Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

maandag 6 februari 2012

Koudegolf Alpen bereikt climax

Termen maandagochtend

map

Foto; Veel sneeuw en -20 graden in de omgeving van Kronberg (1663m) in het noorden van Zwitserseland gistermiddag.

Gisteren werden in de Zwitserse Alpen al zeer lage temperaturen gemeten en ook de afgelopen ging het kwik lokaal weer "im Keller". Opnieuw ook ditmaal de koudepool in het Zwitserse Graubünden met op uitgebreide schaal temperaturen tussen de -30 en -35 °C. echter ook in de andere Zwitserse kantons werd het koud met op uitgebreide schaal temperaturen tussen de -20 en -30 graden. Gisternacht registreerde Ulrichen (1360m) in het Obergoms in Wallis volgens de Zwitserse Meteo dienst "Meteonews" om 06h00 s'morgens met -33.8 °C een nieuw kouderecord van deze winter. Volgens de concurrent MeteoMedia welke over een eigen uitgebreid weerstation netwerk beschikt werd het in hun weerstation op de Glattalp (1858m) in het kanton Schwyz met -37°C echter nog kouder. Deze strijd met als inzet de kouderecords is al jaren aan de gang en zal de komende jaren ook nog wel voortduren.

Hoe dan ook; afgelopen weer een overwinning voor het MeteoMedia weerstation van Jörg Kachelmann op de Glattalp met op dit moment een temperatuur van maar liefst -44.4 °C. Andere koude plekjes in de Alpen afgelopen nacht waren de Funtensee (1601m) in Beieren met -37 °C, Samedan in het Zwitserse Graubünden met -35.1 °C en het weerstation op het vliegveld van St Moritz alwaar het op dit moment nog 31 graden vriest. Oostenrijk en de oveige Alpen ook vannacht duidelijk minder koud dan Zwitserland met minima die meest tussen de -15 en -25 °C lagen.


Niks geen geen Siberische Taiga in hartje winter maar het Zwitserse Kronberg (1663m) gisterochtend

De extreem lage temperaturen hebben we nog steeds te danken aan die constant doorstaande noordoostelijke tot oostelijke hoogtestroming. Ofschoon het in de bergen en dan vooral aan de beschutte kant van de Alpentoppen, met de wind momenteel nog wel meevalt doet deze zich deze vooral gelden in de noordelijke Alpen en het lager gelegen Alpenvoorland. Vooral in de regio van het Bodenmeer en het Lac le Man kan de Bise profiteren van de lokale orografie om vervolgens door te "tunnelen" in het Franse Rhonedal (Mistral). De Bise in combinatie met ijzige wind boven het warme water levert altijd weer spectaculaire plaatjes op. De onderstaande foto en video (volgt) geven een mooi beeld hoe de Bise vanuit het noordoosten over het Lac le Man blaast. Mocht u overigens een keer dit fenomeen in levende lijve willen zien dan raadt ik u aan de auto vooral niet niet aan de oevers van het meer parkeren !


Schilderachtige foto van gisteren met de "Bise" over het Lac le Man


De effecten van de Bise op de directe omgeving van het meer

Terug naar de kou en sneeuw in de Alpen: Tussen een machtig winters hogedrukbolwerk welke vanaf de Atlantische Oceaan tot over Rusland verloopt en een lagedrukgebied boven de Middellandse Zee stroomt ook vandaag onverminderd koude vrieslucht vanuit Oost Europa over de Alpen. Na een deels extreem koude start van de nieuwe week gaat het ook overdag onvervalst winters en zeer koud verder en ook de al wat in kracht toegenomen februari zon is niet bij machte de temperaturen een flinke push naar boven te geven. Ondanks de zon wordt het vandaag niet veel warmer dan -6 tot -14 °C en op 2000 meter moeten we genoegen nemen met temperaturen die rond de -20 °C pendelen. Doordat de drukverschillen weer wat gaan oplopen neemt de wind (Bise) in de loop van de dag weer in sterkte toe en wordt het voor het gevoel weer duidelijk kouder. Tevens zal het door wat meer (hoge)bewolking in de bergen niet meer zo mooi blauw als gisteren, vooral in de oostelijke Alpen is dit goed waarneembaar. Deze kleine weersverandering hebben we te danken aan de depressie boven de Middellandse Zee welke wat meer invloed op het Alpenweer probeert te krijgen en waarmee vanuit het zuidoosten vochtigere lucht over de Alpen uitstroomt.

LinkVolg ook het extreme winterweer in Nederland via Sneeuwhoogte.nl >> Winter Nieuws / Weer Nederland

Vooral Oostenrijk gaat de invloed van de invloed van de depressie merken. Vandaag schijnt in de westelijke deelstaten de zon nog volop. In het zuidoosten is het echter al bewolkt en gedurende de dag zal deze bewolking zich verder naar het noordwesten toe uitbreiden. Net ten oosten van de oostelijke Oostenrijkse grens sneeuwt het al uit de bewolking en gaandeweg de dag breidt de (lichte) sneeuwval zich verder in westelijke richtingen uit. In de nacht en vooral morgenochtend sneeuwt het in zuid Karinthië, de Steiermark, Niederösterreich tot Wenen. Vanaf de Vorarlberg tot over noord Tirol en het Innviertel valt slechts wat lichte sneeuw of motsneeuw en met een beetje geluk blijft het hier gewoon droog en kan de zon nog door de bewolking heen breken.


Kaiserwetter in de Zillertaller Alpen (Tirol) ; webcam Gerlosplatte (1641m)

Morgen zal de bewolking met lichte sneeuwval tot over Zwitserland zijn opgerukt en kan er vooral in de noordelijke Jura, het Alpsteingebied,de Romandie als ook in Engadin en de zuidelijke dalen van het Bündnerland wat lichte sneeuw vallen. Ook in de Italiaanse Dolomieten , de Ligurische Alpen en de westelijke oostelijke Alpenboog is dan wat lichte sneeuwval mogelijk. In de loop van de middag neemt de hogedrukinvloed weer snel toe en vanuit het oosten wordt het droog. Veel sneeuw gaat er niet vallen en blijven de neerslaghoeveelheden beperkt tot 1 a 10 cm. In de oostelijke Oostenrijkse Alpen kan het wat intensiever sneeuwen en hier is 10 tot 20 cm en lokaal ook nog wat mee mogelijk. Door de harde oostenwind moet er hier wel rekening worden gehouden met sneeuwverstuivingen die het verkeer kunnen hinderen.

Woensdag keren we dan weer terug naar het alom vertrouwde weerbeeld van de laatste tijd en krijgen we te maken met een mix van zon, bewolking en Hochnebel. Door de hogedrukinvloed zal echter vooral de zon het weerbeeld in de Alpen bepalen. Groot verschil met de voorgaande dagen is de temperatuur. Doordat de aanvoer van de Siberische koude vrieslucht op een wat lager pitje draait en door de invloed van het Middellandse Zee laag welke wat zachtere lucht over de Alpen heeft getransporteerd is het vooral in de bergen minder koud. Op woensdag is het met temperaturen op 2000 meter tussen de -3 en -5 °C en gewoon "warm" in vergelijking met wat we de laatste tijd gewend zijn !


Woensdag TOP dag, meepakken en genieten van deze tijdelijke thermische opleving !

Vooral profiteren van deze "thermische opleving" rond het midden van de week want vanaf donderdag is het weer gedaan met het terrasjes weer en het skiën in T-Shirt ! Met het opleven van de noordoostelijke hoogtestroming wordt een volgende bel met zeer koude diepvrieslucht richting de Alpen getransporteerd. Vrijdag kunnen we ons dan met z'n allen weer gaan opmaken voor een nieuwe ronde bibberen. In de aanloop naar de vrijdag toe en op vrijdag dalen gaat het kwik opnieuw flink onderuit en op 1500 meter hoogte vriest het opnieuw zo'n 14 tot 18 graden. Ook de zon zal het vrijdag moeilijk gaan krijgen, het is meest bewolkt en vanaf donderdag tot zaterdag kan er uit de bewolking in het gehele Alpengebied weer wat sneeuw gaan vallen. Terwijl het vanaf zaterdag in het overgrote deel van de Alpen weer droog wordt en de zon terug komt neemt onder invloed van het opnieuw opdringende Middellandse Zee lagedrukgebied en bewolking aan de zuidkant van de Alpen weer toe en kan er wat sneeuw gaan vallen. Ook hier zal echter vanaf zondag de hogedruk invloed het heft weer in handen nemen en wordt het droog en toenemend zonnig.

De temperaturen vertonen vanaf zaterdag weer een langzaam opwaartse trend welke zich ook in het verdere verloop doorzet. Een overgang naar markant zachter (dooi)weer is niet waarschijnlijk. Uitgaande van bv het ECMWF komen de temperaturen op 1500 meter hoogte tot het einde van de langere termijn (10-15 dagen) in de Alpen niet boven het vriespunt uit (zie ensembles hieronder). Overigens zien we dat de onzekerheden v.w.b. de langere termijn vandaag behoorlijk zijn gestegen. De diverse modellen komen met verschillende oplossingen en diverse al of niet meer of minder winterse varianten behoren tot de mogelijkheden. Gezien de grote onzekerheden wil ik daar nu niet verder op ingaan. Vrij zeker is echter wel dat de koudegolf zijn hoogtepunt dit weekend heeft bereikt en we geleidelijk afsteven op meer normale omstandigheden.


ECMWF ensembles temperatuur 1500 meter, prikpunt Zwitserse Alpen (Davos) voor de komende 15 dagen

New; Alpenweer Twitter

©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl

Geen opmerkingen: