Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

dinsdag 22 januari 2013

Strijd tussen hoge en lagedruk

Weersituatie algemeen
De Alpen liggen nog steeds onder invloed van lagedruk gebieden en hun storingen die via Frankrijk de Middellandse Zee intrekken. Geleidelijk wordt de invloed van de storingen minder. In de tweede helft van de week kan de noordoostelijke hoogtestroming tussen een opbouwend hogedruk boven het zuiden Scandinavië en lagedruk boven de Middellandse Zee nog wat in kracht toenemen en wordt er tijdelijk nog wat koudere lucht aangevoerd. In het weekend van het westen uit zachter.

Waarschuwingen: Lawinegevaar niveau 2-3  (geel- oranje )

Weerpraatje
Gisteren heb ik al voorzichtig aangekondigd dat in het weekend het roer omgaat en de Atlantische Oceaan het beleid meer en meer zal gaan bepalen. Natuurlijk hoeven we vanaf die kant geen diepvrieskou meer te verwachten en het moge dan ook duidelijk zijn dat we wanneer het zover is met duidelijk minder koud weer geconfronteerd zullen gaan worden. Nu leven we al tijden beneden onze stand voor wat betreft de temperaturen die meestal duidelijk onder het langjarig klimatologisch gemiddelde lagen en deze week ook nog zullen liggen. Gelukkig hebben we voor wat betreft de temperaturen nog wat speling en minder koud weer betekent in dit geval geenszins een einde van het winterweer in de Alpen.
De overgang naar een ander weertype wordt al enige dagen door de modellen gesimuleerd en ook vanmorgen is dat niet veel anders. Wel zien we een paar opmerkelijke verschillen in de strijd tussen de lagedruk vanuit het westen en de hogedruk in het oosten. De atmosfeer mag vanaf het weekend dan uit een ander vaatje gaan tappen, dit betekent niet dat het slechter gaat worden. Integendeel, wellicht stevenen we, mede door de oplevende depressie activiteit, juist af op een periode met uitstekende wintersport condities. Hoe dat in elkaar zit daarover straks meer !

Voordat we met het Alpenweer verder gaan eerst een paar prachtige winter plaatjes vanuit de oostelijke delen van Niederösterreich (Gutensteiner Alpen). Hier viel de laatste dagen onder invloed van het Italië depressie tot in de dalen 20-40cm sneeuw. Een inversie situatie (koude lucht in het dal) zorgde in combinatie met de zon daarboven voor schitterende beelden. Een kleine impressie van dit winter wonderland in de Oostenrijks Alpen (klik met muis op foto voor groter beeld)


Lokaal halve meter sneeuw zuidkant
Gisteren hadden we opnieuw zo'n rommel dagje voor wat betreft het weer in de Alpen. Op veel plaatsen was het bewolkt en hier en daar viel er sneeuw. Het is gewoon niet te doen om de diverse sneeuwval gebieden te beschrijven dan wel precies in kaart te brengen dus we houden het maar lekker globaal. Elders was het meest droog met Hochnebel of laag hangende bewolking dan weer Hochnebel. De meeste kans op zon hadden diegenen die het hogerop zochten en zo de laaghangende bewolken en Hochnebel  onder zich lieten. Hier hadden we veelal te maken met een mix van opklaringen en wolken(velden). Meer bewolking stuwde zich aan de Alpenzuidkant onder invloed van een lagedrukgebied boven Noord Italië en op uitgebreide schaal viel daar sneeuw uit. Lokaal sneeuwde het zelfs behoorlijk door en kon er 20 tot 30 cm worden "afgetapt". Zo viel er bijvoorbeeld in het altijd zo zonnige Tessin de afgelopen 24 uur tussen de 20 en 30mm aan neerslag. Met de negatieve temperaturen leverde dit in de bergen een mooi pak sneeuw op. In San Bernadino kon men `s morgens 42cm sneeuw optekenen en zelfs in het Locarno lag een sneeuwdek van 3cm.
    
Zonnig gisteren boven de Hochnbel Kaprun                               ...en sneeuw in het Franse Les Sybelles           
In de avond en in de nacht trok een volgende zwakke storing (occlusie) met sneeuw, beneden de 600 a 400 ook regen, de westelijke Alpen binnen waardoor de sneeuwval op meer plaatsen weer wat geactiveerd werd. Vandaag trekt het frontje verder over de Alpen en zal vooral in de oostelijke Zwitserse Alpen en de Oostenrijkse Alpen nog wat sneeuwval produceren. In de loop van de dag klaart het in de westelijke Alpen meer en meer op en ook in Oostenrijk neemt de sneeuwval in de loop van de middag in betekenis af. Het is echter de vraag of de zon er nog door kan door breken voordat de avond invalt. De weersverbetering vanuit het westen heeft te maken met geleidelijke luchtdruk stijgingen ten noorden van de Alpen.
Een volgende lagedrukgebied trekt vanaf dinsdag tot woensdag via het westen van Frankrijk richting de westelijke Middellandse Zee en wordt  woensdag rond het middaguur boven de Golf van Lion verwacht. De bijbehorende bewolking en neerslag zullen het grootste deel van de Alpen ongemoeid laten. Gisteren leek ook nog een deel van de Franse Alpen sneeuw te gaan meepakken maar zoals het er nu naar uitziet  zullen enkel de zuidelijke Franse en de Ligurische Alpen (Italië) woensdag op het het front wat sneeuw krijgen. Elders blijft het meest droog met een mix van wolken, Hochnebel en zon.


De sneeuw is ook voor de zuidwestelijke Alpen in vergelijking met gisteren
behoorlijk teruggerekend

Donderdag is het laag alweer doorgeschoven tot over de Adriatische Zee (hak van Italië) en mogelijk dat de zuidoostelijke Oostenrijkse en de noordoostelijk Italiaanse Alpen (Dolomieten) nog een schampschot van het systeem kunnen oplopen. Elders is het meest droog en we hebben te maken met een mix van wolken en zon. Mogelijk dat er hier en daar uit de bewolking nog wat sneeuw neer dwarrelt, dit geldt met name voor de noordelijke gebieden. Door verdere luchtdruk stijgingen boven het zuiden van Scandinavië in combinatie met het laag boven de Adriatische Zee hebben krijgen we te maken met een krachtige noordoostelijke stroming waarmee nog wat koudere maar toch ook vrij droge arctische lucht wordt aangevoerd. Het is dan mede ook door de stevig doorstaande noordooster (Bise) koud. Vooral in de nachten kan het op beschutte plekken streng en hier en daar zeer streng vriezen. Niet veel warmer is het hogerop. Donderdag vriest het op 2000 meter een graad of 5 en vrijdag een graad of 10 en op 3000 meter komt het kwik niet boven de -10 graden meer uit. Voordeel is wel dat op vrijdag en vooral op zaterdag de zon uitbundig zal gaan schijnen en het op de pistes allemaal wat dragelijker zal maken. In de dalen onder deels hardnekkige Hochnebel en laaghangende bewolking zal het een heel stuk kouder aanvoelen.


Terwijl op veel paatsen nog wat sneeuw valt klaart het van het westen uit geleidelijk op
Webcam Findeln omgeving Zermatt

Weekend nadert frontale storing
In het weekend zien we ten zuiden van IJsland een enorm actieve depressie op de weerkaarten verschijnen met maar liefst een kerndruk van 930hPA. Dit systeem zal vanaf zondag dan wel maandag het weer in grote delen van Europa en ook de Alpen gaan bepalen. Zaterdag kunnen we al merken dat het vooral in de bergen niet meer zo koud is en zondag zal in de loop van de middag van het westen uit de bewolking gaan toenemen en later in de middag dan wel avond gaan het  in de westelijke Alpen sneeuwen. De oostelijke Alpen en 's morgens ook nog de westelijke Alpen nog mogen zich zondag echter ook nog verheugen op zon. De neerslag zal aanvankelijk overal als sneeuw vallen maar met het verder opdringen van zachtere lucht stijgt de sneeuwvalgrens tot circa 800 a 1000 meter.

Voor de maandag wordt het allemaal erg onzeker, het meest waarschijnlijke scenario is dat het front door toenemende tegenwerking van hogedruk boven de westelijke Alpen stagneert en geleidelijk oplost. Dinsdag zien we een gebied van hogedruk verlopen vanaf het Iberische Schiereiland-centraal Europa-west Rusland. Volgens de kaarten van gisteravond zou de de zuidwest-noordoost georiënteerde hoogteas net ten zuiden van de Alpenlanden gaan moeten uitkomen. De ochtenduitdraai van vanmorgen berekent de hoogteas echter weer een stuk noordelijker en dat heeft belangrijke gevolgen voor met name de temperaturen. Door de noordelijke positie van de hoogteas en in combinatie met een laag boven de Middellandse Zee kan de continentale kou die nog dichtbij zit zelfs weer richting het westen gaan uitbreiden. Het is zelfs zeer waarschijnlijk dat de koude lucht boven de oostelijke Alpen gewoon blijft liggen. Voor wat betreft het algemene weerbeeld lijkt dit echter geen grote gevolgen te hebben. Het is vooral in de bergen zonnig en in de dalen kans op hardnekkige Hochnebel.


Met een hoogteas ten noorden van de Alpen kan de koudere lucht zich vanaf dinsdag volgende
week vanuit het oosten weer naar het westen toe uitbreiden (kaart ECMWF)

Het ziet er dus naar uit dat ondanks het machtsvertoon op de Atlantische Oceaan de depressies hun invloed niet of slechts in afgezwakte vorm op de Alpen kunnen gaan uitoefenen. De Alpen blijven meest onder invloed van hogedruk welke aan de voorzijde van de depressie steeds weer in de steigers wordt geholpen. Heel belangrijk zal dus de precieze positie van de hogedrukgebieden gaan worden. Wat noordelijke betekent gewoon koud, wat zuidelijker duidelijk zachter. Voorlopig gaan we maar uit van wat minder koud weer, dit geldt dan met name voor de westelijke Alpen. Wel mogen we concluderen dat we een fase ingaan met vriendelijker weer waarbinnen de zon een steeds prominentere rol zal gaan spelen. Nu alleen nog hopen dat de hogedruk genoeg tegengas kan geven en uiteindelijk toch niet de Atlantische depressies het beleid gaan bepalen.

Morgen maar weer eens verder kijken wat de weermodellen voor ons in petto hebben. Vanuit een bewolkt Oberwalllis een fijne dag en ciao


@Alpenweer Twitter


©Johann Geers -  @Sneeuwhoogte.nl




Geen opmerkingen: