Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

maandag 28 januari 2013

Zeer zacht, weekend mogelijk veel sneeuw

Algemene weersituatie
Uitgaande van een zeer actieve depressie ten zuiden van IJsland wordt met een zuidwestelijke hoogtestroming vochtige en vooral ook zachtere lucht over de Alpen getransporteerd. Ook in het verdere verloop van de week zullen diverse fronten voor wisselvallig zorgen. Na woensdag vertonen de temperaturen weer een geleidelijke neerwaarts trend.
 
Waarschuwing
Lawinegevaar niveau 2 tot 3 (geel-oranje). Gladheid door sneeuwval met kans op ijzel

Weerpraatje
De liefhebbers van stabiel hogedrukweer komen er maar bekaaid van af deze winter. Veelal wordt het weerbeeld bepaald door lagedrukgebieden die dan weer kouder en dan weer zachter weer veroorzaken. Nadat we een tijdlang een zogenaamd meridionaal stromingspatroon hadden (noord tot noordoost stroming) waarmee deels zeer koude arctische lucht werd aangevoerd is het deze week tijd voor een zonaal stromingspatroon (west -zuidwest). Een zonale stroming is voor onze contreien eigenlijk vrij normaal en komt meestal tot stand door de wisselwerking van een hogedrukgebied in de buurt van de Azoren en een lagedrukgebied op de Atlantische Oceaan in de buurt van IJsland. Misschien herinneren we ons nog de depressie die voor de Kerst op de weerkaarten verscheen en juist tijdens de  Kerstdagen alle inspiraties van een sterk Ruslandhoog (winter) de kop wist in te drukken. Daarna kregen we echter meer en meer te maken met een geblokkeerd stromingspatroon (meridionaal) waar uiteindelijk ook de koudegolf uit voortkwam.


Depressie "Jolle"  en "Kerim" gaan de atmosfeer even goed doorschudden
 
Dolle Jolle
De afgelopen dagen is er dus een nieuwe zeer actieve depressie met een kerndruk van maar liefst 930hPa, luisterend naar de naam "Jolle", op de Atlantische Oceaan verschenen. "Jolle" en zijn navolger "Kerim" zullen de komende dagen een behoorlijke stempel op het weer in grote delen van West Europa en ook de Alpen gaan drukken. Daarbij wordt tijdelijk zeer zachte subtropische lucht vanuit de omgeving van de Azoren aangevoerd. Erg lang zullen we echter niet van de Afrikaanse warmte kunnen profiteren want na woensdag zetten de temperaturen geleidelijk weer een dalende trend in.

Eergisteren werd middels een zwakke storing (occlusie) al een eerst aanval(letje) met sneeuw en regen op de kou in de Alpen ingezet. Een volgende storing volgde in de loop van de zondag en is momenteel bezig te Alpen te veroveren. Met draaiing van de stroming naar west tot zuidwest werd de ergste koud gisteren al deels opgeruimd, in de westelijke Alpen begon het in de loop van de dag te sneeuwen en in de lager gelegen gebieden te regenen. In de oostelijke Alpen viel vooral nog wat neerslag op de eerder genoemde occlusie. Het front met neerslag wat gisteravond en vannacht de westelijke Alpen bereikte trekt vandaag verder over de Alpen naar het oosten.


Föhn-wolken (lenticularis of lenswolken) als voorbode voor een weeromslag
gisteren in St. Gallenkirch, uitzicht vanaf Grasjochhutte. (via de APP)
 
Van west naar oost sneeuw en regen
In de westelijke Alpen is het bewolkt en vooral in de ochtend kan er nog wat sneeuw vallen waarbij het zwaartepunt in de noordelijke en westelijke gebieden zal liggen. Omdat met het verder trekken van het front erachter de luchtdruk weer stijgt wordt het van het westen uit geleidelijk droog en klaart het op. De meeste neerslag (sneeuw) zal morgen overdag aan de noordkant van de oostelijke Alpen vallen, algmeen valt er tussen de 10 tot 20cm,hier en daar ook nog wat meer. Later op de dag kan dan ook aan de oostelijke zuidkant sneeuwval inzetten. Doordat er in de hogere luchtlagen wat zachtere lucht binnenstroomt is ook ijzel niet geheel uitgesloten. Later op de dag kunnen de opklaringen die al boven de westelijke Alpen zitten ook de westelijke deelstaten van Oostenrijk bereiken (Vorarlberg, noord Tirol). De sneeuwvalgrens kan van plaats tot plaats sterk verschillen en pendelt tussen de dalen (inner-alpin) en circa 900 tot 1000 meter aan de Alpennoord en zuidkant. De temperaturen bewegen zich tussen de -3 en -8 graden op 2000 meter, de -9 en -14 graden op 3000 meter en tussen de -16 en -20 graden op de allerhoogste toppen van de Zwitserse en Franse Alpen. Het freezing-level niveau ligt tussen de 1000 en 1300 meter in oostelijke en 900 a 1100 meter in de westelijke Alpen.


Op dit moment sneeuwt het vooral in het oosten van Zwitserland en westen van
Oostenrijk, webcam Hasliberg-Mägisalp (1710m Berner Oberland)
 
Zeer zacht
Dinsdag hebben we te maken met zeer zachte lucht (brongebied Azoren) die met een zeer krachtige zuidwestelijke hoogtestroming over west Europa en de Alpen wordt aangevoerd. Een daarbij behorend warmtefront zal dinsdag vooral de noordelijke Alpen beïnvloeden.Hier is het meest bewolkt en van west naar oost valt neerslag waarbij het in de westelijke Alpen boven de 1500 a 1700 meter sneeuwt. In de oostelijke Alpen kan in de ochtend mogelijk ijzel optreden en in Ober en Nieder Österreich valt eerst nog geruime tijd sneeuw tot een hoogte van 1000 a 600 meter . Elders valt pas sneeuw boven de 1200 tot 1700 meter. Op 2000 meter komt het kwik in de westelijke Alpen aan de noordkant uit rond de nul graden en aan de zuidkant is het er met graad of -2 een tikkeltje kouder. In de oostelijke Alpen ligt het kwik op 2000 meter tussen de -3 en plus 1 graad. Het betere weer vinden we dinsdag in de inner-alpine gebieden en aan de Alpenzuidkant, het is er droog en afgezien van enkele wolken(velden) meest zonnig. De wind is sterk tot krachtig en in de bergen stormachtig tot storm en komt uit westelijke richtingen.

Woensdag niet veel verandering al zou het dan ook aan de noordkant tijdelijk iets beter moeten. Wel blijven de gebieden ten noorden van de Alpenhoofdkam gevoelig voor meer bewolking waaruit hier en daar nog wat regen en boven de 1700 a 1800 meter sneeuw kan vallen. In de Alpen (inner-alpine) en ook aan de zuidkant is het droog en meest zonnig. Het is woensdag overdag nog een stuk zachter dan op dinsdag met in de dalen lokaal 12 tot 15 graden. Op 2000 meter pendelt het kwik rond de 2 a 3 graden. Later op de dag neemt vanuit het noordwesten de bewolking weer toe gevolgd door een nieuwe zone met neerslag. De neerslag hoort bij een storing (koufront) welke in de avond en nacht vooral aan de Zwitserse en Oostenrijkse Allpenoordkant wat neerslag gaat produceren (Stau). Wat koudere lucht stroomt dan vooral over de gebieden ten noorden van de Alpenhoofdkam uit en de sneeuwvalgrens daalt in de nacht op donderdag weer tot 1200 a 1000 meter.Bij dit alles staat opnieuw een harde tot stormachtige wind uit (noord)westelijke richtingen.Op de hogere bergtoppen kan het met de stormachtige winden flink "spoken". Houdt hier zowel op dinsdag als ook op woensdag rekening mee!


Prachtig weer gisteren in Damüls (Vorarlberg), in het weekend (zondag) mogen ze hier en
ook elders op veel verse sneeuw rekenen

Donderdag kan de koudere lucht nog wat verder over de Alpen uitstromen in hoeverre het weer donderdag overdag opknapt is nog onzeker. Als het aan het ECMWF ligt dan zou de storing vrij snel moeten oplossen, het wordt dan van het noordwesten uit droog en het klaart op. Het GFS is wat minder optimistisch, weliswaar gaat ook hier de fut eruit maar het duurt allemaal wat langer zodat  donderdag overdag de bewolking nog lange tijd overheerst waaruit met name in de noordwestelijke Alpen van west naar oost ook nog neerslag uit kan vallen. De sneeuwvalgrens ligt dan meest tussen de 1000 meter in de noordelijke gebieden en 1400 tot 1500 meter naar het zuiden toe.
 
Weekend kouder en veel neerslag (sneeuw)
Vanaf vrijdag wordt het allemaal nog onzekerder. Dit heeft alles te maken met het verplaatsen van het zwaartepunt van hogedruk en een kleien depressie. Het zuid Europese hoog verliest meer en meer zijn invloed op het weer in de Alpen, tegelijkertijd vormt het in kracht toenemend Azoren hoog een uitloper richting het Verenigd Koninkrijk tot over IJsland. Een kleine venijnige depressie maakt van het wisselen van de wacht dankbaar gebruik. Het koppelt zich los van de moeder depressie boven Scandinavië en trekt in de loop van vrijdag tot zondag via Nederland, Frankrijk en de Alpen naar de Balkan. De precieze koers van dit systeem zal doorslaggevend gaan worden voor de uitwerking op het weer in de Alpen vanaf vrijdag en ook in het weekend. Zoals de kaarten er nu bij liggen krijgen we aan de voorzijde van de depressie eerst te maken met een portie zachte lucht en met een naar zuid tot zuidwest draaiende stroming komt ook de föhn weer opzetten. Ook zaterdag aanvankelijk nog föhnig maar met het naderen van het koufront komt de föhn van west naar oost tot liggen en begint het te regenen. Achter het koufront stroomt met een naar noord en later noordoostelijke wind weer markant koudere lucht over de Alpen uit en de sneeuwvalgrens daalt van west naar oost tot in de dalen.


ECMWF zondag met winterse setting en grote kans op (veel) sneeuw
 
Zondag ligt de depressie met zijn hoogteas ten oosten van de Alpen en bevinden we ons weer in de koudere lucht. Boven Polen wordt dan een aparte kern berekend en een andere, voor ons belangrijke kern ligt boven noord Italië dan wel de noordelijke Adriatische Zee. Het moge duidelijk zijn dat met dit bovenstaande scenario het weer zich niet bepaald van zijn beste kant laat zien. Het wordt ronduit onbestendig en vooral op zaterdag en zondag gaat er na föhn-einde dus mogelijk langdurig en intensief sneeuw vallen. Daarbij dus geleidelijk steeds lagere temperaturen met sneeuw tot in de dalen. Interessant kunnen ook de sneeuw hoeveelheden gaan worden. Kijken we bijvoorbeeld eens naar het ECMWF dan zien we dat van zaterdag tot dinsdagochtend in een groot deel van de Alpen tussen de 30 en 70mm aan neerslag wordt berekend, lokaal in de nordstau gebieden hoeveelheden die oplopen tot maar liefst 120mm! Vertaald naar centimeters sneeuw mogen we dan rekenen op 50 tot 100cm en in het hooggebergte nog meer.
 
Mogelijk sneeuwrijke periode in de maakt
Na het weekend lijkt de hoogtestroming (straalstroom) bij zowel het ECMWF als het GFS een voorkeur te houden voor een noordwest-zuidoostelijk koers. Met de Alpen daar ergens tussen in (maar meest ten zuiden langs dus in de koudere lucht) betekent dit een een komen en gaan van storingen die maritiem polaire lucht tot over de Alpen zal transporteren Afgezein van een kortere weer verbetering (overtrekkende tussenhoogjes) is het vooral toch onbestendig. Daarnaast staan dit soort hoogtestromingen met een polaire jet gericht op de Alpen garant voor veel sneeuw. Mocht het allemaal zo gaan zoals de modellen simuleren dan konden we weleens op een heel sneeuwrijke fase van deze winter gaan afstevenen. Opmerkelijk daarbij ook wel de overeenkomsten met de beruchte lawinewinter van 1998-1999 toen de Alpen in januari en later in februari ook dagenlang een soortgelijke hoogtestroming om de oren kregen en langzaam maar zeker in de sneeuw verzonken. Of het allemaal zo erg zal gaan worden als toen valt nog te bezien. De potentie is in ieder geval aanwezig. Wordt vervolgd zullen maar zeggen !

Samengevat: Overgang naar zeer zacht winterweer, na woensdag geleidelijk weer dalende temperaturen. Vrijdag opkomende föhn en nogmaals zachter. Zaterdag van west naar oost föhn-einde gevolgd door opkomende deels intensieve neerslag die tot in de dalen weer in sneeuw overgaat. Kouder
Ciao vanuit een weer winters Oberwallis (10-15cm gevallen vannacht) en een fijne dag. Morgen meer Alpenweer zelfde tijd zelfde plaats.

@Alpenweer Twitter


©Johann Geers -  @Sneeuwhoogte.nl

Geen opmerkingen: