dinsdag 29 januari 2013

Zeer zacht, vanaf weekend winters met veel sneeuw

Algemene weersituatie
Uitgaande van actieve depressies op de Atlantische Oceaan hebben de Alpen de komende dagen te maken met een krachtige zuidwestelijke hoogtestroming waarmee zeer zachte lucht wordt aangevoerd. Vanaf woensdag draait de stroming meer naar west en stroomt weer wat koudere lucht binnen. In het weekend trekt een kleine maar actieve depressie via de Alpen naar de Middellandse Zee en zal een volgende winterse fase inleiden.

Waarschuwing
Lawinegevaar niveau 2 tot 3 (geel-oranje). In het noorden tijdelijk kans op gladheid door sneeuwval.
 
Weerpraatje
Momenteel ligt er in de Alpen in de meeste skigebieden vanaf 1800 meter tussen de 80 en 255 cm sneeuw en de hoger gelegen (gletsjer) gebieden is het sneeuwdek inmiddels aangegroeid tot 290 a 350cm en lokaal ligt er zelf tot 400cm sneeuw. Er zijn echter ook  gebieden aan de Alpenzuidkant en dan met name de  inner alpine  gebieden in de drielandenpunt tussen Zwitserland-Italië-Oostenrijk, waar sinds einde december nauwelijks meer sneeuw van betekenis is gevallen. Hier zagen ze steeds weer de sneeuwval aan hun neus voorbijgaan en er wordt met smart gewacht op eindelijk weer eens een echte dump.


In het weekend meldt de winter zich weer terug met kou en vooral ook verse sneeuw,
archieffoto Zermatt (Wallis)

Gisteren schreven we al dat de modellen voor de komende tijd behoorlijk wat neerslag voor de Alpen berekenen en met een beetje geluk gaan ook nu ook de bovengenoemde gebieden hun sneeuw aandeel meepakken. Voor het zover is moeten we ons eerst nog door een warmere weerfase heen bijten. De lagedrukgebieden op de Atlantische Oceaan, de Duitse weerdienst in Offenbach heeft ze de namen "Jolle" en "Kerim" gegeven, zullen de komende dagen voor onbestendig, winderig maar vooral ook zeer zacht weer gaan zorgen. De markant zachtere weerfase wordt ingeluid door een warmtefront welke vandaag en ook nog morgen vooral de gebieden aan de Noordkant van de Alpenhoofdkam zal beïnvloeden.
 
Noordkant onbestendig, veel wind
Vandaag is het er meest bewolkt en gaat het vanuit het noordwesten regenen. Aanvankelijk kan het nog tot 1000 a 1400 meter sneeuwen maar geleidelijk stijgt de sneeuwvalgrens van west naar oost tot 1600 a 2000 meter. De meeste neerslag wordt berekend in een gebied van Salzburg, Oberösterreich en de westelijke en noordelijke Steiermark. Het betere weer is weggelegd voor de inner-alpine gebieden en de Alpenzuidkant, hier is het meest droog en overdag schijnt op veel plaatsen de zon. De temperaturen stijgen geleidelijk in alle hoogtes flink, in de westelijke Alpen wordt het op 2000m tussen de 1 en 4 graden, op 3000m tussen de -4 tot -2 graden en op 4000m ligt het kwik rond de -10 graden. Ook in de oostelijke Alpen kan zich de veel zachtere lucht geleidelijk doorzetten waarbij het kwik over de gehele linie een paar graden achterblijft in vergelijking met de westelijke Alpen. Naast de verzachting zal ook de wind een vinger in de weerpap hebben. De zuidwestelijke tot westelijke wind neemt verder in kracht toe en kan vooral  aan de noordkant stormachtig worden met op de hoogste toppen storm.


Op dit moment sneeuwt het al in de Beierse Alpen en het westen van Oostenrijk
(webcam Leutasch,1150m Tirol). De sneeuwvalgrens stijgt geleidelijk naar 1700m.

Woensdag zal het warmtefront de Alpen weer verlaten en de neerslag trekt in de loop van de via het  noordoosten van Oostenrijk weg. Van het westen uit is of wordt het droog en klaart het steeds verder op en en deels wordt het zonnig. De weersverbetering zal echter maar van korte duur zijn. In de loop van de middag neemt van het noordwesten uit de bewolking weer toe en in de avond en nacht gaat het opnieuw regenen waarbij de meeste neerslag opnieuw aan de Alpennoordkant zal gaan vallen. De neerslag wordt veroorzaakt door een koufront en met het instromen van weer wat koudere lucht daalt de sneeuwvalgrens tot 1500 a 1000 meter en lokaal kan het aan de Alpenoordkant bij aanhoudende en wat intensievere neerslag tot 800 meter sneeuwen. In de aanloop naar de donderdag zien we het front snel weer verpieteren en laatste neerslag valt in de ochtend nog aan de Alpennoordkant. Donderdag overdag belooft heel aardig weer met langere zonnige perioden te gaan opleveren. Hier en daar kunnen wat wolken(velden) overtrekken maar eigenlijk mag dit geen naam hebben. In de avond volgt van het noordwesten uit weer bewolking en in de nacht op vrijdag kunnen er vooral aan de Alpennoordkant enkele sneeuwbuien gaan vallen, beneden de 1200 a 900 valt regen.
 
Depressie leidt winterweer in
Vanaf vrijdag en ook in het weekend wordt het in detail allemaal wat onzekerder. Net als gisteren laten de weermodellen ook nu weer een depressie van de moederdepressie welke vrijdag met zijn kern boven het noorden van Scandinavië ligt afkoppelen.Het laagje zal  donderdag boven het Verenigd Koninkrijk afsnoeren en in het verloop van vrijdag via het Engelse Kanaal en westen van Frankrijk richting de Alpen trekken. Zaterdag wordt het laag zijn kern boven de Alpen berekend en trekt vervolgens door richting de Adriatische Zee verder alwaar het zondag rond middernacht wordt verwacht.


ECMWF (zaterdag) met "sneeuw"laag wat tijdens het weekend over de Alpen zal trekken
Via de achterdeur stroomt vanaf zaterdag de koude sneeuwlucht over de Alpen uit

De precieze koers van dit laat wordt erg belangrijk voor het weer in de Alpen van vrijdag en in het weekend. Zoals het er ook vanmorgen naar uitziet krijgen wordt aan de voorzijde van het laag vrijdag eerst tijdelijk weer wat zachtere lucht aangevoerd. Deze zachtere lucht wordt begeleid door opkomende bewolking en neerslag die vrijdagmiddag en avond de westelijke Alpen zal binnen trekken en zich vervolgens in de nacht op zaterdag en zaterdag overdag over het gehele Alpengebied zal hebben uitgebreid. Met het verplaatsen van het laag over de Alpen stroomt via de achterdeur in de nacht weer koudere lucht binnen. Van het noordwesten uit daalt de sneeuwvalgrens waarbij het uiteindelijk tot in de dalen zal sneeuwen.

In de nacht van zaterdag op zondag en zondag overdag verplaatst de sneeuwval zich via de centrale en oostelijke Alpennoordkant en Alpenzuidkant naar het oosten. De ingestroomde lucht is nog een stuk kouder en tot op 1400 a 1500 meter is het het kwik gedaald tot -10 a -12 graden. De zondag start op veel plaatsen dus nog met sneeuwval waarna in de loop van de dag van het westen uit steeds meer ruimte komt voor de zon. Het langst en deels ook nog aanhoudend en intensief zal het naar aller waarschijnlijkheid sneeuwen in een streek langs de oostelijke zuid en deels ook noordkant. In de overige Alpen hebben we overdag te maken met een mix van wolken en zon waarbij lokaal nog een (lichte) sneeuwbui kan vallen. Het is zondag een stuk kouder met ook overdag meest lichte vorst.


Veel sneeuw komende weekend in gehele Alpengebied

Het door ons gebruikte neerslagmodel van het WRF gaat helaas maar tot 5 dagen. Kijken we naar de kaarten (kleuren worden van dag tot dag alweer bonter) en de neerslaghoeveelheden tot en met zaterdag 2 februari dan zie we nu al sneeuwhoeveelheden die oplopen tot 50 a 100cm in de Nordweststau gebieden en ook elders gaan sneeuw van betekenis vallen. Pakken we het ECMWF of het GFS model er nog bij dan komen die met soortgelijke hoeveelheden. Nog interessanter wordt het wanneer we de ontwikkelingen voor de eerste februari week verder gaan vervolgen.

Met een west tot noordwestelijke hoogtestroming nadert maandag een warmtefront met een portie zachtere lucht. Dit warmtefront met de daarachter liggende warmtefrontsector worden al snel overlopen door een navolgend koufront. Vanuit het noordwesten komt in de loop van de maandag dus nieuwe neerslag opzetten waarbij het tijdelijk onder de 1000 meter kan regenen (warmtefront), boven de circa 1000 meter zal de de neerslag in de vorm van sneeuw gaan vallen. Met het inlopen van het koufront daalt de sneeuwvalgrens in de nacht op dinsdag van het noordwesten uit weer tot in de dalen. Dinsdag en ook woensdag staan in het teken van volgende storingen die nog meer sneeuw gaan opleveren. Wie denkt dat het dan allemaal voorbij is vergist zich. Het hogedrukgebied boven de Azoren zal in de tweede helft van wat meer met zijn zwaartepunt richting Engeland verplaatsen en voorzichtig een rug opwerpen richting IJsland. Dit zal er toe leiden dat de hoogtestroming meer naar noord gaat draaien en er vanaf vrijdag nog weer koudere lucht naar het zuiden toe gaat uitstromen. Het wordt dus geleidelijk steeds kouder en nieuwe storingen zullen periodiek sneeuw gaan brengen.


Grote kans dat deze "Stadel" op de Bettmeralp in Oberwallis de komende 10 dagen
geheel onder de sneeuw zal verdwijnen (Foto Corrie Bakker)
 
Anderhalve meter sneeuw
Kijken we nog even naar de neerslaghoeveelheden die het ECMWF tot het einde van de week berekent dan zien we dat er cumulatief (dus inclusief het weekend) 100 tot 125 en lokaal tot 150mm neerslag kan gaan vallen. Omgerekend in het witte spul mogen we dus rekenen op 50 tot 100cm sneeuw en lokaal met gunstige nordstau 100 tot 150cm. Het zou me overigens niet verbazen als deze neerslaghoeveelheden de komende dagen nog verder worden opgehoogd ! Veel zal daarbij gaan afhangen van de precieze stroming en het verloop van de polaire jetstream.

Hoe dan ook; bereid u zich voor op de nodige ongemakken door sneeuwval vanaf vrijdag, mocht u in het weekend richting de Alpen of Duitse Middelgebergtes afreizen houdt dan goed de verkeersinformatie en natuurlijk onze weerverwachtingen in de gaten. Goede winterbanden zijn een vereiste en vergeet ook niet uw sneeuwkettingen en andere hulp attributen, grote kans dat u ze nodig zult hebben!
 
Sauerland en Duitse Middelgebergtes
Ook deze gebieden hebben de komende 3 tot 4 dagen te maken met zeer zacht, onbestendig en vooral regenachtig weer. Daarbij staat er ook nog eens een harde tot stormachtige wind. Niet echt lekker dus en de sneeuw kwaliteit zal er de komende dagen niet echt beter op worden. Gelukkig ligt er genoeg sneeuw (tot 50 a 60cm) dus die kan wel tegen een stootje. Gelukkig zal ook hier vanaf zaterdag de winter met nieuwe sneeuw terugkeren en met een beetje geluk ligt er tegen einde van de volgende week weer overal 30 tot 50cm van het witte goud.

@Alpenweer Twitter


©Johann Geers -  @Sneeuwhoogte.nl

Geen opmerkingen: