Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

woensdag 4 januari 2012

Depressies bepalen het beleid, morgen nieuwe sneeuwdump

Termen woensdagochtend

map

Foto; Chamechaude in de Franse (voor)Alpen gisteren

Gisteren in vrijwel het gehele Alpen gebied dan eindelijke weer eens prachtig en meest zonnig weer. Met niet al te lage temperaturen en weinig wind was het een verademing om boven de verse sneeuw weer eens wat zonnen energie op te doen. Daarbij kwam dat de lucht vrij droog was en dus ook de sneeuw op de pistes in perfecte conditie was. Ik hoop dat een ieder van dit "buitenkansje" gebruik heeft gemaakt want de komende dagen gaan weer zeer onbestendig verlopen.

Op de kaarten zien we vandaag hogedruk vanaf de Azoren tot over het Iberische Schiereiland en de westelijke Middellandse Zee. Lagedruk vinden terug boven de noordelijke Atlantische Oceaan van Canada via IJsland tot over Scandinavië. Dit is tevens het gebied waar zich de polaire jetstream ophoudt. Op het grensvlak van de sturende druk systemen verloopt ook de frontale sector, het gebied waar zich het meest actieve weer afspeelt. Uitgaande van een actieve stormdepressie welk gisteren via het noorden van Engeland naar Finland is getrokken bereikte een volgend koufront vannacht de Alpen.


Schneespass , rodelen in het Kleinwalsertal gistermiddag (Twitterfoto van Hans ter Braak)

Aanvankelijk kon het vannacht met opklaringen nog flink afkoelen maar met het dikker worden van de bewolking en het inzetten van neerslag behorende bij het koufront liep de temperatuur al snel weer op. Op dit moment ligt de band met neerslag behorend bij het koufront over de westelijke Alpen en het zal vandaag verder naar het zuidoosten trekken. Met passage van het koufront stroomt dan weer iets koudere lucht over de Alpen uit en daalt de sneeuwvalgrens van 1100 naar 800 meter. Tot woensdagavond kan er in de Alpen en dan met name aan de noordkant 10 tot 25 sneeuw gaan vallen. In de loop van de middag en avond stroomt tijdelijke dan weer wat drogere lucht binnen. Aangezien de meeste van ons dan op bed liggen zullen we niet echt kunnen profiteren van deze tijdelijke weersverbetering. Meer sneeuw staat dan voor donderdag en vrijdag op het programma. Reeds in de ochtend van de donderdag neemt vanuit het noordwesten de bewolking weer snel toe en rond het middaguur gaat het regenen dan wel sneeuwen. De neerslag hoort bij een volgend frontensysteem welke donderdag van noordwest naar zuidoost over de Alpen trekt.


Uitgaande van de depressie boven Scandinavie nadert een volgend frontensysteem met veel neerslag (blauw) morgenmiddag de Alpen

In eerste instantie hebben we te maken met de neerslag van een warmtefront welke de Alpen in de loop van donderdagochtend bereikt. De sneeuwvalgrens ligt dan rond de 1000 meter, inner-alpin ook een stuk lager en daar kan het tot in de dalen sneeuwen. In de namiddag en avond volgt dan het koufront en zakt de sneeuwvalgrens tot circa 600 meter. In de inner-alpine dalen kan de sneeuw bij het aantrekken van de wind tijdelijk tot 1100 meter in regen overgaan alvorens ook dan de sneeuwvalgrens weer daalt. In de nacht op vrijdag en vrijdag overdag sneeuwt het tot in dalen waarbij het zwaartepunt van de neerslag zich terugtrekt in de Staugebieden van de Alpennoordkam. Tot vrijdagavond gaat er op uitgebreide schaal 30 tot 50 cm sneeuw vallen, onder gunstige Stau aan de west en noordkant van de Alpen 50 tot tot 80 cm. Naast de sneeuwval zal ook de harde tot stormachtige west tot noordwesten wind een stempel op het geheel drukken en zullen we vooral tijdens passage van het koufront in de bergen te maken gaan krijgen met "blizzard conditions". Al met al zeer "ungemütliches Wetter" !

Zaterdagnacht en ochtend zal een overtrekkend tussenhoog het weer tijdelijk gunstig beïnvloeden en vooral in de ochtend zal de zon ook van de partij zijn. Later op de dag neemt van het noorden uit de bewolking weer toe gevolgd door neerslag. Bewolking en neerslag behoren bij voorbijtrekkende storingen en zullen ook op zondag het weerbeeld in de Alpen bepalen. De westelijke Alpen zouden in het weekend kunnen profiteren van wat meer hogedrukinvloed. Meer naar het oosten en dan met name de noordelijke Oostenrijkse Alpen hebben meer te maken met de storingsinvloeden. Hier valt dan ook de meeste neerslag. Algemeen pendelt de sneeuwvalgrens in het weekend tussen de 1000 en 500 meter.

Al met al gaat er de komende 5 dagen weer het nodige aan sneeuw in de Alpen bijvallen en zal het sneeuwdek verder aangroeien. Cumulatief kunnen we tot zondagavond op Neuschnee hoeveelheden van 50 tot 100 cm en lokaal ook nog meer. De meeste sneeuw valt in de Stau van de noordelijke Alpen. Kijken we naar de centimeterlijst dan zien we vandaag het Oostenrijkse Tirol als Spitzenreiter. Hier wordt tot 8 januari 70 a 80 cm in het dal en 110 tot 125 hogerop berekend. Echter ook Zwitserland (Graubünden) doet lekker mee met meer dan een meter aan Neuschnee. De westelijke Franse en Zwitserse Alpen moeten het met minder doen, met een halve meter aan Neuschnee hebben echter ook zij niets te klagen, temeer daar er al sneeuw in overvloed ligt. Grote verliezer vwb de sneeuwval ook ditmaal de zuidkant. Door de meest noordwestelijke aanstroming wordt de meeste neerslag (sneeuw) door de bergen weggevangen en blijven nog slecht restanten over. De tendens tot noordföhn zorgt er tevens voor dat de lucht nog verder wordt "afgedroogd". Toch ligt er ook hier voldoende sneeuw en liggen de pistes er dankzij de Italiaanse "sneeuwmeesters" prima bij. Daarnaast is het weer in de zuidelijke Alpen een stuk beter dan aan de noordkant. Dus wellicht het overwegen waard om eens uit te wijken naar de Italiaanse Alpen of zuid Tirol (aanrader) om daar van de sneeuw en vooral ook de zon te genieten !


Neerslag adhv het door ons gebruikte hoogresolutie model WRF >> zie ook Weerkaarten

Na de grote droogte en het billenknijpen wegens het uitblijven van de sneeuw in de aanloop van het winterportseizoen worden we dus nu geconfronteerd met sneeuw "in Hülle und Fülle". In de westelijke en noordelijke Alpen ligt boven de 1800 meter tussen de 180 en 250 cm sneeuw en boven de 2200 meter 250 tot 360 cm sneeuw. De komende dagen gaan hier en daar de 4 meter gehaald worden en voor begin januari ligt daarmee 2 tot 3 keer meer sneeuw dan in doorsnee winters.

Vanaf het begin van de volgende week blijven de Alpen aanvankelijk nog in het grensgebied van de hogedruk en lagedruk liggen. Vanaf het midden van de week doet dan het Atlantische hoog een poging om zich tot over west en centraal Europa uit te breiden. Zoals de kaarten er nu bij liggen lijkt dat ook te gaan lukken en mogen we vanaf dinsdag volgende weer een aantal dagen met rustig en vooral ook zonnig weer in de bergen verwachten. Vooral in de westelijke Alpen wordt het dan (tijdelijk) wat zachter. Kijken we dan nog naar de langere termijn dan lijkt deze weersverbetering ook nu weer van tijdelijke aard. Interessant is de variant welke het ECMWF vanmorgen berekend wanneer het hoog zich weer terugtrekt op de Atlantische Oceaan en vrijdag 13 januari (!) vervolgens een stevige rug opbouwt richting het noorden. Tegelijkertijd zien we een complexe koude vortex (koud lagedrukgebied) boven Scandinavië. Tussen beide systemen komt dan een koude noordelijke hoogtestroming op gang. Pakken we nog even de ECMWF ensembles voor de Alpen erbij dan zien we bovenstaande ontwikkelingen ook terug in de 50 diverse berekeningen (ensemble members). In hoeverre de operationele variant daarbij een stempel op het geheel drukt is nog niet geheel duidelijk. Daarover morgen meer.


ECMWF animatie met temperaturen op 1500 meter hoogte voor de komende 15 dagen. Let op de nulgradengrens die in de oostelijke Alpen duidelijk lager ligt dan in het westen. Moois is ook de tijdelijke verzachting tussen 10 en 15 januri in de westelijke Alpen te zien (hogedruk). Zoals altijd bij de ensembles is het gemiddelde van de ensembles (de zwarte lijn) de meest wrs. trend.

Tot zover. Morgen zijn we weer present. Fijne dag en ciao vanuit de Walliser Alpen.

Meer weer op mijn ; Weersite

New; Alpenweer Twitter


©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl

Geen opmerkingen: