Thermische hoogstandjes
Weersituatie algemeen
Een complex lagedrukgebied ten zuiden van IJsland en een hoog boven het zuidwesten van Europa bepalen het weerbeeld in de Alpen. De hoogtestroming draait geleidelijk naar het zuidwesten en achter een opkomend warmtefront stroomt zeer zachte, van origine subtropische lucht, over de Alpenlanden uit.
Waarschuwingen: Alpenhoofdkam: lawinegevaar niveau 2 tot 3 (geel-oranje)
Weersituatie vandaag (quickview)
Skigebieden westelijke Alpen: eerst nog opgeklaard, in de loop van de dag toenemende bewolking in de middag en avond opkomende neerslag, sneeuwvalgrens eerst nog rond 1200-1500 meter. oostelijke Alpen: naar het oosten wegtrekkende lichte sneeuw, in de westelijke gebieden en het zuiden opgeklaard.
In de westelijke Alpen vanmorgen op veel plaatsen een vriendelijke start van de dag
Hockenhorngrat (Lötschental, Wallis, 3111m)
Weerpraatje
Voor winterse ontwikkelingen liggen de sturende druksystemen deze dagen totaal op de verkeerde plek en veel slechter dan dit kunnen we het wintertechnisch eigenlijk niet krijgen. Tussen een laag ergens ten zuiden van IJsland en het Azorenhoog wat doorgeschoven is naar de westelijke Middellandse Zee kan zeer zachte, van origine subtropische lucht over de Alpen uitstromen. De constellatie is zelfs zo ongunstig dat we met de meest warme variant te maken gaan krijgen die rond deze tijd van het jaar mogelijk is en het is de vraag of er december-records gebroken zullen gaan worden. In december 1989, om precies te zijn tussen de 17 en 19e van die maand, werden er aan de noordkant van de Alpen met een krachtige zuidwestelijke hoogtestroming en ondersteund door een krachtige Südföhn in de dalen temperaturen van 20 tot bijna 24 graden gemeten. Ofschoon de warme föhnlucht zich eerst nog moet mengen met de nog aanwezige koudere lucht in de onderste luchtlagen zijn ook nu weer temperaturen haalbaar van 20 tot 21 graden. Eerlijk gezegd denk ik niet dat we veel hoger zullen uitkomen maar daarover de komende dagen ongetwijfeld meer.
Gisteren wees nog niets op het naderende dooioffensief. Diep winters Ferret (Wallis)
met circa 150cm sneeuw op 1710 meter hoogte
Meer foto's vanaf locatie zie >> hier <<
Eergisteren zag het er nog naar uit dat we bij dit alles langdurig neerslag om de oren zouden gaan krijgen maar de laatste 2 dagen zijn de neerslaghoeveelheden toch behoorlijk teruggerekend. Daarnaast werd ook het zwaartepunt van de neerslag gaandeweg verplaats naar de Alpennoordkant. Deze ontwikkeling is in ieder geval gunstig wanneer het gaat om het behoud van de sneeuw dit er nog steeds in Hülle und Fülle ligt. Toch wordt het voor de lager gelegen gebieden aan de Alpennoordkant precair en ik moet nog bezien of "Talabfahrten" vanaf zondag dan wel maandag nog mogelijk zijn. Gelukkig liggen de meeste skigebieden een stuk hoger en daar zal het met de sneeuwafname allemaal wel meevallen. Iets gunstiger ziet het er overigens voor de inner-alpine gebieden en Alpenzuidkant kant uit. In de beschutte dalen zal de koudere lucht zich niet zo makkelijk als aan de noordkant laten verdrijven en de temperaturen zullen er een stuk achterblijven. Ook de sneeuwvalgrens zal hier op passage van het warmtefront met zijn neerslag lager uitpakken en deels kan het er nog langere tijd door sneeuwen. De dooi is uiteindelijk echter overal onvermijdelijk.
In de noordelijke oostelijke Alpen valt vanmorgen eerst nog wat sneeuw zoals
hier in Reit im Winkl (Beieren,1200m)
Dooifront
Laten we eens kijken hoe het dooi-offensief zal gaan verlopen. In de loop van de dag nadert vanuit het westen een actief warmtefront met neerslag en in de loop van de ochtend dan wel begin van de middag betrekt het zwerk en volgt van west naar oost eerste neerslag die aan de Alpennoordkant steeds verder zal intensiveren. Rond middernacht zal de neerslag het (noord)westen van Oostenrijk hebben bereikt. De sneeuwvalgrens stijgt in de loop van de dag van 1000 naar 1500 meter, inner-alpin kan het echter nog langere tijd tot 1000 a 1200 meter door sneeuwen. In de nacht op zondag en zondagochtend stijgt de sneeuwvalgrens dan snel door naar circa 2000 meter en gelijktijdig verplaatst het zwaartepunt van de neerslag zich via de centrale Alpenhoofdkam naar de Oostenrijkse Alpen. Ook hier gaat het aanhoudend en intensief regenen waarbij de meeste neerslag voor de Vorarlberg, Tirol en Salzburg wordt berekend. De sneeuwvalgrens stijgt ook hier in de loop van de dag naar 1400 tot 2000 meter. Naar het oosten toe waar de koudere lucht zich nog bevindt kan het nog tot in de namiddag tot in de lagere delen sneeuwen. Uiteindelijk zal echter ook hier de sneeuw in regen over gaan.
Zondagavond dan wel in de nacht van zondag op maandag verlaat het front met neerslag de oostelijke Alpen en keert net als al in de westelijke Alpen de rust in de atmosfeer terug. Van west naar oost wordt het zondag dus snel droog en het klaart op. De neerslag mag dan verdwenen zijn de warm lucht niet. Zondag en ook maandag zitten we midden in de zogenaamde warmtefront-sector en met een doorstaande sterke Südföhn wordt het vooral aan de Alpennoordkant dus zeer zacht met lokaal "zomerse" temperaturen. Diegenen die zondag en maandag willen gaan skiën doe er goed aan zich vooral niet te warm aan te kleden, dit zal anders onvermijdelijk tot zweten en puffen gaan leiden. Op 2000 meter wordt het zondag 4 tot 6 graden en maandag kan het kwik doorstijgen naar 8 a 10 graden. Het nulgradenniveau ligt boven de 3000 meter.
Wanneer u zondag en maandag aan de Alpennoordkant gaat skien kunt
u genieten van dit soort mooie föhnluchten
Halve meter sneeuw hooggebergte, stijgend lawinegevaar
Boven de circa 2000 meter kan de komende 48 uur aan de Zwitserse, de Oostenrijkse en Zuid Duitse Alpennnoordkant zo'n 30 tot 50cm sneeuw gaan vallen en door de harde tot stormachtige zuidwestelijke wind kan de sneeuw hier deels sterk gaan "vervrachten". Doordat het vrij warm en vochtig is zal de sneeuwopbouw op de toch al niet erg stabiele onderlaag storingsgevoelig zijn. In het hooggebergte zal met name het gevaar voor "trockene" lawines gaan toenemen, in de lagere gelegen Alpen vooral de kans op "Nassschnee" lawines. Houd daarom vooral de lokale berichtgeving desbetreffend in de gaten en blijf zondag en maandag op de gemarkeerde pistes !
Dinsdag is het grootste warmteleed dan alweer voorbij en hebben we te maken met een soort overgangsdag. Vanuit het westen stroomt langzaam koudere lucht binnen wat vooral hogerop dan al te merken is. Zo zal het kwik op dinsdag op 3000 meter geleidelijk dalen naar -2 tot -5 graden en op 2000 meter tot een graad of 5. Kouder is het dan al aan de Alpenzuidkant waar het kwik op 2000 meter rond de nul graden ligt. Het koufront wat verantwoordelijk is voor de temperatuurdaling zal in de nacht op dinsdag de westelijke (Franse) Alpen bereiken. Met het opkomen van de neerslag in de na-nacht of vroege ochtend ligt de sneeuwvalgrens nog bij 1800 meter, tijdens en na passage van het koufront daalt deze dan van het westen uit tot 1200 a 1000 meter.
Op de dinsdagavond en in de nacht van dinsdag op woensdag bereikt het koufront met neerslag de westelijke oostelijke Alpen en ook hier daalt de sneeuwvalgrens van 1800 naar 1000 meter. Woensdag zal het front dan via het oosten van Oostenrijk de Alpen weer verlaten. Afgezien van enkele opklaringen blijft het echter ook op woensdag wisselvallig en steeds weer kan er neerslag vallen, boven de 700 a 800 meter zal dit in de vorm van sneeuw zijn. Op 2000 meter vriest het woensdag een graad of 5 en op 3000 meter zitten we dan weer op winterse -10 graden !
Kijken we nog even wat verder vooruit dan zien we dat het wisselvallige "Westwindwetter" het weerbeeld in de Alpen zal blijven bepalen. De sneeuwvalgrens zal meest zo tussen de 1000 en 1200 meter pendelen en periodiek valt er sneeuw. Vrijdag lijkt een heel mooie dag te gaan worden wanneer zich aan de voorzijde van een volgende krachtige IJsland tijdelijk hogedruk kan manifesteren. Waarschijnlijk volgen in het weekend weer nieuwe fronten met regen en sneeuw.
Webcam Winterberg
Voor wat betreft het Sauerland en de Duitse Middelgebergten geen nieuwe ontwikkelingen. Er ligt in het Sauerland rond een halve meter harde en deels papperige sneeuw. Vanmiddag gaat het van het westen uit regenen en het wordt zeer zacht. Ook morgen moeten we rekenen op zeer zacht en kleddernat weer, het regent vrijwel onafgebroken en deels ook intensief. Al met al niet echt lekker om op de pistes te staan. Maandag wordt het ook het Sauerland en de Duitse Middelgebergtes met veel zon zeer zacht. Dinsdag vanuit het noorden opnieuw onbestendig en geleidelijk kouder met op woensdag weer sneeuw tot in de dalen. Tot zover wij geïnformeerd zijn zullen de meeste liften tijden het weekend gewoon draaien, mocht u die kant op willen gaan informeer echter eerst even in verband met het slechte weer.
Tot zover voor nu, morgen zijn we er weer. Mochten er spannende ontwikkelingen zijn ook eerder. Fijne dag en geniet nog even van het zonnetje zolang het nog kan. Ciao
@Alpenweer Twitter
©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten