donderdag 2 februari 2012

Koudegolf met lange adem

Termen donderdagochtend

map

Foto; Franse Alpen (Le Monthieu, Mont Blanc) gisteren

Het is kou met in het gehele Alpengebied meest matige tot strenge vorst. De laagste temperaturen vinden we op dit moment in de hoger gelegen dalen en boven de 2000 meter alwaar het zeer kwik onder de -20°C ligt. Veelal worden deze diepvries temperaturen gehaald door stralingskou. Nu echte hebben we vooral te maken met transportkou vanuit het hoge noorden van Rusland (Siberië) welke de afgelopen dagen over west Europa en de Alpen is uitgestroomd. Zo zien we dat de laagste waardes nu niet in de hoger gelegen dalen worden gehaald maar juist hoger op. Zo meldt het weerstation op de Zwitserse Solvayhuette SAC (4003m) -24.1°C en de Oostenrijkse Villacher Alp (2164m) -20.9 °C. De bekende Kältelöcher laten het vanmorgen een beetje afweten en komen niet onder de -20°C uit. Geen stralingsvorst dus, mede ook door stevig doorstaande oostenwind die dit tegengaat. Overigens moet de ergste kou nog komen. Deze heeft inmiddels de grenzen van Oost Europa bereikt (Minsk, de hoofdstad van Wit Rusland op dit moment -30 °C en dat op 204m hoogte) en zal morgen ook de Alpen bereiken.


Diep winters ook in het Sauerland, foto 31 januari

Op de weerkaarten inmiddels al een bijna vertrouwd beeld met een winterse setting waarbij de winterliefhebbers hun vingers zullen aflikken. Een krachtig hogedrukgebied (kerndruk vanmorgen 1055 hPa) ligt boven het noordwesten van Rusland en heeft een krachtige uitloper via west Europa tot over de Azoren. Als tegenhanger zien we een depressie boven de Middellandse Zee, vandaag met kern (1005 hPA) net ten zuiden van Sardinië. Doordat de as van hogedruk zich (ver) ten noorden van ons bevindt (Azoren-Engeland-midden Scandinavie-noordwest Rusland) hebben we te maken met een continentale hoogtestroming waarmee continu steeds koudere lucht vanuit de Siberische Taiga (-30 tot -40°C) naar ons toestroomt. Ofschoon na het diepvries weekend de vorst wat getemperd zal worden en het Russische koude hoog en mn zijn uitloper over west Europa zijn ijzige greep over het Europese continent wat verliest blijft het ook dan winters. Gisteren leek het er nog even op dat de Atlantische Oceaan roet in het winterse weer zou strooien maar dit lijkt toch niet te gaan lukken. Nieuwe hogedruk impulsen houden dit tegen en omdat de hoogteas van hogedruk ook dan meest ten noorden van de Alpen ligt (en Nederland) houden we een aflandige (continentale) aanstroming en is er no-chance dat de kou die zich heeft vastgebeten in Europa zal worden verdreven. Kortom; winter open-end


ECMWF T850 hPa kaart, temp. op circa 1500 meter hoogte), nog koudere lucht is onderweg

Voor wat betreft het weer in de Alpen kunnen we kort zijn. Het is er koud en vooral morgen en in het weekend bitterkoud. Deze kou wordt ook nog eens versterkt door een venijnige doorstaande krachtige en in de bergen harde oost tot noordoosten wind. De temperaturen liggen in de oostelijke Alpen vandaag tussen de -4 en -12 °C en op 2000 meter hoogte tussen de -12 en -18 °C. In de westelijke Alpen is het wat minder koud, hier pendelt het kwik op 2000 meter tussen de -10 en -15 °C. Morgen en overmorgen stroomt dan nog koudere lucht binnen en kunnen we er nog eens 5 (morgen) en 10 graden(zaterdag) vanaf trekken. Bitterkoud dus en nog steeds die venijnige oostenwind. Helaas kan ook de zon weinig tegen deze diepvriestemperaturen uitrichten. Vandaag overheerst veelal de bewolking en hier en daar kan periodiek wat (lichte) sneeuw uit de bewolking vallen. Grotere hoeveelheden worden echter niet verwacht. In de dalen is er een kans op Hochnebel. Over het algemeen is het de komende dagen en mn in het weekend, afgezien van zo nu en dan overtrekkende (hoge)bewolking, meest zonnig en afgezien van een enkele vlok dan wel lichte poolsneeuw (bergen) droog.


Kou onvluchten, wat dacht u van een dagje "welnessen". foto; Wellnesshotel Stoos (HochYbirg Zwitserland)

Vanaf morgen dus bitterkoud en we moeten deze kou zeker niet onderschatten. Vooral met kleine kinderen is het de komende dagen oppassen geblazen. Zoek de zonnige en liefst beschutte hellingen op en blijf in de buurt van de "bewoonde" wereld. Daarnaast is natuurlijk goede kleding (meerdere isolerende lagen) en bescherming van extremiteiten en gezicht van groot belang. Ga tevens niet in de vroege ochtend skiën maar wacht liever tot de zon schijnt. En wellicht is het een idee om ipv op de pistes te "bibberen" eens te genieten van een heerlijke ontspannende Alpen Welness. De meeste Alpenresorts beschikken over prima faciliteiten wat dat betreft. Wel eens buiten in de sneeuw en vrieskou in een Jacuzzi gezeten en genieten van een heerlijke Glühwein ! Zonder meer een aanrader


Schneeschuh Sprudeln op de Zwitserse Wasenalp (Rothwald, Oberwallis)

De extreme kou zal ook begin volgende week nog aanhouden, vanaf het midden van de week zal de vorst dan wat getemperd worden. Het blijft echter ook dan winters koud met vorst tot in de dalen en -6 tot -8 graden op 1500 meter hoogte. Met de steeds krachtig wordende februari zon en een afnemende snijdende oostenwind zal het dan echter een stuk aangenamer vertoeven worden op de pistes in de Alpen. Periodiek kan er bewolking (wolkenvelden) overtrekken, dit geldt mn voor Oostenrijk. Afgezien van een enkele vlok sneeuw die uit deze bewolking kan vallen is het droog en zal de zon het weerbeeld bepalen.

Ook zo koud in Nederland; volg ook ons >> Winter Nieuws / Weer Nederland

Ter afsluiting nog een winters ECMWF ensemble (T850hPa =temp. op circa 1500 meter hoogte) voor de komende 15 dagen met als prikpunt Salzburgerland. >> Winter "open-end". (bron; MeteoMedia -MeteoCentrale)

Fijne dag nog en niet vergeten, morgen en overmorgen komt de ergste kou en wordt het nog een graadje of 10 kouder ! Tot morgen en ciao vanuit een onderkoeld Oberwallis.

Tot zover, morgen meer Alpenweer , fijne dag en ciao vanuit een koude Oberwallis

New; Alpenweer Twitter


©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl

Geen opmerkingen: