donderdag 5 januari 2012

Blizzard conditions

Termen donderdagochtend

map

Terwijl ik dit schrijf is het zicht buiten beperkt, het waait hard en sinds een uurtje sneeuwt het bij een temperatuur van iets onder het vriespunt. De sneeuwval en wind horen bij een actieve depressie (de Duitse Weerdienst in Offenbach heeft haar de naam "Andrea" gegeven) welke vandaag van de Noordzee naar de Oostzee trekt. Het bijbehorende frontensysteem met neerslag en veel wind heeft vanmorgen de Alpen bereikt en zal tot morgen avond het weerbeeld in de Alpen bepalen. Het wordt erg onstuimig en onder begeleiding van een harde tot stormachtige wind gaat er veel sneeuwvallen. Morgen krijgen we te maken met een krachtige Nordstausituatie.

Een grotendeels geoccludeerd frontensysteem met neerslag ligt op dit moment tegen de Alpen aan en vooral aan de noordkant en westkant van de Alpen sneeuwt het deels al behoorlijk intensief. Omdat we aanvankelijk nog in de koude lucht zitten sneeuwt het meest tot in de dalen (500 a 600 meter). Vanuit het noorden stroomt er op dit moment uitgaande van het naderende front (occlusie >> koufront overloopt warmtefront) tijdelijk wat minder koude lucht over de Alpen uit. Nu al zien we dat de temperaturen aan het stijgen zijn. Met de zachtere lucht zal ook de sneeuwvalgrens tijdelijk stijgen tot 1000 a 1200 meter.


Isobarenkaart vanmiddag 12h00

In de inner-alpine dalen en andere beschutte delen van de Alpen kan het ook langere tijd tot in de lagere delen door sneeuwen en wellicht valt hier alles gewoon in de vorm van sneeuw. Elders gaat het dus tot een hoogte van 1000 a 1200 meter ook regenen. In de loop van de middag en avond volgt vanuit het noorden markant koudere lucht en daalt de sneeuwval tot in de dalen (400m). De meeste neerslag (sneeuw) valt vandaag en morgen in de Staugebieden van de Alpennoordkant. Hier mag men tot morgenochtend op 40 tot 50cm Neuschnee rekenen. In de overige gebieden en ook inner-alpin 20 tot 30 cm, meer naar het zuiden 10 tot 20 cm.

Met de krachtige noordwestelijke hoogtestroming wordt ook vannacht en morgen onverminderd maritiem polaire lucht tegen de Alpen "uitgeperst" en hebben we te maken met een klassieke Nord(west)stau situatie. Vooral aan de noordkant van centrale Alpenhoofdkam sneeuwt het vannacht en morgen tot in de dalen en deels ook het laagland aanhoudend en intensief verder. Tot zaterdagochtend zal in deze gebieden het verse sneeuwdek zijn aangegroeid tot 60 tot 90 cm en lokaal gaan we de meter voorbij. In de overige gebieden moet men rekenen op 30 tot 50 cm.


Sneeuwval vanmorgen ook al in het Zwitserse Engadin (Samnaun)

Naast de sneeuwval hebben we vooral vandaag ook te maken met een harde tot stormachtige wind. Vooral in de bergen is het zeer onstuimig. Op de hogere bergtoppen kunnen er windstoten voorkomen van 120 tot 140 km/h (orkaankracht) en ook in de overige Alpen beneden de 1800 meter zijn windsnelheden (pieken) tot 80 km/h mogelijk. We mogen dus gerust spreken van "blizzard-conditions". De combinatie van stormachtige wind en deels zware sneeuwval zal er voor zorgen dat de sneeuw sterk vervracht wordt en er veel overlast zal ontstaan voor het verkeer. Passen en (doorgaande) binnenwegen zullen vandaag en morgen niet meer of slechts nog met sneeuwkettingen begaanbaar zijn. Diverse skigebieden zullen vandaag en wellicht ook morgen gesloten zijn omdat het op de pistes en ook in de kabelbaantjes te gevaarlijk is ! Mocht u er op uit willen trekken hou dan goed de lokale verkeer en weerdiensten in de gaten en volg hun advies op. Sowieso is het verstandig om vandaag gewoon lekker een rustdag te nemen en niet de weg dan wel de pistes op te gaan !

Vrijdag middag is het ergste vooreerst voorbij. De wind neemt af en de neerslag die vooral nog in de Nordstau van de Alpen valt trekt zich naar het oosten terug. Vooral in de Oostenrijkse Alpen sneeuwt het vrolijk verder. In de westelijke Alpen is het zaterdagnacht en in de ochtend droog, mogelijk dat ook de Oostenrijk een paar droge momenten gaat meepakken. Lang zal de vreugde niet duren: reeds in de loop van de ochtend neemt vanuit het westen de bewolking weer snel toe en gaat het opnieuw sneeuwen. De sneeuwval heeft te maken met een volgend opkomend frontensysteem welke met nieuwe sneeuwval het weer in de Alpen op zaterdag en zondag zal bepalen. Zaterdag staat in het teken van sneeuwval welke wordt ingeluid door een opkomend warmtefront vanuit het noordwesten. Vanaf de middag gaat het overal weer sneeuwen. De sneeuwvalgrens pendelt tussen de 600 (inner-alpin) en 1000 meter. In de loop van de avond en nacht volgt het koufront en zakt de sneeuwvalgrens weer tot in de lagere in de dalen. Zwaartepunt van de sneeuwval ook dit keer weer (hoe kan het ook anders met de aanhoudende noordwestelijke hoogtestroming) aan de noordkant van het Alpenmassief en dan met name voor de oostelijke Zwitserse en vooral westelijke Oostenrijkse Alpen.

Door de vrijwel onophoudelijke sneeuwval gaat er de komende 4 dagen veel sneeuw bij vallen. Dit geldt mn voor de klassieke Alpennordstau gebieden. Tot maandagochtend moet men rekenen op 100 tot 150 cm aan verse sneeuw (lokaal is ook nog meer mogelijk), elders gaat er tussen de 50 a 100 cm vallen. Duidelijk minder van het witte spul is bestemd voor de zuidelijke Alpen. Deze moeten het doen met hetgeen overblijft dan wel niet wordt weggevangen door de Alpen.


Neerslag adhv ons hoogresolutie WRF "huismodel" voor de komende 5 dagen >> zie ook weerkaarten

kijken we nog even naar onze "top 25 centimeter lijst" dan gaan vandaag het Oostenrijkse Kappl in Tirol en Zwitserse Saumnaun in Graubünden aan de leiding; hier wordt voor de komende 5 dagen meer dan een meter sneeuw in het dal berekend en hogerop tot anderhalve meter. Voor een volledige weergave van de te verwachte sneeuwval in de diverse dorpen klik >> hier

Terwijl de sneeuwliefhebbers de komende dagen zullen watertanden wordt het voor de zonneaanbidders de komende dagen afzien en op de tanden bijten dan wel tandenknarsen. Ook maandag belooft voor hen (nog) niet veel goeds. Nog steeds liggen de Alpen in het bereik van storingen die aan de noord en oostflank van een hoog, maandag met kern boven de Golf van Biskaje. Vanaf dinsdag trekt het hoog met zijn centrum dan verder naar het oosten en gaat voor een weersverbetering zorgen. Het wordt dinsdag van west naar oost onder stijgende luchtdruk overal droog en de zon gaat schijnen. Met het instromen van wat zachtere lucht vanuit het zuidwesten gaan vooral in de bergen de temperaturen flink omhoog. Zoals het er nu uitziet zal het hogedrukgebied de gehele verdere week het weer in de Alpenlanden gunstig beïnvloeden en kunnen we eindelijk gaan genieten van de mooie verse sneeuw, perfecte pistes en strakblauwe luchten ! Enkel in de dalen neemt de kans op hardnekkige mist en laaghangende bewolking weer toe. Voor de wintersporters zal dit echter geen probleem zijn. Kortom; vanaf dinsdag gaan we genieten van de "witte pracht" !


Vanaf dinsdag is "Kaiserwetter" angesagt ! Archieffoto Rosswald (Wallis)

Werpen we nog even een blik op de langere termijn dan lijkt het Europese hoog het weer in de Alpen nog tot zaterdag 14 januari gunstig te beïnvloeden. Vanaf zondag vallen we volgens zowel het GFS als ook het ECMWF weer terug in het alom bekende patroon (en dan weten we het wel). Vanuit het noordwesten nadert opnieuw een eerste portie maritiem-polaire lucht. Het wordt weer kouder en storingen gaan opnieuw sneeuw geven.

Tot zover, groeten vanuit een opklarend Oberwallis en tot morgen maar weer.

Meer weer op mijn ; Weersite

New; Alpenweer Twitter


©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl

Geen opmerkingen: