Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

woensdag 9 januari 2013

Thialf balt zijn vuisten

Donderdag van noorden uit kouder


Het aftellen is begonnen. Nog één dag kunnen we genieten van het zachte en zonnige weer. Donderdag meldt de winter zich terug en vooral in de bergen wordt het een heel stuk kouder. Naast de kou kan er ook eindelijk weer eens wat sneeuw gaan vallen in de westelijke en zuidelijke Alpen. Volgende week (zeer) koud

Weersituatie algemeen
Het al dagen het Alpenweer bepalende hogedrukgebied Xerxes zwakt af maar bepaalt ook vandaag nog het weerbeeld in de Alpen. Donderdag nadert vanuit het noorden een koufront welke een langer durende winterse fase zal gaan inluiden.

Waarschuwingen: Lawinegevaar niveau 2-3  (geel- oranje )

Vandaag
Afgezien van wat overtrekkende sluierbewolking zonnig en vooral in de bergen zacht. Ook in de oostelijke Alpen geleidelijk verbeterende condities.

Weerpraatje
Ook gisteren weer die al dagen durende tweedeling in het Alpenweer. Zonnig en zacht in het westen en zuiden, bewolkt, deels ook weer nat (nordstau) en kil in het oosten. Vooral  aan de centrale Oostenrijkse Alpenhoofdkam viel nog wat regen en boven de 700 a 1200 meter sneeuw.  Veel betere condities dus in het westen en zuiden (Nordföhn) en in de bergen dus opnieuw heel zacht. Gisteren heb ik zelf in het zonnige Wallis de pistes verkend en met een lucht temperatuur van 5 a 7 graden en alleen maar zon was het er prima vertoeven en dat niet alleen op de terrasjes. Ook de sneeuw was van prima kwaliteit en de pistes lagen er hier na een week zonneschijn en vrij hoge temperaturen gewoon prima bij. Niet verwonderlijk ook met de gortdroge lucht (dauwpunten van -15 graden), de sneeuw heeft dan in deze tijd van het winterseizoen gewoon geen kans om te dooien. Ook in de overige Zwitserse, Franse en Italiaanse Alpen zal het  niet veel anders zijn geweest en was het gewoon weer perfect wintersportweer.


Genieten van de zon en sneeuw op op de pistes van Orcières  (via APP)

Nog één keer zonnig en zacht
Vandaag kan hoog Xerxes ons nog één keer thermische verwennen en ook de oostelijke Alpen mogen zich even verheugen op wat zachter weer en wat meer zon. De meeste bewolking met nog wat regen en boven de 600 a 1300 meter sneeuw zal morgen nog te vinden zijn in Ober en Niederösterreich, Wenen, Burgenland en delen van de Steiermark. In de overige gebieden, pak hem beet tussen Südtirol -Trentino en de Julische Alpen als ook in  Nordtirol is het vrij zonnig, wel kunnen er hier steeds weer hogere sluier wolken overdrijven. De wind neemt snel in betekenis af en draait naar zuidelijke richtingen. De zachtere lucht die al dagen boven de westelijke Alpen zit kan morgen geleidelijk ook over de oostelijke Alpen uitstromen en het wordt dan ook een stuk zachter dan voorheen. Op 2000 meter wordt het in het westen van Oostenrijk een graad of 4 a 5 en in het oosten -2. De nulgradengrens  pendelt in  het westen rond de 2300 en in het oosten rond de 1500 meter.

Ook in de westelijke Alpen dan nog één keer genieten van de zon in combinatie met hoge temperaturen. Op 2000 meter wordt het hier wederom een graad of 6 a 7 en het nulgradenniveau pendelt tussen de 2600 en 3000 meter. Enkele sluierbewolking kunnen de zon af en toe wat afschermen en vooral in de middag kan deze zo dicht gaan worden dat ook het zicht eer steeds ,meer onder gaat lijden. De wind waait meest uit westelijke richtingen en is zwak tot matig. Al met al nogmaals een hele mooie dag om de pistes te verkennen dan wel om er op uit te trekken.


Het belooft nogmaals een mooie, zachte en zonnige dag te worden, steeds meer
sluierbewolking verraadt al de aanstaande weeromslag. Webcam Adelboden (CH)

Dalende temperaturen en eerste sneeuw
Inmiddels zal het iedereen wel zo'n beetje duidelijk zijn geworden dat we te maken gaan krijgen met winterweer (en hou). Hoog Xerxes moet het onderspit delven voor depressie Carlos. Een eerste front (koufront) nadert in de loop van donderdagochtend met bewolking en wat lichte neerslag de Alpen. De sneeuwvalgrens daalt geleidelijk tot  1200 a 800 meter. De neerslagactiviteit zal niet groot zijn en beperkt zich voornamelijk op de gebieden ten noorden van de Alpenhoofdkam. De zuidkant en ook eerst nog de inner-alpine houden het droog en de zon kan er af en toe schijnen. Vrijdag zal de neerslag zich vooral aan de noordkant van het Alpenmassief zich nog wat verder versterken en ook in de inner-alpine gebieden en aan de Alpenzuidkant kan wat sneeuw gaan vallen. De lucht is dan nog weer wat kouder en de sneeuwvalgrens pendelt dan nog tussen de 800 en 500 meter. In de middag en avond neemt de activiteit weer wat af en trekt de sneeuwval zich weer meer en meer terug in de Stau van de noordelijke Alpenhoofdkam. Zaterdag zal vooral in de westelijke Alpen de zon af en toe schijnen maar verder hebben we toch ook te maken met bewolking, laatste sneeuwvlokken vallen nog in centraal  Oostenrijk.

Zondag opkomende sneeuwval
Inmiddels is er zaterdag boven de Golf van Biskaje een depressie verschenen en deze zal  zaterdagavond het westen van Frankrijk binnen trekken. Bewolking en neerslag behorende bij dit laag zullen in de loop van de middag  en avond alweer de westelijke Alpen bereiken en zondag verder over de Alpen naar het oosten uitbreiden. De zondag start in Oostenrijk nog met wat zon maar in de loop van de dag betrekt het en kan er wat sneeuw gaan vallen. Meer sneeuw lijkt zondag voor de westelijke en ook zuidelijke Alpen te zijn weggelegd. Het laag trekt zondag over de Alpen  naar het oosten en zondagavond ligt het met zijn kern alweer boven de Golf van Genua. Zondag zal dus wisselvallig verlopen en afgezien van enkele opklaringen kan er periodiek ook steeds wat sneeuw vallen waarbij de meeste sneeuw dan nog voor de westelijke Alpen bestemd zal zijn.


De komende dagen dan eindelijk weer eens verse sneeuw

Maandag schuift het laag met zijn kern nog wat verder door richting de Adriatische Zee en de sneeuwval zal zich dan vooral focussen op de oostelijke Alpen waarbij het zwaartepunt naar alle waarschijnlijkheid aan de zuikdkant zal liggen. Daarmee kunnen ook Dolomieten weer eens een mooie verse laag sneeuw gaan meepakken. Voor wat betreft de precieze hoeveelheden neerslag en verdeling ben ik nog wat voorzichtig. Veel gaat afhangen van de precieze koers van de storingen. Tussen 20 en 70cm is alles mogelijk. Kijken we naar het door ons gebruikte WRF model dan mogen we rekenen op 20 tot 50cm sneeuw. Het ECMWF berekent tot het midden van de volgende week de meeste sneeuw voor de noordwestelijke Franse en Zwitserse Staugebieden, volgens het model kan er cumulatief 30 tot 50mm neerslag gaan vallen, goed dus voor lokaal 30 tot 50cm sneeuw. GFS (en WRF) zijn voor de zuidkant wat optimistischer. Het kan echter ook maar zo zijn dat bij een eventuele Südstau de Dolomieten, Süd Tirol en zuid Karinthië een heuse dump gaan meepakken. Nog even afwachten dus hoe dit allemaal gaat evolueren.

Winter bijt zich vast
De sneeuwval mag dan een nog wat onzekere factor zijn dit geldt allerminst voor de kou. Naarmate de week vordert zien we geheel Europa meer en meer in het web van de winterse vrieskou terecht komen en of je nu in Nederland of de Alpen zit het maakt allemaal niet zo veel meer uit. Tussen verder opbouwende hogedruk vanaf de Noordpool en Groenland tot over Scandinavië en lagedruk boven grote delen van west, centraal en zuid Europa gaat steeds koudere lucht binnen stromen. Het Europese model voorziet tegen het einde van de verwachtingstermijn zelfs een heuse uitbraak van arctische diepvrieslucht direct vanaf de Pool richting Europa. Mogelijk dat de operationele uitdraai van het model een koude broeder is binnen de 50 ensemble berekeningen maar ook dat zal niet zo heel veel uitmaken. Zowel de nieuwste GFS als ook de ECMWF ensembles van gisteravond (de nieuwste moeten nog binnenkomen) gaan unaniem voor aanhoudend winterweer voor de komende 10 tot 15 dagen. Het wordt dus op termijn alleen maar kouder en kouder en kouder waarbij ook de sneeuwkansen prominent aanwezig blijven !


ECMWF met arctic-outbreak richting het volgende weeken (za 19 januari)

Nederland -Sauerland
Ook in Nederland en België gaat de winter toeslaan en de temperaturen zullen nog maar met moeite boven het vriespunt gaan uitkomen. Landinwaarts zal het kwik ook overdag niet meer boven het vriespunt gaan uitkomen. Daarnaast kan er periodiek ook sneeuw gaan vallen. Ook hierover bestaat nog veel onzekerheid gezien de precieze koers van uitlopers van lagedrukgebied boven Frankrijk en Centraal Europa. Een andere nog onzekere factor is de wind. Wordt deze meer noordelijk dan wordt de vorst door het nog vrij warme water van de Noordzee getemperd. Eventuele sneeuwval en windrichting zullen dus cruciaal gaan worden voor het tempo waarin zich op de sloten en vaarten een ijslaag zal gaan vormen.

Voor wat betreft het het Sauerland, de Duitse Middelgebergten en de Ardennen ook hier natuurlijk positieve ontwikkelingen met betrekking tot het winterweer. De temperaturen vertonen een dalende lijn en komen vanaf vrijdag niet meer boven het vriespunt uit. Ook hier nog de onzekerheid met betrekking  tot de sneeuw prognoses. Uitgaande van bijvoorbeeld het GFS model mag tot het midden van de volgende week rekenen op 10 tot 15cm in de Ardennen, 15 tot 20cm in het Sauerland en tot 35cm in de zuid Duitse Middelgebergtes.

Samenvattend mogen we dus stellen dat de atmosfeer vanaf morgen uit een steeds meer winters vaatje gaat tappen en we naast kou ook periodiek op sneeuw mogen rekenen. Sneeuw kan de komende week in het gehele Alpengebied gaan vallen maar de verdeling en hoeveelheden zijn dus nog wat onzeker. Daarover morgen meer. Vandaag nog even genieten van het zachte en zonnige weer. Morgen zijn we er weer op de gebruikelijke tijd met hopelijk ook dan winterse vooruitzichten. Een fijne dag en ciao vanuit  Oberwallis.
 
@Alpenweer Twitter


©Johann Geers - @Sneeuwhoogte.nl

Geen opmerkingen: