Tussen een complex lagedrukgebied ten westen van het Verenigde Koninkrijk en hogedrukgebied boven noordwest Afrika, de centrale Middellandse Zee tot in west Rusland liggen de Alpen in een krachtige zuidwestelijke hoogte stroming. Vanaf dinsdag neemt de invloed van de Atlantische Oceaan weer de overhand. Het wordt kouder en opnieuw onbestendig
Waarschuwingen: Lawinegevaar niveau3 (oranje ), Föhnstorm in de bergen
Weersituatie vandaag (quick-view)
In het vrijwel gehele Alpengebied droog, zonnig en zeer zacht. Veel wind (föhn) op de hogere toppen van de Alpenhoofdkam. In de loop van de dag verslechtering condities door hoge temperaturen in combinatie met zon en wind. Aan de (westelijke) Alpenzuidkant kans op wat bewolking of Hochnebel maar waarschijnlijk nog droog
Dolomiti Superski : sneeuwcondities excellent, pistes zoals gewend van de Italianen,
(subliem). Prima Freeride mogelijkheden in Arabba en Belvedere Canazei (foto Kai Schmerer)
Updates en foto's welkom via onze "Sneeuwhoogte" APP dan wel E-Mail.
Weerpraatje
Even voorstellen; "Quirina" is de naam: oftewel de naam die de Duitse Weerdienst aan de Kerstdepressie heeft gegeven en welke ons confronteerde met het alom gevreesde Weihnachtstauwetter. Het Weihnachtstauwetter is een zogenaamde klimatologische Singulariteit. Er is al veel onderzoek naar gedaan met name binnen de "Duitse School" en er zijn diverse theorieën over opgesteld waarom deze meest hardnekkige Singulariteit (andere zijn bijvoorbeeld de IJsheiligen en oudewijvenzomer) altijd weer in de periode van 24 tot 29 december ten tonele verschijnt. Ik zal u niet lastig vallen met deze theorieën maar statistisch zien we in 7 van de 10 jaren het Kerstdooiweer "op de kaarten" verschijnen, een waarschijnlijkheid van 70%. Daarbij zien we ook dat de Alpen meestal iets eerder erdoor beïnvloed worden, meest tussen de 21 en 24 december en vaak resulteert dit in het smelten van al aanwezige sneeuwdek in het laagland en de lager gelegen gebieden.
Hoe dan ook, dit jaar hebben we er weer eentje te pakken en voor het warme weer hoeven we dit jaar niet naar de Canarische Eilanden. Binnen een tijdsbestek van 4 dagen stroomde warme subtropische lucht met als brongebied de Canarische Eilanden tot over de Alpen en grote delen van west en centraal Europa uit. Zaterdagochtend werd dit proces ingeleid toen een actief warmtefront met veel neerslag van het westen uit de Alpen binnen trok en afgelopen nacht via het noordoosten van Oostenrijk de Alpen weer verliet. De instroom van de zeer zachte lucht ging gepaard met neerslag waarvan het meeste aan de Alpennoordkant viel. De sneeuwvalgrens steeg al snel tot 2000 meter en hier en daar regende het zelfs tot 2400 meter hoogte. Aan de Alpenzuidkant en de inner-alpine gebieden sneeuwde het lange tijd tot in de dalen en in sommige inner-alpine dalen viel alle neerslag ondanks temperaturen van 4 tot 6 graden op 1500 meter gewoon in de vorm van droge sneeuw.
Arc 2000: Supersneeuw in les Arcs zo meldde men ons gistermiddag vanaf
locatie via de Sneeuwhoogte APP
De neerslag hoeveelheden lagen over het algemeen tussen de 15 en 50mm. In de inner-alpine gebieden (Wallis) viel lokaal tot een halve meter sneeuw en hier en daar ook nog wat meer. Ook in het hooggebergte met als zwaartepunt de Alpennoordkant kon 20 tot 50cm worden bijgetekend, elders viel beduidend minder neerslag. Een ander opvallende verschijnsel was gisteren de wind. Op de bergtoppen werden windsnelheden met orkaankracht gemeten. Zo meldde bijvoorbeeld de Konkordiahütte (Aletsch-Jungfraugebied) pieken van 161km/h. Opmerkelijk ook dat deze orkaanwinden niet instaat waren om het inner-alpine koudereservoir op te ruimen. Zacht was het gisteren al wel aan de Alpennoordkant alwaar het kwik lokaal opliep tot 14 a16 graden. Het nulgradenniveau bevond zich meest iets boven de 3000 meter.
Opkomende Föhn
Sinds gisterenmiddag namen de drukverschillen tussen de Alpenzuidkant en noordkant weer verder toe met als gevolg dat we dus ook nog eens te maken krijgen met een ander, door sneeuwliefhebbers gevreesd fenomeen: de Südföhn. Vandaag en deels ook nog op dinsdag nemen de drukverschillen toe tot 12 hPa en dat betekent een sterke föhn die tot in de dalen en het noordelijke Alpenlaagland zal door wapperen. Terwijl in de bergen en in de föhndalen een föhnstorm staat kan het kwik in de föhndalen stijgen tot 15 a 18 graden en lokaal gaat het richting de 20 graden. Het zou met ook niet verbazen wanneer vandaag ergens de 20 graden grens gaat sneuvelen.
Dooisporen in de sneeuw bij deze "Stadel" in het Zwitserse Elm
Dinsdag "cooling down"
Dinsdag zal in de loop van de dag de föhn zijn hoogtepunt voorbij zijn en op nadering van een koufront in kracht afnemen om vervolgens op woensdag geheel tot liggen te komen.Gelijktijdig neemt aan de zuidkant van de Alpen de bewolking toe en later op de dag gaat daaruit eerste neerslag vallen, later op de dag dan ook opkomende bewolking en neerslag in de westelijke Alpen. De sneeuwvalgrens ligt aan de zuidkant tussen de 1400 en 1700 meter, lokaal ook tussen de 1100 en 1400 meter. Bij aanvang van de neerslag in de westelijke Alpen ligt de sneeuwvalgrens nog rond de 1800 meter en zal geleidelijk dalen naar 1200 tot 1000 meter. Aan de westelijke Alpennoordkant kan het bij begin van de neerslag nog even regenen tot 2000 meter maar ook daar dan geleidelijk dalend tot 1000 meter.
De oostelijke Alpen hebben eerste Kerstdag nog te maken met de warme lucht en föhn. Pas in de nacht op woensdag neemt , net als al aan de zuidkant, in de westelijke gebieden de bewolking toe en gaat het regenen en boven de 1400 a 1200 meter sneeuwen. Net als al in de westelijke Alpen zal dan ook in de oostelijke Alpen het koufront met veel bewolking en neerslag het weerbeeld bepalen. Met het verplaatsen van het koufront over de oostelijke Alpen zal ook het zwaartepunt van de neerslag woensdag over de oostelijke Alpen komen te liggen. Dat wil niet zeggen dat het dan in het westen veel beter zal zijn dan wel worden. In het gehele Alpengebied zullen de bergen veelal in de wolken zitten en steeds weer kan er neerslag vallen. De sneeuwvalgrens zal dan meest tussen de 700 en 1000 meter pendelen.
Vanaf dinsdag tot zaterdag gaat er weer sneeuw van betekenis bijvallen, reken in
de westelijke Staugebieden op 50 tot 100cm
Woensdagavond en in de nacht van woensdag op donderdag wordt het dan tijdelijk wat droger wanneer een zwak tussenhoog van west naar oost over de Alpen trekt. Veel zullen we echter niet aan de nachtelijke weersverbetering hebben want reeds in de nacht zal eerste bewolking vanuit het westen de Alpen bereiken en weldra gaat het vanuit het westen sneeuwen. Op dit front (warmtefront-koufront) zal vooral in de westelijke Alpen aanhoudend en deels intensief neerslag gaan vallen, boven de circa 1000 zal dat in de vorm van sneeuw zijn, inner-alpine ook lager .Mogelijk dat op passage van het koufront de sneeuwvalgrens tijdelijk wat stijgt (gemaskeerd koufront, windtoename) om vervolgens weer te dalen naar 1000 tot 800 meter.
Jaarwisseling lijkt droog te gaan verlopen
In de loop van de vrijdag nadert dan vanuit het westen een volgend warmtefront met daarachter een brede warmtesector welke het weerbeeld in vooral op zaterdag zal bepalen. Dit keer zal naar verwachting het warmtefront minder actief zijn en dus ook niet veel neerslag produceren. Naar verwachting zullen we vooral in de periode vanaf vrijdagmiddag tot zondagnacht in de zachtere lucht bivakeren waarbij opnieuw een krachtige Südföhn gaat opsteken welke vooral weer aan de Alpennoordkant voor thermische hoogstandjes kan gaan zorgen.
Zondag komen we onder invloed van een Atlantische hoogtetrog, het koufront zal in de loop van de dag van het noordwesten uit de Alpen binnentrekken en een gevoelige temperatuurdaling inleiden. Voor het zover is kunnen we echter in de warmfront sector zaterdag en vermoedelijk ook nog een groot deel van de zondag (dat geldt zeker voor de oostelijke Alpen) profiteren van veel zon en milde temperaturen. Een beetje afhankelijk van timing en details wordt bovenstaand scenario door zowel het ECMW als ook het GFS ondersteund. Ook voor wat betreft de neerslag (sneeuw) ontlopen de modellen elkaar niet veel en sluiten min of meer aan bij he door ons gebruikte hoog resolutie model van het WRF. Dus met een beetje geluk zal het volumen aan sneeuw wat de komende 36 uur gaat verdampen dan wel smelten vanaf dinsdag weer mooi aangevuld worden en daarmee sluit het winterse decemberwinter in stijl af.
Kijken we nog even naar het weer gedurende de jaarwisseling en daarna dan lijkt zich in eerste instantie nog niet veel te veranderen. Het "Westwindwetter" met de slingerende straalstroom houdt onverminderd aan. GFS en ook het ECMWF berekenen voor "Oud en Nieuw" een zone van hogedruk boven onze hoofden. Het zou droog moeten zijn en helder met in de nacht lichte tot matige vorst. Perfect weer voor vuurwerk dus!
Maar goed, ik waag me nu aardig buiten de rand van mijn "weer"bord en met de huidige dynamiek zal veel van timing en koers van de storingen gaan afhangen. Zie deze eerste prognose voor de jaarwisseling dus nog even niet als "definitief" en we houden dus nog even de bekende slag om de arm.
Niet al te beste condities op de "Winter"berg
Duitse Middelgebergtes -Sauerland
De wintersportcondities zijn door het aanhoudende dooiweer en de overvloedige regenval een stuk verslechterd en ook de tijdelijke afkoeling rond tweede Kerstdag zal daar niet veel aan veranderen. Tot zover we goed geïnformeerd zijn zullen de liften in het Sauerland op eerste Kerstdag draaien. Voor de tweede Kerstdag wordt het echter precair. De belabberde condities werden vooral veroorzaakt door de vele regen die er zondag is gevallen. Op de pistes ligt meestal nog zo'n 30 tot 40cm papsneeuw maar het zijn vooral de "toegangswegen" naar de pistes die de organisatie zorgen baart. Kortom zeer matige wintersportcondities en een niet winterse ambiance. Mocht u dan nog van plan zijn richting het Sauerland af te reizen informeer eerst of er überhaupt geskied kan worden. Dit geldt dus met name op en vanaf tweede Kerstdag. Mochten we hier meer informatie doorkrijgen dan zullen we dat middels een update hier melden.
Heeft u gisteren overigens ook genoten van de mooie rood-oranje kleuren vlak voor de zonsopkomst en ondergang. Deze werden veroorzaakt door enerzijds de hoge bewolking (cirrus) en deels ook door de aanwezigheid van Saharazand welke keurig via de jetstream ergens boven het noord westen van Afrika in de hoogtestroming werd opgenomen.
"Brandende" lucht boven Baselland (Zwitserland) gisteravond
Dit wetende sluiten we af voor vandaag. Ik wens u alvast fijne Kerstdagen en voor de weerberichten zal dan Michael van der Poel present zijn. Ciao vanuit een föhnig Oberwallis.
@Alpenweer Twitter
©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten