Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

dinsdag 7 februari 2012

Aanhoudend winters

Termen dinsdagochtend,

map

Download nu onze app voor Iphone of Android!

Een machtig sneeuwdek van lokaal 480cm, diepvriestemperaturen tot -46 °C graden, langzaam dicht vriezende meren en rivieren. "Der Winter 2011-2012 lässt Grüssen"; wie had dat gedacht na die "valse start" met de grote droogte en veel te hoge temperaturen in de aanloop naar het wintersportseizoen. Pakken we de ochtendkaarten erbij dan zien we ook vanmorgen weer onvervalste winterse kaarten met aanhoudende vorst en vooral later ook weer toenemende sneeuwkansen. Het kan niet op !

Elke strenge winter kenmerkt zich door een afwisseling van koude en minder koude fasen en ook nu zien we dit patroon keurig terug. Na een eerste aanval van bibberkou welke zijn hoogtepunt de afgelopen dagen bereikte wordt de vorst wat getemperd. Een nieuwe bibber-ronde staat vanaf vrijdag op het weermenu wanneer een volgende "bel" Siberische diepvrieskou over de Alpen uitstroomt en opnieuw voor zeer koud weekend weer zal gaan zorgen. Begin volgende week wordt de vorst opnieuw wat getemperd in aanloop naar een nieuwe portie diepvries kou nu vanaf de Noordpool (omgeving Spitsbergen). Het winterse samenspel tussen hoge en -lagedruk zal ook de komende 10 tot 15 dagen boven onze hoofden worden uitgevoerd en de kans is dus vrij groot dat tot het einde van de maand daaraan niet veel verandert.


Winterse Matterhorn (Zermatt), nog net is het vertrekken treintje van de Tandradbahn van de Matterhorn-Gotthardbahn te zien welke tot op de Gornergrat (3100m) rijdt. Deze trein rijdt vanaf Zermatt naar Disentis en van Andermatt naar Göschenen (144 kilometer) via adembenemende berglandpanorama's. Een aanrader !

Het gehele Alpengebied en de aangrenzende gebieden ligt sneeuw tot in de dalen. Tussen de 1000 en 2000 meer varieert het sneeuwdek tussen de 50 en 150 cm. Daarboven tussen de 150 en 400cm met uitschieters tot 480 cm. De meeste sneeuw vinden we momenteel terug in Oostenrijk. Zo ligt er bv. op de Dachsteingletsjer (Steiermark), St. Christoph en St Anton (Vorarlberg) op de bergen tot 480 sneeuw. Echter ook in de Franse Alpen (Savoie), de Zwitserse Alpen en delen van de Italiaanse Alpen ligt op grote schaal meer dan 400 cm sneeuw. Ook de Duitse Wintersportgebieden doen goede zaken. In de de Harz vinden we een gesloten sneeuwdek tot max 175cm (Brocken, 1142m), in het Sauerland tot max 45cm (Kahler Asten, 841m) en op de Feldberg (in het Schwarzwald, 1493m) tot max 122 cm sneeuw. Overal heersen er, afgezien van de soms erg lage temperaturen, prima condities met deels harde (vooral hogerop) en deels poedersneeuw op de pistes. Off-piste kunnen de powder-riders volop genieten, de omstandigheden zijn er ronduit fantastisch zo niet perfect. Een tip; bind eens de sneeuwschoenen onder en geniet ook eens van de prachtige minder toeristische off-piste berglandschappen en de maagdelijke sneeuw.

Nog een aanrader; Het Sauerland, een bij vele Nederlanders, mede ook door de ligging, zeer geliefd wintersportgebied. Hier zijn de omstandigheden momenteel uitstekend. Alle liften (23) zijn geopende en op woensdag, vrijdag en zaterdag kan er vanaf 18h30 geskied worden bij kunstlicht (Flutlichtpisten). In de nachten wordt er "beschneit". Dus schaatsen even aan de kant, pak de auto en vervolgens een dagje heerlijk skiën of langlaufen in het Sauerland !


Een skigebied van een ander "kalliber"; nogmaals omgeving Zermatt, "Gobba di Rollin" (3899m) met de afdaling naar het "Plateau Rosa" 3 februari jl"

Terug naar het Alpenweer; Tussen een krachtig hogedrukgebied met centrum boven Scandinavië en een lagedrukgebied vandaag met kern boven Griekenland hebben we te maken met een oplevende noordoostelijke (hoogte) stroming. Vooral in de hogere atmosfeer wordt vandaag wat vochtigere lucht aangevoerd wat zich vooral nar het oosten toe merkbaar maakt door aanwezige (hoge)bewolking. Morgen wordt de invloed van het hoog boven Scandinavië weer groter waardoor de lucht vooral in de bergen weer "abtrocknet" en de zon weer meer ruimte zal krijgen. Vooral in de oostelijke Alpen (Oostenrijk) kan vandaag uit de bewolking wat (lichte) sneeuw vallen. Op dit moment sneeuwt het vooral in de oostelijke deelstaten (oostelijke Steiermark, NiederÖsterreich en het Burgenland). Lokaal kan er hier tot vanavond 5 tot 10 cm sneeuw vallen. Ook een laagje verse sneeuw van 5 tot 10 cm valt er vandaag in de zuidwestelijke Alpen met als zwaartepunt de oostkant en dan mn in het gebied van de Ligurische Alpen. Algemeen geldt echter voor vandaag; hoe meer naar het westen hoe minder sneeuw en hoe meer zon. Morgen dan ook in Oostenrijk weer droog en zonnig. Het is vooral aan de noordkant van de Alpen koud met op 2000 meter hoogte temperaturen tussen de -15 en -18 °C. De zuidkant moet het doen met aangenamere -7 tot -10 °C. Er staat een matige tot krachtige oostenwind (Bise) die in de loop van de dag nog iets aantrekt.


Minder fraai weer vandaag in Oostenrijk met vooral naar het oosten toe sneeuwval zoals te zien op deze webcam vanuit de Steiermark

Zoals gezegd stroomt er morgen weer wat droge lucht over de Alpen uit. Daarnaast wordt het vooral in de bergen door de instroom van minder koude lucht een stuk zachter. Woensdag dan ook veel zon en gerelateerd aan de diepvries temperaturen van de afgelopen tijd gewoon zacht ! Een prima dag om te genieten van de sneeuw en ook op de terrasjes is het morgen prima vertoeven. Helaas is deze thermische opleving slechts van korte duur. Reeds op de donderdag is vanaf de hoogste Alpentoppen de bewolking die vanuit het noordoosten komt opzetten zichtbaar. Deze bewolking behoort bij een volgende "bel" met zeer koude Siberische diepvrieslucht die vanaf Oost Europa donderdagnacht over de Alpen gaat uitstromen. Opnieuw gaan de temperaturen flink onderuit en komen een graad of 10 a 12 lager te liggen dan nog op woensdag. Vrijdag en zaterdag daalt het kwik in de Alpen opnieuw tot de - 15 a -18 graden op circa 1500 meter. Tevens gaat er uit de steeds dichter wordende bewolking sneeuw vallen. Donderdagmiddag gaat er vanuit het noordoosten in de Oostenrijkse Alpen sneeuwen en de sneeuwval zal zich in de nacht op vrijdag en vrijdagochtend tot over het gehele Alpengebied uitbreiden. Omdat de koude lucht weinig vocht bevat worden er ook nu geen grote sneeuwhoeveelheden verwacht, meest zal het net genoeg zijn voor een klein laagje witte poeder. Enkel de Oostenrijkse Alpen mogen zich ook dit keer verheugen op wat meer sneeuw. Hier is nogmaals 5 tot 10 cm en lokaal 15 cm mogelijk.

In het komende weekend hebben we dan weer te maken met die alom bekende mix van zon, overtrekkende wolken(velden) en Hochnebel. Hier en daar kan er uit de bewolking of Hochnebel wat lichte sneeuw vallen. Vooral de zuidkant van de Alpen is in het weekend gevoelig voor wat meer bewolking behorende bij de de Middellandse Zee depressie. Met een oostelijke stroming is het koud met in de nachten strenge tot zeer strenge vorst. Vooral in de hoger gelegen dalen wordt het dan weer extreem koud.

Spannend ook in Nederland; gaat de dooiaanval slagen ? Lees er alles over in >> het Winter Nieuws / Weer Nederland

Begin volgende week zien we dan wat verschuivingen op de weerkaarten. Het centrum van hogedruk verplaatst zich naar de Atlantische Oceaan met een uitloper richting IJsland en Spitsbergen. tegelijkertijd trekt een met zeer koude lucht gevulde depressie van de Pool via Spitsbergen-Scandinavie naar het noorden van Duitland alwaar het rond het midden van de volgende week wordt verwacht. Ook in e hoogte (12 km) zien we een soortgelijk patroon (blokkade) met een een polaire jet die eveneens vanaf Spitsbergen-Scandinavie tot over de Alpen verloopt. Met een noordwestelijke hoogtestroming wordt vooral in de hoogte koude maritiem polaire lucht aangevoerd. ofschoon de modellen nog moeite hebben met het precieze verloop van de polaire jet is het nog onzeker in hoeverre opnieuw kouder lucht naar west Europa zal uitstromen. Uitgaande van mijn favoriet het ECMWF lijkt er op dat we opnieuw te maken gaan krijgen met een retrograde blokkade met naar het einde van de verwachtingstermijn opnieuw een verscherping van de vorst vanuit het noordoosten. In hoeverre fronten behorende bij de depressie ook nog sneeuw (van betekenis) gaan opleveren is met de kennis van nu nog moeilijk in te schatten. Daarover later meer.


Meridonale (noord) setting met onvervalste winterse inslag volgens de operationele uitdraai van het ECMWF (kaart 850 hPA vlak = temp. 1500m hoogte)

Samengevat kunnen we stellen dat de winter onlangs een paar "aderlatingen" nog lang niet voorbij is. Een overgang naar zonaal (west) met markant zachtere lucht is gezien de grootschalige stromingspatronen op het noordelijk halfrond onwaarschijnlijk. We mogen dan ook uitgaan een meridionaal (noord-zuid) stromingspatroon waarmee onverminderd koude en mogelijk in een later stadium opnieuw zeer koude lucht over grote delen van Europa wordt aangevoerd.

Tenslotte voor diegenen die zich afvragen waar blijft ie met zijn Kältelöcher. Welnu hier is ie; Glattalp vannacht opnieuw -44.5 °C later in de nacht en ochtend net zoals in de ander Kältelöcher door toenemende wind en bewolking stijgend tot -20 a -25 °C. Fijne dag en tot morgen, zelfde tijd en hopelijk dan opnieuw met winterse vooruitzichten. Ciao

New; Alpenweer Twitter


©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl

Geen opmerkingen: