Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

vrijdag 18 januari 2013

Vanuit het westen aanzienlijk zachter

Weersituatie algemeen
Tussen een hogedrukgebied nabij het midden van Zweden en lagedrukgebieden die zich meer ophouden rondom de Middellandse Zee hebben grote delen van Europa te maken met een oostelijk stromingsregime, waarmee koude continentaal polaire lucht wordt aangevoerd. Een complex lagedrukgebied met de hoofdkern nabij Madeira trekt oostwaarts richting het zuiden van Spanje en het bijbehorende warmtefront zal later met hogere temperaturen het weer in de Alpenregio gaan beïnvloeden.
 
Waarschuwingen
Lawinegevaar niveau 2 - 3 (geel-oranje) met in het zuiden van Karinthië lokaal niveau 4 code rood.
 
Weerpraatje
De kou in de Alpenlanden heeft inmiddels zijn hoogtepunt bereikt en vanuit het westen is aanzienlijk zachtere lucht naar de berggebieden onderweg. Maar voordat de imposant koude lucht verdreven wordt ging gisterenochtend de diepvries nog even lekker open. Op de toppen van de Jungfraujoch (3580m) bleef het kwik steken bij een ijzige -27,7 gr C. Ook de bergtoppen van de Mittelallalin (3500m) en Görnergrat (3130m) deden lekker koud mee met respectievelijk -27,1 en -24,9 gr C! Dit zijn toch indrukwekkend lage waardes en zeker in combinatie met de wind kunnen met gemak bevriezingsverschijnselen gaan optreden. Maar zoals ik al aankondigde is er een portie aanzienlijk zachtere lucht naar de Franse Alpen onderweg, waarbij de temperatuur vanuit de westelijke Alpen op de hoger gelegen niveaus met gemiddeld een graad of 7 zal gaan stijgen. Deze mildere lucht zal dan op vrijdagnacht vanuit het westen ook de oostelijke Alpen gaan binnenstromen.


Omgeving van Meribel Mottaret lag er gisterenochtend zeer fraai bij! @Sneeuwhoogte App

Terwijl het weer in de Alpenregio dus tijdelijk wat zal gaan verzachten hebben andere delen van Europa te maken met een onvervalste koudegolf. De criteria voor een koudegolf zijn: 5 aaneengesloten ijsdagen (max temp niet boven 0 gr C) met daarbij minstens 3 nachten met strenge vorst (-10gr C of lager).  Of het in Nederland officieel tot een koudegolf zal gaan komen is nog even de vraag. De afgelopen dagen heeft de bewolking de nachtelijke afkoeling aardig gefrustreerd waardoor het over het algemeen tussen de 5 en 10 graden heeft gevroren. Dat de winter in ieder geval voorlopig stand houdt in Nederland is zo goed als zeker maar daarover meer aan het einde van dit weerbericht.
 
Zachtere lucht is onderweg
Het lagedrukgebied dat verantwoordelijk is voor het zachtere weer trekt de komende dagen via Spanje en de Balearen in de richting van de Toscaanse kust. Het hieraan verbonden warmtefront trekt in de loop van de dag dus vanuit de Franse Alpen het aandachtgebied binnen, waardoor hier de bewolking al vrij snel zal gaan toenemen. De temperaturen gaan vanuit het westen uit dus een flinke sprong omhoog maken waarbij het nulgradenniveau in de loop van de dag in de westelijke Alpen gaat stijgen van -7 gr C op 2000 meter naar ongeveer 0 gr C.


Warmtefront nadert Franse Alpen
 
Veel sneeuw verwacht voor zuidwestelijke en zuidelijke Alpen.
Dat het instromen van de zachtere lucht ook gevolgen heeft voor de sneeuwvalgrens moge duidelijk zijn. In de loop van vrijdagnacht zal de frontale neerslag vanuit het zuidwesten het Alpengebied gaan binnentrekken waarbij de neerslagintensiteit duidelijk op de zuidwestelijke en zuidelijke Alpen is gericht. In de lager gelegen gebieden zal de sneeuw wat dieper in de warmtesector al snel in regen overgaan. We kunnen dus wat serieuze stuwingeffecten gaan verwachten en in de omgeving van Isola 2000 in des Alpes Maritimes bijvoorbeeld berekent ons sneeuwverwachtingsmodel hoeveelheden van ruim een meter neuschnee de komende dagen. Andere snow hotspots zijn onder andere Madonna di Campiglio, Andolo, Saas Fee en de omgeving van Auron met berekeningshoeveelheden van rond de meter. Allemaal zuidelijk gelegen gebieden dus. De sneeuwval zal zich in de nacht van zaterdag op zondag dan verder oostwaarts gaan uitbreiden waarbij het ten noorden van de Alpenhoofdkam vanwege de sterk zuidelijke stroming föhnig kan gaan worden.


Vooral veel sneeuwval voor zuidwestelijke en zuidelijke Alpen komende dagen
 
Verdere vooruitzichten
Na het weekend blijft het onverminderd wisselvallig in de Alpenregio. Vooral op maandag kan het aan de Alpen zuidzijde van tijd tot tijd nog even flink blijven doorsneeuwen. Vanaf maandagnacht nadert op hoogte dan vanuit het westen weer een portie met koudere lucht waardoor het nulgradenniveau weer kan gaan dalen naar een niveau van ongeveer een 1200 meter gemiddeld. De zonliefhebbers onder U moet ik helaas gaan teleurstellen want een stabielere periode zit er op basis van de laatste run-uitdraaien helaas niet in. Het is en blijft een komen en gaan van storingen die van tijd tot tijd de Alpen met de daarbij behorende sneeuwval zullen gaan beïnvloeden.


Fiescheralp (2230m) in Wallis vanmorgen. Weer een perfecte skidag!
 
Winterweer Nederland
Aan de hand van de laatste uitdraai is en blijven de vooruitzichten ronduit winters voor Nederland. In grote lijnen verandert er weinig aan het scenario van hoge luchtdruk ten noorden van onze omgeving en lagedruk dat zijn heil zoekt op zuidere breedtes. Er zijn wel nuance verschillen te bespeuren richting eind volgende week waarin het Amerikaanse GFS een IJslanddepressie wat meer invloed toedicht ten aanzien van het Noordzeegebied. Het Europese ECMWF moet van deze verzachting niets weten en laat tegen die tijd de hoogterug ten noorden van ons land intact en voorziet zelfs een verscherping van de kou tegen die tijd. Grote tegenstrijdigheden dus welke we wel vaker zien aan het eind van de verwachtingstermijn maar voorlopig op en top winters dus.

Iets dichterbij kijkend zien we aanstaande zondag trouwens een storing op de vertrouwde manier ten zuiden van Nederland langstrekken waardoor de sneeuwkansen tijdelijk gaan toenemen. Het occluderende front (koufront dat warmtefront heeft ingehaald) schampt tegen die tijd het zuiden van het land waardoor er sneeuw van betekenis kan gaan vallen. Hoeveel centimeter dit zou kunnen gaan opleveren is nog wat onzeker en ook bij de noordelijke begrenzing ervan zet ik zo mijn vraagtekens. We zien het wel de komende dagen waarbij we ook moeten gaan afwachten in hoeverre de vorst de aankomende nachten aanwezig zal kunnen gaan zijn. De hardnekkige bewolking frustreert de nachtelijke uitstraling enorm waardoor het de afgelopen nacht niet veel verder heeft kunnen afkoelen dan tussen de -2 en de -5 graden C! Wat dat betreft slecht nieuws voor de Elfstedenliefhebbers onder ons waarbij de hysterie in ons land weer tot flinke hoogte aan het stijgen is!

Tot zover het weerbericht voor vandaag en vanuit een bewolkt en grijs Schiphol met vriendelijke groet,

Het weerbericht werd vandaag verzorgd door Michael van der Poel
Twitter https://twitter.com/MichaelvdPoel

@Alpenweer Twitter


©Johann Geers -  @Sneeuwhoogte.nl

Geen opmerkingen: