Koufront luidt winterse episode in
Een koufront ligt over de Alpen en een eerste laag verse sneeuw heeft nieuwe winterse episode aangedkondigd. De komende dagen gaat het (en niet alleen in de Alpen) winters verder en de grote vraag zal vooral gaan worden: hoeveel sneeuw gaat er waar vallen ?Weersituatie algemeen
Tussen een nog iets verder opbouwend hogedrukgebied boven Scandinavië en een lagedrukgebied boven Polen wordt toenemend koudere lucht aangevoerd. Vandaag bereikt een koufront met een eerste portie koudere en ook vochtigere lucht de Alpen. In het weekend trekt een lagedrukgebied komende vanaf het Verenigd Koninkrijk via Frankrijk naar het noorden van Italië.
Waarschuwingen: Lawinegevaar niveau 2-3 (geel- oranje ). Gladheid door sneeuwval en opvriezing
Vandaag
In het gehele Alpengebied met uitzondering van de Alpenzuidkant vooral in de ochtend zeer matige tot slechte condities door sneeuwval en nevel.
Weerpraatje
Inmiddels is er hier in Oberwallis weer zo'n 10 tot 20 cm sneeuw gevallen en op dit moment sneeuwt het nog steeds. Meer sneeuw viel en valt er in de nordstau van de Alpen alwaar lokaal sinds gisteravond 20 tot 40cm viel. De sneeuw vormt de inleiding van een nieuwe winterse fase welke al een tijd door de modellen werd aangekondigd. Wat een spannende kaarten en mooie winterse scenario's hebben we de laatste dagen de revue zien passeren. Winterkoorts en onrust vooral ook voor de Nederlandse en Belgische winter vrienden. Daarbij is niet eens zozeer meer de vraag of het kouder zou gaan worden (100% zeker) maar meer de vraag hoe koud precies. En voor sommigen misschien nog wel veel belangrijker: gaat er sneeuw vallen en hoeveel ? Zo belangrijk als de sneeuw in de Alpen is voor de wintersporters zo belangrijk ook de ijsvorming voor de schaatsliefhebbers in Nederland. Dat er de komende dagen langzaam maar zeker een ijsvloer zal worden gevormd staat vast, met name daar waar het water niet zo diep is en weinig stroming staat. De mate waarin het ijs zal kunnen aangroeien is echter sterk afhankelijk van verschillende variabelen. Voordat we straks nog nader ingaan op het weer dichter bij huis eerst maar eens kijken wat we in de Alpen allemaal kunnen gaan verwachten de komende dagen.
Winter op zijn mooist, het schitterende en vooral ook zonnige Alta Badia eergisteren !
Gisteren konden we al merken dat er een verandering in de lucht zat aan te komen. Het was veelal bewolkt en een beetje nevelig en hier en daar viel al wat lichte sneeuw uit de bewolking. Meest droog bleef het in de inner-alpine gebieden en aan de Alpenzuidkant. De temperatuur kwam al een stuk minder hoog uit en het nulgradenniveau lag meest tussen de 1000 en 1400 meter.en de sneeuwvalgrens pendelde rond de 700 a 800 meter, in de westelijke Alpen ook nog iets hoger. Op nadering van een storing werd in de loop van de middag van het westen uit de bewolking steeds dichter en ging het sneeuwen waarbij in de lager gelegen gebieden ook regen viel. Ook in de Oostenrijkse Alpen was de bewolking gaandeweg de dag dik genoeg om hier en daar voor wat meest lichte sneeuwval te zorgen. In de nacht naderde vanuit het noorden een koufront wat met een inzettende Nordweststau aan de gehele Alpenhoofdkam voor een verder opleven van de neerslag activiteit zorgde. Zoals ik hierboven al vermeldde viel de meeste sneeuw sinds gisteravond in de Nordweststau van de Alpenhoofdkam en vooral aan de noordoostelijke Zwitserse en westelijke Oostenrijkse kant viel een aardig pak. Vanmorgen om 08h00 kwamen er al meldingen binnen van 30 tot 40cm en het sneeuwt nog lekker verder de komende uren.
Vanmorgen konden velen weer hun "favoriete" hobby beoefenen (foto via Twitter van
Hans ter Braak uit het Kleinwalsertal (Vorarlberg)
Op passage van het koufront zal het weerbeeld in grote delen van de Alpen vandaag bepaald worden door veel bewolking en steeds weer sneeuwval. Het zwaartepunt van de sneeuwval ligt ook overdag met de noordelijke aanstroming in de gebieden aan de Alpennoordkant. Hier zal het de gehele dag onafgebroken en deels ook intensief sneeuwen. De sneeuwvalgrens ligt in het westen rond de 1000 a 800 meter en aan de noordkant tussen de 700 en 400 meter, ook Inneralpin sneeuwt het meest tot in het dal. Ten zuiden van de Alpenhoofdkam kan in de gebieden die aan de Alpen grenzen ook wat sneeuw vallen, verder naar het zuiden toe is het afgezien van een overwaaiende vlok meest droog en met de Nordföhn is er ook wat ruimte voor de zon. De temperaturen gaan in de loop van de dag in alle hoogtes verder naar beneden. Het nulgradenniveau ligt rond de 1000 meter, op 2000 meter pendelt het kwik rond de - 5 a -6 graden en op 3000 meter rond de -10 graden. Minder koud is het nog aan de Alpenzuikdkant. Er overal staat een stevige tot krachtige wind in hoofdzaak uit noordelijke richtingen. In de loop van de middag en avond neemt de activiteit geleidelijk weer af .
In de nacht van vrijdag op zaterdag is het front voorbij en zaterdag komen we tijdelijk in wat rustiger vaarwater terecht en zo het meest droog moeten blijven. De noordkant blijft gevoelig voor bewolking en vooral aan de oostelijk en centrale Alpennoordkant ook nog wat sneeuw vallen. In de overige gebieden klaart het op maar ondanks dat is het overal koud. De weersverbetering is ook nu slechts van korte duur want reeds in de namiddag en avond neemt in de westelijke Alpen de bewolking alweer toe. De bewolking heeft te maken met een lagedrukgebied wat tijdens het weekend van noordwest naar zuidoost over de Alpen trekt. De meeste neerslag wordt zondag via de westelijke Alpen tot over de zuidelijke Alpen berekend. De noordkant en mogelijk ook de inner-alpine gebieden zouden de (sneeuw)dans net kunnen ontspringen en er valt hooguit wat lichte sneeuw
Ook in de Franse Alpen (Meribel) een mooie laag verse sneeuw en de eerste uren kan
het ook hier nog aardig verder sneeuwen
Maandag zien we het laag wat verder naar het zuiden door schuiven en komt dan met zijn kern boven de Golf van Genua te liggen. Terwijl het in het grootste deel van de Alpen meest bewolkt is met hier en daar wat (lichte) sneeuw of een sneeuwbui kan met een zuidoostelijke hoogtestroming wat vochtigere lucht over de Oostenrijkse Alpen gaan uitstromen en daar vooral in de nacht op maandag en maandagenochtend voor een verder opleven van de sneeuwval zorgen. Dit geldt met name voor de zuidkant van de Oostenrijkse Alpen en de Italiaanse Dolomieten. Tot hoever de sneeuwval naar het noorden toe kan uitbreiden is nog onzeker en zal sterk gaan afhangen van de precieze koers van het lagedrukgebied en de aanstroming richting over de Oostenrijkse Alpen !
Vanaf dinsdag wordt het allemaal wat problematisch, niet dat het zal gaan dooien of warmer wordt maar wel met de sneeuwval. Met een vrij zuidelijk en noordwest-zuidoost georiënteerde jetstream (Biskaje, Pyreneeën, Corsica) worden de depressies met hun sneeuwfronten gedwongen om ook een zuidelijk koers te volgen. En juist deze koers (over de Alpen, net ten zuiden langs, of misschien wel iets noordelijker) is van essentieel belang voor de uitwerkingen op het Alpenweer. Kleine verandering grote gevolgen en tussen 50 en 150cm verse sneeuw is volgende week alles mogelijk. Overigens is de megadump die het ECMWF al een paar dagen berekende voor de Franse en Zwitserse Alpen weer aardig teruggeschroefd ! Het is door deze onzekerheid vandaag ook niet te doen om een betrouwbare neerslag (sneeuw)prognose op te stellen. Algemeen kunnen we echter stellen dat het onbestendig en koud verder zal gaan en er in het gehele Alpengebied periodiek sneeuw van betekenis zal gaan vallen. Daarbij is het realistisch om uit te gaan van hoeveelheden tussen 50 en 100cm, lokaal tot 120cm tot het einde van de volgende week !
Neerslaghoeveelheden (maak er maar sneeuw van) volgens het GFS model
cumulatief tot eind volgende week
Afgezien van de onzekere verwachtingen voor wat betreft de neerslag wordt ook de onzekerheid op de wat langere termijn steeds groter. Niet alleen komen de modellen met steeds wat andere oplossingen ook onderling zijn er an dag tot dag enorme verschillen. Vooral het Amerikaans model GFS maakt er af en toe een potje van en ook het ECMWF krijgt het steeds moeilijker. Niet verwonderlijk overigens, de stroming in de atmosfeer is tot op grote hoogte compleet gestoord (blokkade) en dat kost toch duidelijk wat meer rekenkracht dan bij het voor ons veel meer normale zonale (westelijke) stromingspatroon. In dit soort gevallen is het altijd goed om niet zo zeer na de operationele uitdraai te kijken maar naar de ensemble oplossingen (50 verschillende berekeningen met een ietwat verstoord uitgang situatie). Pakken we die erbij dan zien we dat het GFS voor de Alpen gewoon de winterse aanhoudt, zeker tot in het volgende weekend blijft het winters met temperaturen die een stuk onder het klimatologisch gemiddelde uitkomen. Het ECMWF zit bijvoorbeeld voor de komende 10 dagen gewoon 4 tot 6 graden eronder. (de 15 daagse moet nog binnenkomen)
Spannend natuurlijk ook voor Nederland en België. Pakken we ook hier de ensembles erbij dan zien we dat het koude winterweer met temperaturen onder het vriespunt zeker tot in het volgende weekend zal aanhouden. Veel neerslag (sneeuw) wordt er niet verwacht (zie ook kaart hierboven) maar ook hier moeten we nog even een slag om de arm houden. In hoeverre het ijs zal gaan aangroeien zal wederom sterk gaan afhangen van factoren als bewolking, wind en natuurlijk een laagje sneeuw op het ijs. Al met al verwacht ik dat in Nederland in de loop van de volgende week op steeds meer plaatsen geschaatst kan gaan worden !
Sauerland -Duitse Middelgebergten
Kijk eens naar het webcambeeld van het ski-gebied de "Kappe" in Winterberg hierboven. Ook hier weer een mooi wit laagje en op de achtergrond is goed te zien hoe de sneeuw kanonnen (lansen) eindelijk weer kunstsneeuw kunnen gaan produceren. De komende dagen zal de kunstsneeuw productie de belabberde periode sinds de Kerst weer moeten goedmaken en het is te hopen dat ook moedertje natuur een handje gaat helpen. Vooralsnog zijn de sneeuwprognoses voor de noord Duitse Middelgebergtes niet bijzonder gunstig. Maar wie weet gaat ook daar de komende dagen nog verandering in komen. Aan de temperaturen zal het in ieder geval niet liggen. Het is en blijft ook daar gewoon winters koude met ook overdag lichte tot matige vorst.
Mochten er zich belangrijke veranderingen of ontwikkelingen gaan voordoen dan zijn we er hier natuurlijk als de kippen bij. Zo niet dan tot morgen, dan weer een haarscherpe en hopelijk winterse analyse verzorgd door Michael. Maandag ben ik er weer voordat we ons op weg begeven naar Breuil Cervinia (Aosta) in het bella Italia. Daarover later meer. Fijne dag vanuit een weer diep winters Oberwallis, Ciao
@Alpenweer Twitter
©Johann Geers - @Sneeuwhoogte.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten