Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

maandag 7 januari 2013

Winterse ontwikkelingen

Vanaf donderdag geleidelijk kouder

De tweedeling tussen het mooie en zachte winterweer in het westen en slechtere en koelere weer in het oosten zal nog tot en met dinsdag aanhouden. Woensdag dan ook in het oosten tijdelijk betere condities en zachter. Vanaf donderdag van het noorden uit geleidelijke overgang naar steeds kouder winterweer.

Weersituatie algemeen
Hogedruk strekt zich uit vanaf het Iberische Schiereiland tot over de Noordzee en lage druk boven Oost Europa en west Rusland. Terwijl in de westelijke Alpen de hogedruk invloed overheerst hebben de oostelijke Alpen eerst nog te maken met een krachtige noordelijke stroming waarmee vochtige lucht tegen de Alpennoordkant stuwt. Donderdag nadert vanuit het noorden een storing met daarachter koudere lucht welke in het weekend verder over de Alpen zal uitstromen.

Waarschuwingen: Lawinegevaar niveau 2-3  (geel- oranje ). Oostenrijkse Alpennoordkant niveau 3 en lokaal nog 4 (oranje-rood)
 
Vandaag
Onveranderd zonnig en prima condities in de westelijke en zuidelijke Alpen, in de bergen zacht. In de oostelijke Alpen vandaag nog nordstau en algemeen slechtere condities, veel bewolking, deels aanhoudende neerslag (sneeuw) in combinatie met nog een harde tot stormachtige noordenwind.


Met de zon erbij genieten van de verse sneeuw in de Oostenrijkse Nordkette (Innsbruck)

Tweedeling
De tweedeling tussen oost en west blijft bestaan en vooral vandaag gaat er aan in de Oostenrijkse Alpen nog weer sneeuw bijvallen. Door de instroom van wat koudere lucht vanuit het oosten zal de sneeuwvalgrens in de oostelijke delen (Niederösterreich, Wenen, Burgenland en de zuidoostelijke Steiermark) gaan dalen en gaat de regen ook in de lagere delen en dalen steeds meer in sneeuw over. Meer naar het westen ligt de sneeuwvalgrens meest tussen de  800 en 1100 meter. Het betere weer in Oostenrijk is weggelegd voor de westelijk deelstaten en in de Vorarlberg, Tirol en Karinthië kan ook de zon af en toe aan de hemel gloren.Nog meer zon mag men ten zuiden van de Alpenhoofdkam verwachten, met een nog steeds sterk doorstaande Nordföhn is het er zonnig en vooral ook zeer zacht. Pakken we voor de oostelijke Alpen nog even de temperaturen erbij dan zien we dat de nulgradengrens tussen de 1500 en 1000 meter zal liggen, op 2000 meter pendelt het kwik tussen de -2 en -7 graden en op 3000 meter tussen de -4 en -10 graden. De laagste waardes gelden voor het noordoosten. Zowel de noordelijke wind als de Nordföhn zijn krachtig en lokaal ook nog stormachtig.

Voor de westelijke Alpen begint het zo langzamerhand een vrij saai weerpraatje te worden en daarom kunnen we kort zijn; Veel zon en veelal onbewolkt met hier en daar wat overtrekkende hogere sluierbewolking. In de Zwitserse Alpen kans op Hochnebel. In de bergen is het nog steeds zacht en met weinig wind heersen er prima condities waarbij men in de droge lucht ook nog eens kan genieten van de fenomenale vergezichten. En diegenen die de lente (of zomer) zoeken die kunnen die vinden in het Zwitserse Tessin. Met de Nordföhn ook hier weer zeer zacht en net als gisteren op veel plaatsen weer temperaturen die weer richting de 20 graden gaan oplopen ! Kijken we ook hier nog even naar de temperatuur opbouw van de onderste atmosfeer dan zien we dat op 2000 meter de temperaturen rond de 5 a 6 graden liggen en het nulgradenniveau pas ergens rond de 3000 meter. Ook de dinsdag en woensdag voor de westelijke Alpen weinig verandering, mogelijk dat de hogere sluierbewolking iets meer de zon zal gaan belemmeren.


Perfect gisteren na de sneeuw ook in Zell am Ziller / Kaltenbach (Karspitzbahn)
 
Woensdag ook in oosten betere condities
Dinsdag mogen dan ook de oostelijke Alpen (heel) even aan de weersverbetering proeven. De Nordstau komt langzaam maar zeker aan zijn eind en vooral in de Vorarlberg, Tirol, Karinthië tot aan de Salzburger Alpen en westelijke Steiermark schijnt de zon. De laatste afzwakkende Nordstau neerslag en bewolking trekt zich terug naar de oostelijke deelstaten. In de loop van de dag nadert echter vanuit het noordwesten de bewolking en neerslag van een warmtefront en tot de nacht zal deze vrijwel geheel Oostenrijk verovert hebben. Enkel het zuidoosten en westen zouden het droog kunnen houden. Veel neerslag wordt er echter niet verwacht. De sneeuwvalgrens ligt meest zo rond de 1000 meter, naar het westen toe rond de 1200 a 1400 meter. In de nacht van dinsdag op woensdag trekt de bewolking met neerslag naar het oosten weg en het kan gaan opklaren. Met het instromen van zachtere lucht wordt de koudere lucht dan in het verloop van de woensdag ook uit de oostelijke Alpen verdreven. Met minder wind, meer zon en hogere temperaturen zullen velen in Oostenrijk even kunnen op ademen en genieten van het betere en vooral ook een stuk vriendelijkere weer.
 
Kouder...
Helaas zal ook dit keer de pret maar van korte duur zijn want we gaan vanaf donderdag geleidelijk evolueren naar een totaal ander weertype en dit keer is niet alleen Oostenrijk aan de beurt. Het zal u niet ontgaan zijn dat de weermodellen al enige dagen schermen met winterse scenario's voor grote delen van west en centraal Europa. Deze weersverandering wordt in de steigers gezet door luchtdrukstijgingen boven de oostelijke Atlantische Oceaan (hoogterug) met in het weekend een apart filiaal boven Scandinavië. De straalstroom en frontale zone worden gedwongen een zuidelijkere koers te gaan volgen hetgeen we donderdag e vrijdag al zullen gaan ondervinden wanneer we geleidelijk aan de koudere kant van de straalstroom terecht gaan komen. Omdat de lagedruk invloeden boven de Alpen overheersen kan er vooral in het overgangsgebied periodiek ook wat (lichte) sneeuw gaan vallen, grotere neerslaghoeveelheden worden daarbij niet berekend. Met het instromen van de koudere lucht gaat het vooral  in de bergen vanaf donderdag markant afkoelen. Op 2000 meter is het kwik dan aan de noordkant gedaald tot -5 a -7 graden en de sneeuwvalgrens tot circa 700 meter.


GFS (en ook ECMWF) voor zondag 13 januari met sneeuw voor maandag op laagje
wat via Nederland naar de Alpen koerst
 
...en toenemende sneeuwkansen
In het weekend stroomt dan nog wat koudere arctische lucht over de Alpen uit en de sneeuwvalgrens daalt overal tot in de dalen dan wel het laagland. Wolken (velden) en opklaringen wisselen elkaar af en uit de bewolking kan af en toe wat sneeuw of een sneeuwbui vallen. Met de start van de nieuwe week zien we dat de depressie via een nog zuidelijkere koers de Middellandse Zee gaan induiken. Het is nog even afwachten hoe dit precies zal gaan verlopen maar de kans op toenemend onbestendig weer met sneeuw lijkt vrij groot. Vooral op maandag zou een lagedrukgebied wat vanuit het noordwesten op de Alpen afkoerst voor sneeuw kunnen gaan zorgen. Met de zuidelijk verlopende straalstroom is er een reële kans dat ook de zuidkant van de Alpen weer eens sneeuw gaat meepakken. Of er een Südstau situatie uit zal volgen is eveneens nog onzeker maar ook deze optie is gezien het stromingspatroon zeker niet ondenkbaar

Ook voor de rest van Europa en dan natuurlijk vooral kijkend naar het eigen kikkerlandje wordt het zeer spannend. Dat het kouder gaat worden is zeker, in hoeverre de diepvrieskou vanuit het hoge noorden zich naar het zuiden kan doorzetten staat nog open. Tussen een "vuil" wintertype met sneeuw, natte sneeuw en temperaturen rond het vriespunt dan wel droog en koud vriezend winterweer is alles mogelijk. Een overgang naar zachter weer met regen (dooi) lijkt gezien het algehele stromingspatroon en afgeleid aan de ensembles  onwaarschijnlijk. Pakken we ook nog even de allerlaatste modeluitdraai erbij (ensembles van het ECMWF zijn helaas nog niet binnen) dan wordt de winterinval opnieuw bevestigd en daarbij heeft het er ook alle schijn van dat het geen "spelde prikje" zal worden. Kortom, de winter komt en de winter blijft ! Dat dit ook goed nieuws is voor bijvoorbeeld de wintersport in het Sauerland moge duidelijk zijn. Mocht de sneeuw in eerste instantie (nog) uitblijven dan wordt het er vanaf donderdag in ieder geval koud genoeg voor het produceren van kunstsneeuw.


ensembles GFS (NCEP) T850hPa (temperatuur op 1400-1500m hoogte) dinsdag 15 januari.
De negatieve afwijking t.o.v het langjarige klimatologisch gemiddelde wordt vrijdag
ingezet en zal ook de gehele volgende week en welicht nog langer aanhouden !
 
Samengevat mogen we concluderen dat we vanaf donderdag over gaan schakelen naar een totaal ander weertype, in de volksmond ook wel aangeduid met de naam "winter", een term die de Franse, Zwitserse en Italiaanse wintersporters en alle "laaglanders" al bijna vergeten zouden zijn na al dat mooie dan wel zachte winterweer. De komende dagen kunnen de dikke truien, handschoenen en mutsen weer uit de kast en misschien moeten ook de thuisblijvers zo langzamerhand de schaatsen gaan "waxen" !


@Alpenweer Twitter

©Johann Geers / @Sneeuwhoogte.nl



Geen opmerkingen: