Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

donderdag 10 januari 2013

Eindelijk komt de winter

Weersituatie algemeen
De restanten van hogedrukgebied Xerxes worden van het noorden verder opgeruimd en in de nacht van donderdag op vrijdag bereikt een koufront van het noordwesten uit de Alpen. Achter het koufront geraken we toenemend onder de invloed van instabiele polaire luchtmassa's welke periodiek sneeuwval zullen gaan opleveren. Ook op de middellange en langere termijn houden we een geblokkeerd stromingspatroon. Volgende week geleidelijk nog kouder met steeds weer kans op sneeuwval.

Waarschuwingen: Lawinegevaar niveau 2-3  (geel- oranje )

Vandaag
Van het noordwesten uit verder verslechterende condities. Ten noorden van de Alpenhoofdkam zijn de bergen in de wolken en is het zicht slecht door nevel en (lichte) sneeuwval. Betere condities vinden we vooral nog terug in de inner-alpine gebieden en ten zuiden van Alpenhoofdkam. Later op de dag dan wel in de nacht ook daar verder verslechterende condities en lichte sneeuwval mogelijk.

Weerpraatje
Met het mooie en vooral ook te zachte weer is het vanaf vandaag definitief gedaan en we gaan overschakelen naar een winterse episode. Overdag komen de temperaturen ook in de dalen en het laagland vanaf het weekend niet meer boven het vriespunt uit en periodiek kan er steeds weer wat sneeuw gaan vallen. Vooral de noordwestelijke Staugebieden van de Franse en Zwitserse Alpen alsmede ook de westelijke Oostenrijkse Alpen mogen rekenen op een heuse dump gedurende de komende dagen.  Denk daarbij aan hoeveelheden van 30 tot 80cm en lokaal bij gunstige en aanhoudende Stau ook nog meer.


Prachtige winterse impressie vanuit Flachua (via APP)

En niet alleen in de Alpen gaat het winteren. Grote delen van Europa zullen de komende week en wellicht ook nog langer te maken gaan krijgen met winterse toestanden. Het ECMWF  (ensembles) lieten gisteravond voor bijvoorbeeld Nederland temperaturen zien die tot de 23 januari  niet of nauwelijks boven het vriespunt meer uit komen. Veel sneeuw wordt er voor Nederland voor eerst nog niet berekend (en misschien maar goed ook vanwege de ijsvorming op sloten, vaarten en grote plassen). Beter ziet het er voor wat betreft sneeuw uit voor de Belgen (10-15cm) en het zuiden van Duitsland (30-35cm). Het moge duidelijk zijn: we staan aan de vooravond van een winterse periode die vandaag met een eerste koufront zal worden ingeleid.

Scandinavische hogedruk
De oorzaak voor de overgang naar winterweer moeten we zoeken in de opbouw van een hoogterug boven de Atlantische Oceaan en daarmee samenhangend de opbouw van een apart hogedruk filiaal boven Scandinavië. Vandaag ligt het hoog nog met zijn kern ten westen van Noorwegen (kerndruk 1020hPA) en trekt tot zondag door door naar centraal Scandinavië (kerndruk 1035hPa). Aan de westflank en oostflank an het hoog vinden we depressies terug. De depressie aan de oostflank (ergens kern boven de Oostzee, later Polen) is gevuld met zeer koude lucht en in samenspel met het hoog kan een deel van deze van origine arctische lucht naar het zuiden dan wel zuidoosten uitstromen. Vrijdagochtend zal deze arctische lucht met op 1400 meter temperaturen van -10 tot -12 graden de Nederlandse grens (Groningen) bereiken en vervolgens door tegenwerking van het laag wat aan de westflank van het hoog naar het zuidoosten toe koerst ergens boven het midden van het land tot stilstand komen. De tegenwerking van het laag, zaterdag met kern boven Engeland is ook de oorzaak dat de meest koude lucht vooralsnog niet tot de Alpen kan doordringen. In het weekend zal het laag boven Engeland richting en over de Alpen trekken en maandag wordt het systeem met kern ergens boven de Golf van Genua berekend. In plaats van de diepvries kou krijgen we dus eerst te maken met wat minder koude lucht waaruit sneeuw gaat vallen. Vanaf maandag kan de koudere lucht wanneer de stroming achter het laag weer naar het oosten tot noordoosten draait de arctische diepvrieslucht geleidelijk ook over de Alpen gaan uitstromen en gaan de temperaturen verder naar beneden !


Eerste sneeuvlvokken vallen aan de noordkant van de centrale Zwitserse Alpen, het is
de voorbode op meer sneeuw (50 tot 70cm ) voor de komende dagen

Wat betekent dit alles voor het weer in de Alpen in detail:
In de nacht is al meer bewolking over de Alpen binnen gestroomd behorende bij het koufront aan de noordkant van het Alpenmassief kan wat lichte sneeuw vallen. Tussen de Ötztaler Alpen en de Zillertaler Alpen kan de zon nog wat schijnen. Ook in de westelijk Alpen overheersen de wolken en in het gebied vanaf de Mont Blanc tot aan de Glaner Alpen (Glarus, Graubünden, Uri) kunnen eerste sneeuwvlokken neerdwarrelen. Het beste weer met ook nog wat zon is ook hier weggelegd voor de inner-alpine gebieden (Wallis), de Tessiner Alpen tot aan de Bernina. Later op de dag zal echter ook hier de bewolking dichter worden met in de avond wat licht sneeuwval. De temperaturen liggen al op een duidelijk lager niveau dan gisteren en enkel in de zuidelijk delen is nog wat "rest warmte" te bespeuren. Zo zal het kwik daar op 2000 meter nog rond een graad of 2 liggen met een nuldgradenniveau van rond de 2400 meter. Aan de noordkant wordt het op 2000 meter niet meer warmer dan - 4 graden en het nulgradenniveau is er al gedaald tot circa 1300 a 1400 meter.

Vrijdag en zondag sneeuw
De sneeuw van vandaag zal nog niet veel te betekenen hebben, anders ziet her er echter uit voor de vrijdag. Reeds in de namiddag en avond gaat van het noordwesten uit de bewolking weer dichter worden en vervolgens gaat het op uitgebreide schaal sneeuwen. De sneeuwval zal zich vrijdag overdag verder over de Alpen uitbreiden en vooral in de Stau van de noordwestelijke Alpen kan het intensief gaan sneeuwen. De Alpenzuidkant krijgt morgen te maken met een wat in kracht toenemende Nordföhn en hier wordt nauwelijks tot geen neerslag verwacht. De sneeuwvalgrens daalt in de loop van de vrijdag van 1000-800 meter tot in de dalen, in het inner-alpine Wallis sneeuwt het bij aanvang van de neerslag tot in de dalen. Tot zaterdagochtend berekenen het GFS en ECMWF de meeste sneeuw voor de Franse en Zwitserse Alpen tot aan het westelijke puntje van Oostenrijk (Vorarlberg) , hier kan met Nordweststau zo'n 20 tot 40cm gaan vallen. inner-alpin en meer naar het oosten valt minder sneeuw.

In de nacht van vrijdag op zaterdag is het front voorbij en zaterdag komen we tijdelijk in wat rustiger vaarwater terecht en zo het meest droog moeten blijven. . Terwijl aan de noordkant de bewolking blijft hangen en er vooral aan de oostelijk en centrale Alpennoordkant ook nog wat sneeuw vallen klaart het in de overige gebieden en met name  inner-alpin op. De weersverbetering is echter maar van korte duur want reeds in de namiddag en avond neemt in de westelijke Alpen de bewolking alweer toe.De bewolking heeft te maken met het laag wat tijdens het weekend van noordwest naar zuidoost over de Alpen trekt. De meeste neerslag wordt zondag via de westelijke Alpen tot over de zuidelijke Alpen berekend. De noordkant en mogelijk ook de inner-alpine gebieden zouden de dans net kunnen ontspringen.


De komende dagen gaat er "flachendeckend" 30 tot 80 cm sneeuw in de Alpen bijvallen

Maandag zien we het laag wat verder naar het zuiden door schuiven met aparte kernen in de buurt van Corsica-Sardinië en een andere kern die naar de noordelijke Adriatische Zee afsplits. Terwijl het maandag in een groot deel van de Alpen over het algemeen droog zal zijn zorgt dit  laagje boven de Adriatische Zee dat de sneeuwval zich naar de maandag toe en op maandagochtend  wat meer naar de zuid(oostelijke) Oostenrijkse Alpen verplaatst. Tot hoever de sneeuwval naar het noorden toe kan uitbreiden is nog onzeker en heeft alles te maken met de precieze koers van het moederlaag en de daarin opgenomen lagedrukgebiedjes.

Maandag kan dan via de achterdeur van het lagedruk gebied van het noordoosten uit de arctische lucht tot ver naar het zuiden toe uitstromen en komen ook de Alpen vol in het genot van de drogere maar zeer koude vrieslucht. Op 850hPa (1400meter) gaat het dan gewoon 8 tot 10 graden vriezen. Op 2000 meter pendelt het kwik rond de  -10 graden en nog kouder is het op 3000 meter alwaar het niet warmer meer wordt dan 15 tot 17 graden in de min. De echte ijskonijnen moeten het op de aller hoogste toppen zoeken alwaar het zo'n 22 graden vriest.

ECMWF  met mega sneeuwdump
In de loop van de dinsdag gaan we dan een onzekere fase in het winterweer tegemoet. Wat er precies gaat gebeuren is afhankelijk van een volgende depressie en storingen vanaf de Atlantische Oceaan naar west en centraal Europa gaan koersen. Pakken we het toonaangevende ECMWF model erbij dan zal in de loop van de dinsdag op nadering van een warmte front de bewolking snel gaan toenemen gevolgd door opkomende en zich sterk intensiverende sneeuwval. Vooral de Franse en Zwiterse westerse Alpen (Weststau) mogen dan rekenen op een enorme dump. Schrik niet, het model komt met neerslaghoeveelheden die gaan oplopen tot 120 a 180mm (!), gaan we dat even snel omrekenen naar sneeuw dan zitten we toch snel op 100 tot 150cm Neuschnee.  Donderdag kan er dan ook sneeuw gaan vallen in de oostelijke Alpen maar dat zal naar alle waarschijnlijkheid minder extreem uitpakken dan in het westen. Overigens wil het GFS van dit scenario niets weten, volgens dit model krijgen we juist te maken met een aantal dagen hogedruk en vrij zonnig winterweer. Sowieso moet opgemerkt worden dat het GFS en dan met name de operationele uitdraai van het model de kluts behoorlijk kwijt is. Schijnbaar zijn er op het moment bij het rekenbrein wat problemen die te maken hebben met de noord Atlantische blokkade. Hopelijk krijgt ook niet het ECMWF daar last van want in tegenstelling tot gisteren is ook deze operationele uitdraai voor de middellange termijn alweer anders dan die van gisteren.

Dichter bij huis
Ook voor wat betreft het winterweer in Nederland en de rest van Europa gaat het spannend worden en veel zal gaan afhangen van de precieze koers van de polaire jetstream en de baan die de depressies zullen gaan volgen. Algemeen kun je stellen: trekken ze ten zuiden van de Benelux land houden we het koud, trekken ze over of noordelijk langs dan wordt het minder koud en ook onbestendiger met sneeuw, natte sneeuw en in het worst-case scenario gewoon ook regen. Pakken we opnieuw het ECMWF erbij dan heeft de Benelux en ook het noorden  van Duitsland goede opties dat ze in de koude lucht blijven zitten en dat de  meest actieve storingen ten zuiden zullen gaan langstrekken. De ECMWF ensembles prikpunt "Friesland" voor de komende dagen (net binnen)  zien er nog steeds prima uit en tot 20 januari blijft het gewoon vriezen, ook overdag !


De Winterberg in het Sauerland doet zijn naam momenteel geen eer aan. Verse sneeuw
is dringend gewenst na een langere tijd van veel te zacht en ook nat winterweer

Voor de Duitse Middelgebergtes en ook de Ardennen zal het allemaal niet zo heel veel uitmaken, hier is en blijft het koud genoeg en zullen de de wintersportcondities verder verbeteren. Vooral in de zuid Duitse Middelgebergtes kan ook sneeuw van betekenis gaan vallen. Het Sauerland ligt een beetje op de grens tussen de koudere droge luchtmassa's, de vraag is in hoeverre de stroringen hier sneeuw kunnen gaan opleveren. Ik denk dat 10 tot 15cm toch haalbaar moet zijn en zo niet kan men in ieder geval gebruik maken van de sneeuwkanonnen


Weekend reisverkeer Alpen
Het reisverkeer naar en in de Alpen moet rekening houden met opkomende gladheid door sneeuwval. Ook in de verhoogde delen van Duitsland zal wanneer er neerslag valt dit steeds meer in de vorm van sneeuw zijn. In de Alpen gaat het vanaf vrijdagnacht dan wel ochtend tot in de dalen sneeuwen en de sneeuwval zal vooral aan de noordwest kant aan intensiteit toenemen. Het verkeer moet rekening houden met gladheid door de opkomende sneeuwval en in de Staugebieden zal op de kleinere binnenwegen (passen) deels een Schneeketten Obligatorium kunnen worden afgekondigd. Zorg dus dat u deze paraat heeft voor het geval dat nodig mocht zijn. Zorg er in ieder geval voor dat u goede winterbonden gemonteerd heeft (in sommige landen is dit ook verplicht). De sneeuwval zal in de loop van de middag en avond langzaam afnemen. Zaterdag zal naar alle waarschijnlijkheid droog verlopen, wel kan het hier en daar nog glad zijn door sneeuw en sneeuwresten. Zondag volgt nieuwe sneeuw.

Tot zover voor nu, mochten er zich belangrijke ontwikkelingen gaan voordoen dan zullen we via een extra update daarover berichten en anders gewoon weer tot morgen. Fijne dag en ciao vanuit een half bewolkt Oberwallis.


@Alpenweer Twitter


©Johann Geers - @Sneeuwhoogte.nl

Geen opmerkingen: