Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zaterdag 28 januari 2012

Februari start met ijzige koude

Termen zaterdagochtend,

map

Foto; Weer zo'n schitterend diep winters plaatje ditmaal vanuit Gosau (Dachstein West) in Oostenrijk

De naderende kou-inval met deels extreme temperaturen zal evenals de laatste dagen ook de komende dagen de gemoederen bezig houden. Op de weerkaarten zien we langzaam maar zeker de evolutie naar een prachtige winterse setting zoals je die niet al te vaak ziet. dat wordt smullen de komende dagen voor de winterliefhebbers. Niet alleen in de Alpen wordt het koud, heel west en centraal Europa gaat naar aller waarschijnlijkheid een loepzuivere koudegolf beleven. Hoelang deze zal gaan duren staat nog volledig open. Kijk eens naar de onderstaande ensemble berekeningen van het GFS van vanmorgen en het ECMWF van gisteravond voor de temperaturen op 1500 meer hoogte voor de komende dagen (ECMWF van vanmorgen is er op dit moment nog niet, zal ik later nog aanpassen). Zelfs het gemiddelde van de ENS daalt tot aan of onder de -20 °C. Dit zijn temperaturen die binnen de gehele bandbreedte van de ensembles eerder van toepassing zijn op bv. Lapland dan op centraal Europa en de Alpen. Nergens anders in Europa zal het volgende week zou koud zijn als bij ons.


ECMWF T850 hPa (temp. circa 1500 meer) prikpunt west Oostenrijk


Vergelijk die van GFS

Zoals het er nu naar uitziet zal de koudegolf in het komende weekend zijn hoogtepunt bereiken. Daarna zullen de scherpe kantjes weer verdwijnen. Echter een overgang naar zachter dooi weer is voor de Alpen ook dan niet weggelegd. Enkel in het laagland zou de temperatuur vanaf 10 februari weer iets boven het vriespunt uit kunnen komen. Een overgang naar een markant zachtere westelijke circulatie vanaf 6 februari, een optie waar de ECMWF operationele run vanmorgen plotseling mee voor de dag komt lijkt we zeer onwaarschijnlijk. (warme oplossing).

Dit weekend zal veelal bewolkt en nevelig gaan verlopen. Vooral in de westelijke Alpen kan steeds weer wat sneeuw uit de bewolking vallen. Op veel plaatsen sneeuwt het sinds gisteren al licht. Ook hier in Oberwallis sneeuwt het sinds vannacht licht en inmiddels ligt er alweer een mooi laagje van 8 a 10 cm op de 40 cm. De bewolking en sneeuwval behoren bij een zwak frontensysteem wat momenteel boven de Alpen tot stilstand is gekomen en tot maandag het weerbeeld zal bepalen. Met dit soort situaties hoeven we op veel zon te rekenen. Dit geldt mn in de buurt van het front. Veelal is het bewolkt en nevelig en vooral in de westelijke en centrale Alpen valt wat sneeuw. Op dit moment loopt de grens met de sneeuwval tot aan het westelijke puntje van het Salzburgerland. De zon zullen vandaag en morgen niet veel zien. Meeste kans op zon is weggelegd voor de zuidkant van de Oostenrijkse Alpen (zuid Tirol). De sneeuwvalgrens pendelt vandaag meest tussen de 400 en 600 meter, in Oostenrijk deels tot 800 meter. Op 2000 meter ligt het kwik tussen de -5 en -8 °C. Er staat een matige wind met voorkeur voor zuidoost en morgen oostelijke richtingen (Zwitserland opkomende Bise).


Sneeuwval Riederalp (Oberwallis). Meer mooie Alpenwebcams >> Zie hier

Vooral in de zuidwestelijke Alpen kan het tot zondag aanhoudende en deels intensief sneeuwen, (zie update van gisteravond). Wel zien we dat de Südstau in vergelijking met gisteren minder goed tot zijn recht komt en de neerslaghoeveelheden duidelijk zijn teruggerekend. Toch kan er er in de genoemde gebieden tot maandagochtend 30 tot 50 cm gaan vallen. lokaal naar het zuiden toe ook nog meer. Maandag wordt het ook hier dan (tijdelijk) droger. Dinsdag nadert er een vanuit het noordwesten en volgende storing die opnieuw sneeuw zal gaan opleveren in de westelijke Alpen. De sneeuwval is verbonden aan een storing behorende bij een klein lagedrukgebied wat vooral in de hogere luchtlagen goed ontwikkeld is. Dit "koudeputje" (-36 °C op 5000 meer hoogte) ligt maandagavond nog boven Bretagne en trekt tot dinsdag naar de westelijke Alpen. Achter dit laag wordt dan de weg vrijgemaakt voor de continentale diepvrieslucht welke dan al boven Oost Europa klaar ligt en alleen nog hoeft te worden "aangetapt".


Hoogtelaagje als trekpaard voor de diepvries lucht; vanaf woensdag duikelen we de diepvrieskou in

Maandagavond neemt de bewolking in het westen weer toe en in de nacht gaat het in de westelijke Alpen opnieuw sneeuwen. Naar verwachting zal de sneeuwval ook nu weer het westen van Oostenrijk kunnen bereiken. Ook dinsdag staat nog in het teken van het lagedrukgebiedje met vooral in de Franse Alpen nog sneeuw. Vanaf woensdag komt dan de toe stroom van drogere maar ook veel koudere lucht opgang en wordt het bitter koud. Groot voordeel; de zon komt er weer aan te pas, voor hoelang ? Daarover morgen meer.

Tot zover voor nu. Ondanks het minder mooie weer toch een fijne dag. Ciao vanuit de Walliser Alpen

New; Alpenweer Twitter


©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl


Geen opmerkingen: