Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zaterdag 19 januari 2013

Sneeuw voor zuidwestelijke Alpen


Sneeuw voor les Alpes Maritimes


Met een in kracht toenemende zuidwestelijke wind gaat het vanuit het westen in de Franse Alpen op vrij uitgebreide schaal sneeuwen, waarbij in de lager gelegen gebieden ook regen mogelijk is. Ook de zuidelijke Alpen krijgen later met de sneeuwval te maken terwijl het in de oostelijke Alpen vrij zonnig is.

Weersituatie algemeen
Een actief lagedrukgebied trekt de komende 24 uur vanuit het noorden van Spanje richting de omgeving van Corsica. Het bijbehorende frontensysteem zal het weerbeeld in grote delen van de Alpen vrij nadelig gaan beïnvloeden. Vooral in de zuidwestelijke Alpen wordt vrij veel sneeuw verwacht, welke zich later oostwaarts over de zuidelijke Alpen zal gaan uitbreiden. De zuidwestelijke wind neemt vooral in de hogere gebieden flink in kracht toe en aan de Alpennoordzijde ontstaat een sterke Südföhn situatie.
 
Waarschuwingen
Lawinegevaar niveau 2 - 3 (geel-oranje) met in het zuiden van Karinthië lokaal niveau 4 code rood. Vooral in de Franse Alpen gladheid door sneeuwval en in de hoger gelegen gebieden kans op de vorming van sneeuwduinen.
 
Weerpraatje
Het was de afgelopen dag weer genieten geblazen in grote delen van het Alpengebied. Een overtrekkende rug van hoge luchtdruk was verantwoordelijk voor het schitterende weer waarbij de zon overvloedig scheen en het weer eens ouderwets genieten was. Op de @Sneeuwhoogte App kwamen dan ook de meest prachtige foto's binnen die lieten zien dat het voor velen onder U puur genieten was. Het was echter niet overal even schitterend wintersportweer want vooral in het het oosten van Karinthië en delen van de Steiermark was het onder invloed van een naar het oosten wegtrekkende storing grotendeels bewolkt en heeft het van tijd tot tijd nog even aardig doorgesneeuwd. We zagen gisteren vooral in de westelijke Alpen de hoge cirrus bewolking al weer flink gaan toenemen wat dan ook de voorbode is van een weersverslechtering die voor de Franse, Italiaanse Alpen en delen van Zwitserland op het programma staan.


Winterwonderland in de omgeving van Fiss gisteren via de @Sneeuwhoogte App
 
Weersverslechtering op komst
Het is spijtig om te moeten gaan constateren maar het roer gaat in grote delen van de Alpen de komende 24 uur radicaal om. Een actief lagedrukgebied trekt de komende 24 uur via de omgeving van Barcelona richting de westkust van Corsica en een bijbehorend warmtefront heeft zijn zinnen gezet op het westelijke Alpengebied! De bewolking wordt vanuit het zuidwesten uit dan ook dikker en dikker en de eerst sneeuwval heeft zich op dit moment al aangediend in grote delen van de Franse Alpen. Het zwaartepunt van de sneeuwintensiteit wordt nog steeds berekend op de omgeving van les Alpes Maritimes waarbij Isola 2000 en Le Sauze met ongeveer 1 meter neuschnee de komende dagen de ranglijst aanvoeren. Andere plaatsen die goed meedoen zijn het Zwitserse Sils, Silvaplana en de omgeving van St. Moritz met verwachte hoeveelheden die richting de 70 centimeter uitkomen.


lagedrukgebied dat het weer de komende dagen gaat verpesten

Met het naderbij komen van het lagedrukgebied en het daarbij behorende warmtefront zal vanuit het westen het nulgradenniveau langzaam nog wat gaan doorstijgen naar hoogtes van tussen de 1500 en 1700 meter gemiddeld. De hieraan verbonden sneeuwvalgrens schommelt hierbij zo gemiddeld tussen de 1200 en de 1400 meter. In de lager gelegen gebieden van de Franse Alpen is dus in de warme sector tijdelijk ook wat regen mogelijk, maar hogerop valt gewoon een flink pak verse sneeuw! Naarmate de dag vordert zal de sneeuwval zich dan in de richting van de zuidelijke Alpen verder gaan uitbreiden waardoor het in die omgeving ook een flink stuk onaangenamer zal gaan worden. Blikvanger is vooral de zuidwestelijke wind die flink in kracht zal gaan toenemen waardoor het ook voor het gevoel een stuk kouder aanvoelt.


Strakblauwe hemel in Ischgl gisteren via de @Sneeuwhoogte App
 
Betere condities voor de oostelijke gebieden
Terwijl het weerbeeld dus in de westelijke en zuidelijke Alpen aanzienlijk aan het verslechteren is mogen de oostelijke Alpen zich nog verheugen op tamelijk goede weersomstandigheden. Na een vrij koude nacht, waarbij het kwik lokaal flink is onderuit gegaan, heeft men hier namelijk nog te maken met de positieve invloed van de mobiele hogedruk-rug die langzaam in activiteit afnemend verder oostwaarts wegtrekt. Aanvankelijk nog veel zon dus alhoewel hier later op de dag de hoge bewolking ook gestaag verder zal gaan toenemen. In de nacht van zaterdag op zondag zal vooral de zuidelijke wind flink in kracht gaan toenemen en komt langzaam maar zeker een vrij sterke Südföhn op gang, die zich hier vooral op zondag flink zal doen laten gelden. Ten zuiden van de Alpenhoofdkam zal de zuidelijke vochtige luchtstroming die tegen de Alpenzuidzijde aan botst de neerslag geleidelijk een flinke "boost" gaan geven en ontstaat een zogenaamde dynamische stuw situatie.


Opstekende Südföhn in het weekend
 
Verdere vooruitzichten
Na het weekend is en blijft het onder cyclonale invloeden vrij wisselvallig wintersportweer met periodieke sneeuwval voor het gehele aandachtsgebied. In de loop van maandag nadert vanuit het westen weer een portie met koudere lucht, waardoor de sneeuwvalgrens in de westelijke Alpen ook weer flink zal kunnen gaan dalen. Rond het midden van de week komt er wederom een oostelijk stromingspatroon op gang waarbij de beste zonkansen voor de westelijke berggebieden zijn weggelegd. Een wat langdurigere stabiele periode zit er op basis van de laatste gegevens echter nog steeds niet in, maar betekent tegelijkertijd vanwege de luchtdrukpatronen wel aanhoudend winterweer voor ons eigen Nederland!
 
Sauerland en Belgische Ardennen
In het Sauerland zijn de condities op het ogenblik vrij goed en zijn er volop mogelijkheden rond de omgeving van Winterberg en Willingen. Ook in de Ardennen zijn er voor de langlaufers onder ons wat mogelijkheden ontstaan. Er zijn in de omgeving van Chimay-Riezes, Spa, en Vresse-Sur-Semois loipes uitgezet, dus mocht U langlaufliefhebber zijn....pak Uw kans zou ik zeggen.

Het weerbericht werd vandaag verzorgd door Michael van der Poel
Twitter https://twitter.com/MichaelvdPoel

@Alpenweer Twitter


©Johann Geers -  @Sneeuwhoogte.nl



Geen opmerkingen: