Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

woensdag 16 januari 2013

Alpen en Europa in ban koudegolf

Weersituatie algemeen
Een omvangrijk lagedrukgebied ligt met zijn kern boven Italië en zorgt voor wisselvallig en koud winterweer. Na zwakke tussenhoog invloed gaat het vanaf zaterdag met een opnieuw onbestendig verder. Tijdelijk minder koud.

Waarschuwingen: Lawinegevaar niveau 2-3  (geel- oranje )
 
Weerpraatje
Vanmorgen dan alweer het laatste Alpenweerbericht vanuit de knusse lounge van Hotel Mignon in Cervinia. Helaas kon ik niet optimaal genieten van al het moois  omdat een griepje juist deze dagen mijn gezondheid ondermijnde. Beter gesteld was het gisteren gelukkig met het weer, na een dag met wat lichte sneeuw was het gisteren dan weer de gehele dag knalblauw en de zon kon de koude atmosfeer nog een beetje opwarmen. Want koud was het ! Toen ik gisterenmiddag de Europese weerkaart bekeek zat het gebied met de laagste temperaturen juist boven het noordwesten van Italië en het Valle d'Aosta. De temperaturen kwamen ook overdag op 2000 meter niet of maar nauwelijks boven de -10 graden uit en in de bergen was het nog een heel stuk kouder. De hogere pistes moesten het doen met temperaturen tussen de -20 en -24 graad en mede door een harde doorstaande noordoosten wind was het voor het gevoel nog een heel stuk kouder.


Ijzig koud gisteren op de hogere pistes rondom de Matterhorn (Cervino)

Ook elders in de Alpen was het gisteren erg koud waarbij het weerbeeld zich van tweeverschillende kanten liet zien. Ten westen van een lijn Interlaken-Luzern-Schaffhausen scheen veelal de zon, ten oosten daarvan was het meest bewolkt en af en toe viel er sneeuw.  De meeste sneeuw viel in de middag in een gebied in het oosten van Zwitserland en in het zuidoosten van Oostenrijk. De hoeveelheden varieerden tussen 5 en 20cm, lokaal ook nog wat meer. De verschillen tussen oost en west werden veroorzaakt door een lagedrukgebied met kern boven de Golf van Genua, terwijl in het oosten met zuidelijke hoogtewind vochtige lucht tegen en over de Alpen stroomde verbleef de westelijke helft onder de invloed van noordwestelijke hoogtewind. Deze laatste zorgden ervoor dat vooral aan de zuidelijke westkant maar ook inner-alpin de zon enige uren kon schijnen. Met de zon kon het kwik in de omgeving van het Zwitserse Meer van Genève net even iets boven het vriespunt uitkomen. Elders vroor het ook overdag.


Méribel, gisterochtend vanaf de top van de Mont du Vallon. "Prachtig maar oh zo koud"
zo meldde men via de APP

Misschien is het opgevallen dat de sneeuw die er her en der viel zeer luchtig was respectievelijk een zeer hoog gehalte aan lucht bevatte. De vuistregel van 1mm = 1cm ging dus niet meer op en zagen we dat 1mm tussen de 2 a 3cm opleverde. Dit verschijnsel zien we dus vooral wanneer de lucht zeer droog en koud is! Bij sterke zonnestraling kan deze sneeuw ook snel weer verdwijnen, net zo zeer door smelten maar vooral door sublimeren of te wel verdampen.
 
Sneeuw zuiden Oostenrijk
Het lagedrukgebied boven de Golf van Genua en een koudeputje in de hogere atmosfeer boven de Alpen trekken vandaag naar het zuiden van Italië.Voor het weer in de Alpen zal er vandaag niet veel veranderen ten opzichte van gisteren. Het betere weer met wat zon vinden we in het westen, de bewolking met hier en daar sneeuwval  in het oosten. Pas later op de dag kunnen de opklaringen wat verder naar het oosten toe uitbreiden. Vooral in de oostelijke zuidelijke Alpen kan tot middernacht sneeuw van betekenis gaan vallen. Het zwaartepunt van de sneeuwval verplaatst zich van Karinthië en het zuiden van de Steiermark gaandeweg de dag naar de oostelijke gebieden. Vooral in een streek van Nieder Österreich, Wenen en het Burgenland gaat sneeuw vallen. Op uitgebreide schaal moet hier met 10 tot 30cm Neuschnee rekening worden gehouden en lokaal is in de oostelijke Alpen en het Alpenvoorland een halve meter goed mogelijk !

Wie denkt dat het morgen met de sneeuw misschien wat minder koud zal zijn komt bedrogen uit. Net als de gisteren is het ijzig koud. Op 2000 meter vriest het tussen de -15 en -9 graden, op 3000 meter -21 tot -17 graden en op 4000 meter komt het kwik niet boven de -25 graden uit ! Voor wat betreft het nulgradenniveau dan wel sneeuwvalgrens behoeven we geen zorgen te maken, deze bevinden zich aan de grond. De wind waait nog steeds krachtig tot hard en komt uit noordoostelijke richtingen.


Diep winters met nog wat sneeuwval in Montafon (950m) Oostenrijk vanmorgen

Vrijdag kan van het westen uit een tussenhoog voor een weersverbetering zorgen. Het is nog een beetje de vraag in hoeverre de weersverbetering zich ook in Oostenrijk kan doorzetten. Mogelijk dat een laag boven de Adriatische Zee nog voor wat sneeuw gaat zorgen maar dit is nog zeer onzeker. Voorlopig gaan we er maar van uit dat ook de oostelijke Alpen op opklaringen mogen rekenen en vooral naar het westen toe kan de zon ook langer schijnen. Met het tussenhoog en een naar zuid draaiende hoogtestroming wordt vanaf vrijdagavond geleidelijk minder koude lucht over de Alpen getransporteerd.
 
Meer sneeuw in weekend
De zachtere lucht is verbonden aan een volgende lagedrukgebied welke vanaf vrijdag tot zondag ten zuiden van Engeland, via zuid Frankrijk dan wel het noorden van het Iberische Schiereiland naar de Golf van Lion of Balearen zal trekken alwaar het zondagnacht met een kerndruk van 985hPa wordt berekend. De bewolking en neerslag behorende bij het systeem zal in de nacht van vrijdag op zaterdag de westelijke Alpen bereiken en zaterdag verder naar het oosten doorschuiven en tot de avond nog net het westelijk puntje van Oostenrijk kunnen bereiken.  De meeste neerslag zal in de westelijke en de zuidelijk Alpen gaan vallen. Ten noorden van de Alpenhoofdkam blijft het waarschijnlijk droog en de zon kan er schijnen. Met het instromen van de wat zachtere lucht kan de sneeuwval in het westen in de lager gelegen gebieden in natte sneeuw of regen overgaan.

Zondag trekt het front naar het oosten door en lijkt de meeste neerslag voor de zuidkant van de oostelijke Alpen bestemd te zijn. Kijken we naar het ECMWF dan zien we dat het model voor de Franse Alpen en zuidelijke Oostenrijkse Alpen 30 tot 80mm aan sneeuw berekend. Het door ons gebruikte WRF model komt met sneeuwhoeveelheden die in Frankrijk deels de meter voorbij streven. De gebieden aan de Alpennoordkant zullen de sneeuwdans grotendeels of zelfs geheel ontspringen.


Veel sneeuw (50-110cm) westelijke en zuidelijke Alpen komende 5 dagen
 
Aanhoudend winters
Maandag en dinsdag is het volgens het ECMWF ten noorden van de Alpenhoofdkam weer meest droog, sneeuw valt dan vooral nog aan de zuidkant van de centrale Alpenhoofdkam. Het GFS is veel minder overtuigd van het drogere weer. Gaan we op dit model af dan is het van zondag tot woensdag meest bewolkt met steeds weer kans op sneeuwvak, ook hier met zwaartepunt ten zuiden van de Alpenhoofdkam. De onzekerheid op termijn is dus behoorlijk groot maar gezien de positie (koers) van de depressie lijkt het betere weer voor de noordkant weggelegd. Vanaf het midden van de week trekken de depressies weer verder centraal Europa en de Middellandse ze in en kan er weer koudere lucht vanuit het noorden gaan binnenstromen. Hoe dit allemaal in detail zal gaan verlopen is nog onduidelijk en ook nu weer staat of valt alles met de precieze koers van de depressies, het verloop van de straalstroom en de positie van de sturende drukgebieden. Kijken we naar de diverse modellen en de ensembles dan houden we ook op de langere termijn winterweer waarbij periodiek sneeuw kan vallen. Een stabiel hogedrukgebied met veel zon zit ook vandaag niet in weerkaarten.
 
Winterweer Nederland
Ook in Nederland gaan de ergste kou er de komende dagen geleidelijk wat uit. Een overgang naar markant zachter weer met dooi is echter niet aan de orde en het blijft aanhoudend winters met soms (lichte) sneeuw. Overdag vriest het meest licht en in de de nachten veelal matig, lokaal ook streng. Kijken we voor Nederland nog even naar de langere termijn (10dagen) dan zien we dat het  winterse weer ook dan aanhoudt, de onzekerheid gaat wordt op de langere termijn wel steeds groter. Dit laatste heeft vooral ook te maken met de precieze positie van hoge en lagedrukgebieden. Blijft de wind aflandig is het koud, wordt deze aanlandig (via Noordzee) dan komt de klad in de vorst en kan het kwik stijgen tot enkele graden boven het vriespunt.
 
Samengevat: Aanhoudend winters en periodiek sneeuwval met zwaartepunt westelijke en zuidelijke Alpen. Vanaf vrijdag tijdelijk zachter, in de loop van de volgende week geleidelijk weer kouder.
 
Ciao Cervinia
Tot zover dit laatste verslag vanuit Breuil-Cervinia. Vanmiddag nemen we afscheid van dit mooie stekkie in de Italiaanse Alpen vertrekken weer richting de Zwitserse Alpen. Wij willen Verkeersbureau van Valle d’Aosta, het lokale toerisme kantoor,  Sporcenter Cervinia, de skischool van Cervinia en in het bijzonder onze skileraar en begeleider  Paolo en het personeel van Hotel Mignon heel hartelijk bedanken voor de gastvrijheid en de onvergetelijke dagen dagen die wij in Breuil-Cervinia hadden. Niets dan lof. Ciao bella Cervinia, ciao bella Italia!

@Alpenweer Twitter


©Johann Geers -  @Sneeuwhoogte.nl

Geen opmerkingen: