woensdag 23 januari 2013

Vrij zonnig, wat sneeuw zuidwestelijke Alpen

Weersituatie algemeen
Een lagedrukgebied trekt de komende 24 uur via het zuidwesten van Frankrijk richting de Italiaanse westkust en kan vooral in les Alpes Maritimes voor enkele sneeuwbuien gaan zorgen. De luchtdruk blijft de komende dagen relatief laag boven delen van het Balkangebied en de Zwarte Zee terwijl boven de noordelijke Noordzee een hogedrukgebied tot ontwikkeling komt. Tussen deze 2 systemen in komt het aandachtsgebied de komende dagen onder invloed van een noordelijk georiënteerde stroming waarin vrij goede wintersportcondities te verwachten zijn.
 
Waarschuwingen
Afnemend lawinegevaar naar niveau 1 tot 2 (groen-geel) en plaatselijk nog niveau 3 (oranje)

Weerpraatje
Aan de binnengekomen foto's via de @sneeuwhoogte App kunnen we zien dat het weer op en top genieten was de afgelopen dag in de Alpenregio! Vooral de zuidwestelijke Alpen en het zuiden van de Oostenrijkse provincies Steiermark en Karinthië hadden nog wat te maken met wat frontale restbewolking, maar verder was het op wat ochtend hochnebel na volop genieten in de heerlijk frisse wintersportgebieden. Doordat de luchtdrukverschillen kleiner zijn geworden is vooral de wind duidelijk minder aanwezig de laatste 24 uur en dat skiet of snowboard toch een stuk prettiger. De komende dagen speelt het actievere weer zich meer af op de randen van de weerkaarten, Atlantische Oceaan en omgeving van de Adriatische Zee/Balkangebied, waardoor het alleraardigst wintersportweer blijft. Een opbouwend hogedrukgebied boven Scandinavië zal de komende dagen het Alpenweer vrij gunstig gaan beïnvloeden waardoor er voorlopig geen sneeuw van betekenis te verwachten valt.


Omgeving van La Toussuire gisteren. Perfect wintersportweer!

Heerlijke vooruitzichten
Zonnig maar koud. Zo kunnen we het te verwachten weerbeeld de komende dagen het beste omschrijven, want op bijvoorbeeld 4000 meter hoogte schommelt de temperatuur rond de -22 graden Celsius! Chilly dus, maar gelukkig bevinden we ons meestal op flink lagere hoogtes om te skiën en te boarden waarbij de temperaturen variëren van -6 graden C op 2000 meter tot -11 graden C op het 3000 meter niveau. Op donderdag en vrijdag verandert er niet bijster veel in het huidige weerbeeld waarbij het gehele Alpengebied onder invloed komt te liggen van een opbouwend hogedrukgebied dat langzaam via de noordelijke Noordzee oostwaarts richting de Oostzee koerst. Hierdoor krijgen de Alpen te maken met een meer noordelijk stromingspatroon waarbij vooral de zuidelijke Alpen met zeer veel zonneschijn te maken zullen gaan krijgen. Ook in de rest van het Alpengebied zal de hogedrukinvloed met vrij veel zon zijn positieve invloed doen laten gelden.


Ook in Kleinarl in het Salzburgerland was/is het genieten geblazen!

Langere termijn
De eensgezindheid binnen de toonaangevende weermodellen is op wat langere termijn opvallend groot. Zowel het Europese ECMWF als het Amerikaanse Global Forecasting System gaan voor een duidelijk zachter scenario op termijn. Na het weekend berekenen beide grootmachten een verplaatsing van het Azorenhoog in noordoostelijke richting het zuidwesten van Europa. Ook de anticyclonale lengte-as komt vrij zuidwest-noordoostelijk te liggen waardoor er aan de noordwestelijke flank van dit hogedrukgebied een krachtige zuidwestelijke stroming op gang gaat komen. De lagedrukgebieden vinden we in hun vertrouwde omgeving terug in een strook die grofweg loopt van het midden van de Atlantic via het Verenigd Koninkrijk richting Scandinavië. Een totaal andere luchtdrukverdeling dus dan wat we de laatste tijdgewend zijn geweest met als gevolg dat de Alpenregio te maken gaat krijgen met duidelijk zachtere wintersportcondities. De sneeuwkansen op termijn zijn vanwege deze situatie ook vrij marginaal omdat het actievere weer met de neerslaggebieden gedwongen wordt tot een vrij noordelijke koers en daardoor het Alpenweer niet kunnen gaan beïnvloeden. Maar goed, we krijgen er vrij zonnige en stabiele wintersportcondities voor terug en aan sneeuw voorlopig geen gebrek dus waar klagen we eigenlijk over.


Hogedrukinvloed en verzachting in beeld richting volgende week

Winterweer Nederland en België
De winter laat zich op dit moment van schrijven echt van zijn allermooiste kant zien. In een vrij onbewolkt Schiphol vriest het op dit moment nog ruim 7 graden en zien we zon schitterend boven het besneeuwde landschap opkomen. In delen van Noord Brabant vriest het momenteel zelfs nog streng met waardes van bijna -11 graden C. In het noorden en noordoosten van het land is het wat bewolkter momenteel en drijven wat ondiepe stratocumulus wolkenvelden vanuit Duitsland het land binnen waaruit zelfs lokaal nog wat motsneeuw kan gaan vallen. De komende dagen blijft het aanhoudend diep winters met ook overdag temperaturen die niet of nauwelijks boven het vriespunt kunnen gaan uitkomen en s'nachts vriest het matig en daar waar het wat langer opklaart streng. Rond het weekend gaat het weer dan drastisch veranderen.


Waterig zonnetje boven de bevroren Drecht gisteren. Bron ikzelf;-)

Dooiaanval
Het is spijtig om te zien maar aan al het moois komt rond zondag dan toch wel degelijk een eind. Boven de Atlantische Oceaan draait de depressie-activiteit op volle toeren en zien we in het zeegebied ten zuiden van IJsland een imposant uitdiepend lagedrukgebied op de weerkaarten verschijnen. Tegelijkertijd trekt het Europese winterse hogedrukgebied verder oostwaarts en neemt daardoor verder in betekenis af. Het gevolg hiervan is dat rond zaterdag de stroming op hoogte al naar een meer zuidelijke richting zal gaan draaien en op zondag verwacht ik dan de uiteindelijke dooiaanval. Met een in kracht toenemende zuidwestelijke stroming wordt aanzienlijk zachtere en vochtigere maritieme lucht het land in geblazen waardoor de temperatuur vanuit het zuidwesten rap zal gaan oplopen. Als de grondwind vrij snel doorruimt naar zuidwest dan zal de dooi gepaard gaan met vooral wat regen en in het geval van een wat langer doorstaand zuidoostelijk windpatroon kan er vooral in het noordoosten in eerste instantie ook tijdelijk wat sneeuw gaan vallen die toch al vrij snel in vloeibare vorm zal overgaan. Doordat de vorst nog in de grond aanwezig is kunnen er lokaal wel verraderlijke ijzel situaties gaan ontstaan dus is het tegen die tijd wel even oppassen op de weg. Op de langere termijn zie ik de vorst helaas niet zo snel terugkeren maar hebben we de hele maand februari nog voor de boeg, dus wie weet wat er nog allemaal volgen gaat!


De onvermijdelijke dooiaanval grafisch in beeld

Weerbericht werd vandaag verzorgd door Michael van de Poel  

@Alpenweer Twitter


©Johann Geers -  @Sneeuwhoogte.nlGeen opmerkingen: