Europa ligt onder invloed van een omvangrijk lagedrukgebied (trog). Vanuit het noordoosten stroomt vooral in de hoogte koudere en steeds weer vochtige lucht over de Alpen uit. Enkel de gebieden aan de Alpenzuidzijde profiteren door de invloed van de noordenwind van wat betere condities.
Waarschuwingen: Lawinegevaar niveau 2-3 (geel- oranje ).
Weerpraatje
Vandaag alweer de derde dag in Breuil-Cervinia en met een beetje geluk vandaag dan weer genieten van de Italiaanse zon en de skipistes rondom de Matterhorn. Gisteren viel het weer ook in Aosta wat tegen, het was de gehele dag bewolkt en overdag viel er wat lichte sneeuw. Met 1 a 2 cm was het echter wel gedaan. Het was daarnaast ook bitterkoud met tussen de 2000 en 3500 meter hoogte temperaturen tussen de -10 en -22 graden.
Bitterkoud
Vandaag schijnt vooral in de westelijke Alpen de zon, de oostelijke Alpen en de gebieden aan de Alpennoordkant zitten veelal in de nevel of onder een dikke laag wolken en steeds weer kan er wat sneeuw of een sneeuwbui vallen. De meeste sneeuw zal in de in een gebied vanaf de Zwitserse Engadin, de Vorarlberg en Tirol.vallen, tot de avond kan hier 10 tot 20cm vallen, in de overige gebieden hooguit 5 tot 10cm. De westelijke Alpen en dan met name de zuidkant houden het droog en de zon kan er langere tijd schijnen. Met de noordoostelijke aanstroming is het bitterkoud. Op 2000 meter een graad of -15, op 3000 meter maar liefst rond de -20 graden en nog iets kouder is het op 4000 meter alwaar het kwik rond de -25 graden pendelt. Bij dit alles staat een matige tot krachtige noordenwind in de oostelijke Alpen eerst ook nog een harde tot stormachtige wind uit westelijke richtingen.
Heerlijke winters ook in het Franse Les Menuires gisterochtend, (foto via onze APP)
Donderdag zou het in het westen nog wat kunnen opklaren maar verder staat het weerbeeld toch vooral in het teken van veel bewolking waaruit steeds weer wat sneeuw kan vallen. Ook nu weer met voorkeur voor de oostelijke Alpen (Ober- en Niederösterreich, Wenen en het noorden van Burgenland).en de Alpennoordkant. Vrijdag dan overal wat vriendelijker met op steeds meer plaatsen zonnige perioden. Het hardnekkigst kan de bewolking rondom de Vorarlberg en Tirol zijn met mogelijk ook nog een paar vlokken sneeuw. Ook hier zou het echter gaandeweg de dag moeten gaan opklaren.
Zaterdag nieuwe storing
Het wat betere weer zal ook nu weer van korte duur zijn. Een storing, uitgaande van een depressie boven de Atlantische Oceaan, trekt via Frankrijk richting de Alpen en de bewolking en sneeuwval die daarbij behoren zullen zaterdag de westelijke Alpen bereiken. Reeds in de nacht en vroege ochtend kan het er van het westen uit gaan sneeuwen en gaande weg de zaterdag trekt het gebied met bewolking en sneeuw verder tot circa de grens met de oostelijke Alpen. Waarschijnlijk pakken de Vorarlberg en Tirol er nog een staartje van mee,. Ten oosten daarvan blijft het droog en deels ook zonnig. Ook zondag liggen de Alpen onder invloed van de storing het is vooral aan de zuidkant bewolkt en daar wordt ook de meeste sneeuw verwacht. De gebieden ten noorden van de Alpenhoofdkam mogen op rekenen op wat zon en veelal is het er droog. Verder moeten we in het weekend vooral ook nog een apart laag in de gaten houden wat in de loop van het weekend ergens tussen Corsica en de Adriatische Zee komt te liggen. Eventueel zou dit laag de sneeuwkansen aan de zuidkant van de Alpenhoofdkam en dan ook aan de oostelijke kant kunnen doen opleven.
De komende dagen en vooral het weekend wordt de meeste sneeuw voor de Alpen
zuidkant berekend. Lokaal kan er met gunstige Südstau 50-80cm gaan vallen!
De storingen vanaf de Atlantische Oceaan worden door hogedruk boven het noorden (IJsland-Scandinavië) gedwongen om via Frankrijk en ten zuiden van de Alpen langs de Middellandse Zee in te duiken. Dit is ook de positie die de straalstroom vertoont. Begin volgende week zien we dat de straalstroom minder naar het zuiden toe afbuigt maar via een vrij zuidelijke westelijke route net onder de alpen door naar het oosten verloopt. Gaandeweg de week zal hij dan vervolgens weer wat meer naar het zuiden richting de Middellandse zee afbuigen. Dit betekent dat de frontale zone, dus het gebied waar de depressies zich ophouden en verplaatsen steeds dicht of zelfs tot over de Alpen verloopt. Begin volgende week kan met de iets noordelijker koers van de straalstroom dan ook wat minder koude lucht tot over de Alpen doordringen, later in de week gaat dan de temperatuur weer naar beneden.
Het moge ook duidelijk zijn dat met de jetstream en de frontale zone in de buurt van de alpen het weer een sterk wisselvallig karakter zal vertonen. Met het komen en gaan van storingen kan er volgende week overal periodiek sneeuw vallen waarbij de sneeuwvalgrens tijdelijk kan stijgen tot 800 a 1000 meter. Zowel het GFS als het ECMWF komen beide met het hierboven beschreven scenario op de proppen waarbij er enkel verschil zit in timing en precieze koers van de storingen en de fronten. Een markante verzachting met dooi en -of regen tot hogerop zit er niet in. Het wordt enkel een paar dagen wat minder koud waarbij gaandeweg de tweede helft van de week de vorst zich weer kan gaan verscherpen en de sneeuwvalgrens weer tot in de laagste dalen zakt.
Nog steeds mooie winterse kaarten (ECMWF) rond 24 januari
Extreme koude Nederland
Vannacht (vanmorgen) meldde Herwijnen (Gelderland) boven een laagje sneeuw van 4 a 6cm en onder een heldere hemel (uitstraling) zeer strenge vorst, het kwik ging er onderuit tot maar liefst -16.6°C ! De vorst afgelopen zat vooral in een strook over Gelderland, Utrecht en Brabant alwaar op diverse plaatsen een minimum temperatuur van -15 graden of meer werd geregistreerd. In het westen, zuidwesten en midden van het land ligt een gesloten sneeuwdek van lokaal 14 tot 16cm. Naar het noorden toe ligt minder sneeuw en de noordelijke provincies moeten het voornamelijk doen met vorst. Voor de sneeuwliefhebbers misschien wat teleurstellend maar des te beter voor de liefhebbers van schaatsen. Immers, zonder een "isolerende" laag sneeuw op het ijs kan het ijsdek onder gunstige omstandigheden (weinig wind, stroming, heldere nachten) verder aangroeien. Het KNMI berekent bijvoorbeeld voor het noorden van Nederland een ijslaag van circa 12cm dikte ! Ook de komende dagen gaat het in Nederland onvervalst winters verder. Na het weekend gaat de extreme kou in de bovenlucht er wat uit maar het blijft ook dan gewoon winters met temperaturen die ook overdag maar met moeite boven het vriespunt uit zullen komen. Sneeuw van betekenis wordt er de komende week niet verwacht, mogelijk dat de zuidelijk provincies nog een paar centimeter sneeuw gaan krijgen.Ten noorden van de grote rivieren blijft het, uitgaande van bijvoorbeeld het ECMWF, gewoon droog !
Sauerland-Duitse Middelgebergtes
Koud kouder koudst, dit geldt natuurlijk ook voor de gebieden dichter bij huis. Met de sneeuw en vrieskou dus ook hier gewoon diep winters en inmiddels liggen de pistes er weer prima bij. De komende dagen aanhoudend koud en overwegend droog winterweer. Enkel door de sneeuwkanonnen -lansen die op volle toeren draaien zou het zicht wat belemmerd kunnen worden, verder dus gewoon prima condities.
Winterberg, Sesselbahn Rauher Busch
Aanhoudend winters, ook op de langere termijn. De eerste dagen nog zeer koud, begin volgende week tijdelijk vorst afzwakking .Vooral aan de Alpenzuidkant de komende dagen kans op meer sneeuw.
Tot zover voor dit moment vanuit de lounge van het zeer gastvrije Hotel Mignon in Cervinia. Wij gaan hier het mooie Cervinia verder onder de loep nemenen dan met name aandacht voor het enorme skigebied rondom de Cervino. Vanavond zijn we er weer met een blog update en mooie foto's. Fijne dag en tot later. Ciao
@Alpenweer Twitter
©Johann Geers - @Sneeuwhoogte.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten