in het Zwitserse Maggiatal, Valley d'Aosta en Simplongebied veel neerslag vallen.De sneeuwvalgrens ligt meest tussen de 2000 en 2400 meter. Met het instromen van nog iets zachtere lucht stijgt de sneeuwvalgrens tot op 2400 a 2600 meter. Doordat de stroming zondag nog wat verder naar het oosten draait is de meeste neerslag dan voorbestemd voor de westelijke Italiaanse en Franse Alpenboog. Al met al kan er de komende 48 uur in die gebieden boven de 2400 a 2600 meter nogmaals 50 tot 100 cm verse sneeuw bij gaan vallen.

Zoals altijd met dit soort constellaties zien we grote verschillen in het Alpenweer. Terwijl de bewoners aan de zuidkant letterlijk wegspoelen blaast aan de noordkant al 2 dagen een krachtige zuidföhn. Door de krachtige föhn zien we aan de noordkant van de Alpenhoofdkam dan ook weer thermische hoogstandjes. Zo hadden de bewoners in het noordwesten van Zwitserland gisteren te maken met een tropennacht, hier kwam de temperatuur in de nacht niet onder de 20 °C en overdag stijgt het kwik in Zwitserse en Oostenrijkse föhngebieden tot 23 en morgen zelfs lokaal tot 25°C. Enige onaangename aspect is de stormachtige föhnwind die toch een forse stempel op de "zomergevoelens" drukt. Vooral in de bergen kan met windsnelheden van 100 tot 130 km (bergtoppen) erg veel hinder van de föhn worden ondervonden.


Typsiche föhn-luchten aan de noordkant van de alpen vanmorgen

Begin volgende week keert onder toenemende hogedrukinvloed de rust geleidelijk weer. Het blijft vooral maandag in de Franse en Alpen nog onbestendig maar ook hier neemt de neerslagintensiteit verder af. De sneeuwvalgrens komt iets lager uit en ligt tussen de 2000 en 2400 meter. In het verdere verloop van de week neemt de kans op mist en Hochnebel toe, lokaal kan hieruit wat licht regen of motregen vallen. In de bergen komt de zon meer en meer tevoorschijn. Met temperaturen van 10 tot 17 graden blijft het voorlopig nog zacht.

Ook op de langere termijn nog weinig winterse vooruitzichten. Tot minstens half november liggen west en centraal Europa aan de warme kant van de sturende weersystemen. Hogedruk persisteert boven oost Europa en lage druk boven de Atlantische Oceaan. Al met al een behoorlijk hardnekkige, noem het maar rustig vastgeroeste luchtdrukverdeling, waarin de zuidelijke component toonaangevend is en dus voorlopig ook blijft. Tussen 13 en 17 november kan het zelfs opnieuw nog wat zachter worden. Of na de 17 november de atmosfeer uit een ander (kouder) vaatje gaat tappen is nog onzeker. Daarover de komende dagen wellicht meer. Tot zover voor vandaag, morgen meer Alpenweer.

Ciao vanuit een regenachtig Oberwallis

Meer weer op mijn ; Weersite

New; Alpenweer Twitter





©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl

Geen opmerkingen: