Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

woensdag 1 februari 2012

Hoogtepunt koudegolf weekend

Termen woensdagochtend,

map

Het Russische winter bastion lijkt geen lang leven beschoren. De komende dagen zien we dat de poten langzaam maar zeker onder het Russische hoog worden weggezaagd en hoe paradoxaal kan het verlopen; juist de extreem koude lucht welke ook West Europa de komende dagen zal bereiken zal de "ondergang" van hoog "Dieter" inluiden. Over het precieze verloop daarvan bestaat tussen de modellen nog onenigheid, dat de kou getemperd zal worden en we naar meer normale omstandigheden evolueren is slechts "Eine Frage der Zeit". Daarover later meer.

Voor dat we naar het Alpenweer in detail gaan kijken eerst een blik op de weerkaarten: het hoogtelaagje wat gisteren vooral in de westelijke Alpen nog sneeuw van betekenis opleverde, lokaal viel er 15 tot 30cm, ligt vanmorgen met centrum voor de Italiaanse westkust ter hoogte van Toscane en trekt verder door naar Griekenland en Turkije om vervolgens op vrijdag van de kaarten te verdwijnen. Tevens zien we vandaag aan de oostkust van het Iberische Schiereiland een nieuw lagedrukgebied tot ontwikkelingen komen wat eveneens naar het oosten koerst en vrijdagmiddag met centrum (kerndruk) 1005 hPA net ten oosten van Sardinië wordt berekend en vervolgens in het weekend ook richting Griekenland doorschuift. Als tegenhanger zien we vandaag boven het noordwesten van Rusland een krachtig hogedrukgebied (kerndruk 1060 hPA) met een krachtige uitloper tot over het westen van Engeland. Een in de hoogtestroming "ingenesteld" hoogtelaag (koudeput) met vooral op hoogte zeer koude lucht bereikt de komende 24 uur de Baltische Staten en Wit Rusland en zal tot morgen het oosten van Polen weten te bereiken. Vervolgens zal het hoogtelaag vrijdag en in het weekend via Finland naar de Pool wegtrekken. Een ander deel van de zeer koude lucht kan echter uit de "koude bel" ontsnappen en vervolgens in ietwat verzwakte vorm de Alpen bereiken. Tussen de beide sturende druksystemen hebben we de komende dagen dan ook te maken met een krachtige noordoostelijke hoogtestroming waarmee zeer droge maar vooral ook zeer koude lucht vanuit Siberië tot over geheel west Europa wordt getransporteerd.


Winters Meribel (1450m) in Les Trois Vallées na een verse laag "poeder"

De komende dagen staat het Alpenweer dan ook in het teken van de kou. Een afwisseling van wolken(velden) en zonnige momenten zullen het weerbeeld in de bergen bepalen. In de dalen en het Alpenvoorland en laagland deels hardnekkig mist dan wel Hochnebel. De temperaturen vertonen een verder dalende trend het wordt in alle hoogten zeer koud. Zaterdag zal het kwik op 2000 meter rond de -23 °C pendelen, op 3000 meter rond de -26 °C. Nog kouder wordt het in de hoger gelegen dalen waar temperaturen van -35 tot -40°C en wellicht nog lager zullen worden gehaald. Of daarbij kouderecords zullen gaan sneuvelen is sterk afhankelijk van de lokale omstandigheden (wind). Afgezien van overtrekkende hoge bewolking is het ook in het weekend in de bergen zonnig. Er staat een krachtige noordoostenwind die het voor het gevoel nog een stuk kouder zal maken. Diegenen die de komende dagen de pistes opgaan zullen zich goed moeten voorbereiden op de extreme kou in combinatie met de harde noordoostenwind. Dit geldt ook voor de wintersporters die met de auto op de heen dan wel terugreis zijn.

Sneeuw van betekenis zal er de komende dagen niet vallen. Mogelijk dat het hier en daar uit de overtrekkende bewolking dan wel Hochnebel het wat vlokt maar over het algemeen is het droog. Aandachtspuntje echter de zuid(oost)elijke Alpen; onder invloed van de hierboven beschreven situatie (lagedrukgebieden Middellandse Zee) kunnen wolken en neerslag vanuit het zuiden nog net de zuidelijke Alpen toucheren. Dit is vooral op donderdag en naar de zondag toe het geval. Niet gek opkijken dus wanneer naar het het toe het zwerk vanuit het zuidoosten dicht trekt en uit de bewolking wat sneeuw gaat vallen. Veel meer sneeuw gaat er de komende dagen vallen in de noordelijke Italiaanse Apennijnen en de skigebieden van Tsjechië en Slowakije.


Neerslag (zuiden) voor de komende 5 dagen adhv het hoogresolutiemodel WRF

Zoals ik bij de inleiding al schreef lijkt de winterse constellatie geen lang leven beschoren en uiteindelijke zullen we een overgang gaan krijgen naar opnieuw een meer noordwestelijke tot westelijke circulatie. De oorzaak voor het ontwrichten van het winters-imperium zien we vandaag al terug op de weerkaarten. Enerzijds wordt er momenteel in de hoogte een portie zeer zachte lucht via Engeland, de westkust van Noorwegen via Spitsbergen in het centrum van het Russische hoog gepompt. Anderzijds zien we zeer koude lucht opgesloten in diverse koudeputjes (hoogtelaag, -Noord Rusland -Baltische Staten) naar het zuidwesten opstomen. Deze koudeputjes zagen als het ware de poten onder het Russisch hoog weg. In combinatie met de instroom van de warme lucht in de hoogte resulteert dit in een zeer instabiel geheel en verliest het hoog uiteindelijk zijn invloed op het west Europese weer. Omdat tegellijktijd het Azorenhoog in samenspel met Atlantisch depressies inhaken op deze ontwrichting kan het eindresultaat niet anders zijn dan een vorst afzwakking. Of dit van tijdelijke aard zal zijn of uiteindelijke de koude lucht opnieuw weer terrein gaat winnen is onzeker)


GFS vandaag; het Siberische hoog wordt van 2 kanten "ondermijnd"

Bovenstaande ontwikkeling is dus vrij zeker en wordt ook door de overige weermodellen ondersteund. Over hoe de overgang zal gaan verlopen bestaat nog onduidelijkheid. Het GFS is wat progressiever met deze ontwikkelingen dan het ECMWF. Volgens dit model zal een eerste depressie in de loop van zondag op maandag via het zuidwesten van Noorwegen naar noord Duitsland trekken. Een eerste portie portie veel zachtere maar ook vochtiger lucht zal maandagochtend reeds de Alpen bereiken. In de nacht neemt de bewolking snel toe en op nadering van het warmtefront gaat het vanuit het noordwesten sneeuwen. Het ECMWF is wat minder voortvarend met deze ontwikkelingen. Ook hier zien we een soortgelijke ontwikkeling echter speelt de depressieactiviteit zich veel noordelijker af doordat de hogedruk(brug) boven het west Europese continent ((nog) stand houdt. Hierdoor kan de zachtere en vochtigere lucht vanuit het noordwesten niet naar het zuidoosten uitbreiden. Het blijft dus koud en droog, wel zal de vorst (vooral in de bergen) duidelijk afzwakken.


GFS neerslagkaart voor as maandag, depressies weten doorbraak te forceren met vooral op maandag sneeuwval in de Alpen

Leggen we ook nog even de diverse andere berekeningen van het GFS en ECMWF ernaast (ensembles) dan zien we ook hier een bevestiging die wijst op een duidelijke afzwakking van de vorst. Het blijft echter ook dan winters. Gewoon allemaal weer wat normaler ! Samengevat; Tot het weekend verscherping van de vorst en extreem koud, meest droog en zonnig. Na het weekend geleidelijk zachter al of niet in gecombineerd met opkomende sneeuwval.


Ensembles ECMWF T850 hPA (temp. op circa 1500 meter) komende 15 dagen. Prikpunt centrale Alpen (bron; MeteoMedia)

Tot zover, morgen meer Alpenweer , fijne dag en ciao vanuit een koude Oberwallis

New; Alpenweer Twitter


©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl

Geen opmerkingen: