Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

dinsdag 8 januari 2013

Vanaf vrijdag aanzienlijk kouder

Het is vandaag onverminderd zacht en vrij zonnig in de westelijke en zuidelijke berggebieden. Verder oostwaarst is er vooral in het oosten van Oostenrijk nog vrij veel bewolking aanwezig waaruit af en toe nog wat lichte sneeuw kan gaan vallen. Vanaf vrijdag wordt het gevoelig kouder

Weersituatie algemeen
Vrijwel de gehele Alpenregio ligt onder invloed van een gordel van hogedruk, welke zicht uitstrekt van de Golf van Biskaje richting de Balkan. Boven het oosten van Oostenrijk bevindt zich nog een diffuus warmtefront, waaruit boven de 1900 meter nog wat lichte sneeuw kan gaan vallen. Woensdag is het in het gehele aandachtsgebied vrij zacht en vanaf donderdag stroomt later op de dag vanuit het noordwesten koudere lucht over de Alpen noordzijde uit.
 
Waarschuwingen
Lawinegevaar niveau 2-3 (geel-oranje) In het noorden van de provincie Steiermark lokaal mogelijk nog niveau 4 (rood)
 
Weerpraatje
De tweedeling in het Alpenweer van de laatste dagen is uiterst hardnekkig gebleken. Terwijl de westelijke Alpen al dagenlang onder invloed liggen van hogedruk nabij Bretagne/Golf van Biskaje, en de gebieden ten zuiden van de Alpenhoofdkam moesten afrekenen met een aanhoudende Nordföhn en bijbehorende hoge temperaturen kregen de Oostenrijkse Alpen een kille nordstau situatie te verwerken. Gigantische verschillen dus welke het Alpenweer vaak zo boeiend maar tegelijkertijd ook uiterst grillig maakt. Vandaag was weer een herhaling van zetten met de beste, maar tevens zachte papieren voor de Franse, Zwitserse en Italiaanse wintersportoorden en aanzienlijke mindere en bewolkte condities voor grote delen van Oostenrijk. Alleen in delen van de provincies Vorarlberg, het westen van Tirol en Karinthië heeft de zon nog goede zaken gedaan.


Omgeving van Schruns in de Vorarlberg @sneeuwhoogte App
 
Veranderingen op komst
Zoals we de laatste dagen al vaker aangekondigd hebben staan er tamelijk grote veranderingen op het Alpen weermenu. En dan niet alleen voor de wintersportgebieden, maar tevens voor grote delen van West Europa maar daarover aan het eind van dit bericht meer. Vandaag zullen we eerst nog moeten gaan afrekenen met uitermate zachte omstandigheden welke we terugvinden in de ongehoord hoge temperaturen voor de eerste week van januari. In de westelijke Alpen schommelt de temperatuur op 2000 meter rond de 6 graden C en vinden we het nulgradenniveau pas terug rond de 3000 meter grens. In des Alpes Maritimes, de provincie Tessin en de Dolomieten ligt het freezing level zelfs lokaal rond de 3200 meter! Voor de oostelijke Alpen geldt, des te oostelijker des te kouder. Hier variëren de temperaturen op 2000 m van ongeveer 2 graden in de buurt van Arlberg, tot -5 graden in het meer oostelijk gelegen Schneeberg. Op woensdag verandert er nog niet bijster veel in het zachte weer en komen ook de meer oostelijk gelegen wintersportplaatsen volledig in de zachtere lucht terecht.


Omgeving van Damüls Bregenzer Wald gisterenmiddag met een voorzichtig doorkomend zonnetje

Vanaf donderdag gaat het roer dan eindelijk voor het gehele Alpengebied faliekant om.Tegen die tijd bouwt zich boven de Scandinavische regio een hogedrukgebied op, terwijl  boven het noorden van Polen een lagedrukgebied tot ontwikkeling is gekomen.Tussen deze 2 systemen in komt een vrij krachtige noordelijk georiënteerde stroming op gang, waarin aanzienlijk koudere luchtmassa's zuidwaarts richting het Alpengebied gaan uitstromen. De eerste verschijnselen van deze weerverandering dienen zich later op woensdag al aan. Aan de noordelijke horizon zien we steeds meer hoge cirrus velden gaan binnentrekken welke de voorbodes zijn van de op komst zijnde weersomslag. (cirrus is een wolkengeslacht dat boven de 10.000 meter voorkomt en volledig bestaat uit ijskristallen). Op het instromende koufront van donderdag kunnen wat lichte sneeuwbuitjes tot ontwikkeling gaan komen maar grote hoeveelheden sneeuw worden zeker niet verwacht. Vrijdag zet deze koude tendens dan nog wat verder door en wordt het nog wat kouder met een nulgradenniveau dat gaat zakken richting de 700 meter en lokaal zelfs nog wat lager.


Situatie kaart van aanstaande vrijdag. Gevoelig koudere condities!
 
Verdere vooruitzichten
In de meeste recente uitdraai van het ECMWF model zien we rond midden van volgende week een tamelijk winterse setting terug. Nabij de Botnische Golf/Oostzee bevindt zich een gebied met hoge barometerstanden en zien we lagedrukgebieden terug in een gordel van de Cote D'Azur richting het midden van Italië. Hierdoor krijgen grote delen van het Europese continent te maken met een oostelijk stromingspatroon waarin vrij koude continentale luchtmassa's worden aangevoerd. Voor het Alpengebied is het tegen die tijd van belang in hoeverre het lagedrukgebied boven de noordelijke Middellandse Zee zich zal kunnen gaan ontwikkelen. Dit is vooral voor de zuidelijke en zuidoostelijke Alpen van belang, want bij een gunstig scenario zou dat sneeuw van betekenis kunnen gaan opleveren voor deze regio's. Even afwachten is het devies want we speculeren nu op een weerbeeld van over ruim een week, maar is wel iets om goed in de gaten te gaan houden de komende dagen.
 
Winter Benelux
De verwachtingen in ons eigen land blijven er vrij winters uitzien op termijn. Vanaf vrijdagnacht  gaat vanuit het noordoosten koude en tevens drogere vrieslucht het land instromen, waarbij de temperatuur sinds lange tijd weer onder het vriespunt duikt. Op de doorkomst van dit koufront zou wat winterse neerslag kunnen gaan vallen, maar erg veel zal dit niet te betekenen hebben. Na het weekend wordt het vrij spannend wat de toonaangevende hogedrukgebieden gaan doen. Boven het noorden van Polen ligt een hogedrukkern gepositioneerd maar zien we tegelijkertijd in het zeegebied ten westen van Portugal drukstijgingen optreden. Vooral die laatste ontwikkeling is een vervelende want als dit patroon de overhand krijgt krijgen we weer te maken met een meer maritieme zachte variant. Andere aandachtstrekker is een storing die rond het midden van week interesse heeft voor onze omgeving. Als deze ten zuiden van ons land onderdoor trekt blijft de stroming aflandig waardoor de wind in de koude oosthoek blijft zitten. Tevens kan dit sneeuw van betekenis gaan opleveren als de koers gunstig uitpakt! Genoeg om in de gaten te gaan houden zou ik zo zeggen waarbij Johann U graag morgen weer verder over bijpraat.


@Alpenweer Twitter

©Johann Geers / @MichaelvdPoel  @Sneeuwhoogte.nl

Geen opmerkingen: