Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

donderdag 31 januari 2013

Winter wordt in stelling gebracht

Algemene weersituatie
De Alpen liggen onder invloed van een sterke westcirculatie. Een koufront is afgelopen nacht de Alpen gepasseerd, vrijdag volgt een warmtefront. In de nacht op zaterdag zal een volgend koufront een onbestendige winterse fase inluiden waarbij vooral aan de noordkant van de Alpenhoofdkam veel sneeuw gaat vallen

Waarschuwing: Lawinegevaar code geel-oranje (niveau 2-3)

Weerpraatje
Nordwest Rutschbahn, de kenners weten het dan wel: een noordwestelijke hoogtestroming met de aanvoer van maritiem polaire luchtsoorten. Dit soort stromingen (noordwest glijbaan) staan in de winter garant voor de klassieke Nordweststau situaties waarmee vaak gedurende een langere periode steeds weer sneeuwval gebieden over de Alpen trekken. De voorgaande dagen hebben we deze ontwikkeling al voorzichtig aangekondigd en ook vandaag staat dit nog steeds op het weermenu uitgegeven voor de periode van vrijdag tot vrijdag. Voordat we verder gaan met de verwachtingen eerst even  kort terugblikken op hetgeen tot dusver gebeurde.


Vooral veel sneeuw de komende week aan de Alpennoordkant (archieffoto)

Gisteren konden we in de warmtefrontsektor weer enkele atmosferische hoogstandje beleven. Meest in het oog springend was de temperatuur die op uitgebreide schaal tot 10 a 15 graden opliep. Lokaal werden zelfs temperaturen tussen de 15 en 18° geregistreerd. De hoogste waardes werden gehaald in het Zwitserse Giswil (OW) waar het kwik tot maar liefst 17.3° steeg. Dit soort hoge temperaturen kunnen in de winter alleen gehaald worden bij sterke zuidwestelijke winden waarmeer lucht uit de subtropen wordt aangevoerd en ook nog een extra push van de föhn meekrijgen. In dit geval was het een "west" föhn die voor de extra thermische opleving zorgde. Vooral in de bergen was de aanwezigheid van de westföhn goed te merken, op veel plaatsen bereikte de föhn stormsterkte. Zo werden bijvoorbeeld op de Säntis windsnelheden (pieken) bereikt van meer dan 130 km/h (orkaankracht). Met de zachte stroming was het ook op hoogte erg zacht met een nulgradengrens welke meest boven de 2500 meter lag.

               
Heerlijk toch die wintersport ! En natuurlijk: ook hier doen we het voor, gewoon lekker genieten !
                                                             (30-01 via de APP binnengekomen)
 
Bekijk hier de binnengekomen foto's uit de Alpen!

Daarnaast was gisteren ook weer mooi te zien hoe de Alpenhoofdkam de inner-alpine dalen en de gebieden aan de Alpenzuidkant voor de sterke westelijke stroming en wind afschermde. Terwijl op passage van het warmtefront aan de noordkant de neerslag tot 1700 a 2000 meter als regen viel sneeuwde het gelijktijdig tot in de inner-alpine dalen (650m) en aan de Alpenzuidkant. De temperaturen gingen daar door de inzettende neerslagafkoeling zelfs naar beneden en zo kon alle neerslag op het warmtefront in vaste vorm vallen. Bij temperaturen net iets onder het vriespunt lag er  in de ochtend een mooi vers laagje sneeuw van enkele centimeters. In de loop van de dag volgde dan ook hier de doorbraak van de warmere lucht en de temperaturen stegen tot 5 a 10 graden.

Gisterennamiddag en avond nam de bewolking alweer toe gevolgd door nieuwe neerslag behorende bij een koufront. Met het instromen van wat koudere lucht vanuit het noordwesten daalde de sneeuwvalgrens weer van 1800 tot 1500 a1000 meter. Achter het front werd de lucht echter al snel droger en het klaarde gedurende de nacht alweer flink op. Vandaag bevinden we ons tijdelijk in wat koudere maar ook weer wat drogere lucht waarin ook  de zon weer even mag meedoen. Meer bewolking zit er op dit moment enkel nog in het oosten van Oostenrijk waaruit  hier en daar nog wat regen en sneeuw uit valt. Eventueel gevormde de mist en Hochnebel zal meest geheel weer oplossen.

Lang zal de pret van de weersverbetering echter ook dit keer niet duren. Van het westen uit nadert in de loop van de dag echter alweer nieuwe bewolking met neerslag die de voorbode vormt  voor een verdere weersverslechtering die vanaf vrijdag gestalte zal gaan krijgen. In de nacht van het westen uit dus regen en sneeuwval die een buiig karakter zal vertonen. Vrijdag na een tijdelijke lichte weersverbetering van het westen uit geleidelijk  weer meer  bewolking gevolgd door opkomende neerslag die zich verder zal intensiveren. De sneeuwvalgrens vertoont grote verschillen:donderdag sneeuwt het in de nog wat koudere lucht vanaf 1000 tot 1500 meter, vrijdag overdag stijgt de de sneeuwvalgrens tijdelijk nogmaals tot 1200 a 1700 meter om vervolgens in de avond en nacht weer tot 1000 meter te dalen.


Na de regen, sneeuw en storm is de rust vanmorgen weer gekeerd en schijnt de zon
op de meeste plaatsen weer volop. Webcam Weissenboden 1760m, Biel Kinzig (CH)

De temperatuurdaling die vrijdagavond zal inzetten wordt veroorzaakt door een koufront behorende bij een lagedrukgebied dat zaterdag over de Alpen trekt. Zaterdag stroomt er aan achterkant van het systeem nog koudere lucht vanuit het noordwesten binnen en de sneeuwvalgrens daalt verder tot in de dalen en later op de dag ook het laagland.  Het wordt zaterdag dan ook uitermate onbestendig en op uitgebreide schaal gaat het sneeuwen. De meeste neerslag (sneeuw) word voor de noordwestelijke Staugebieden berekend. Hier gaat tussen de 30 en 50mm vallen en lokaal berekent ECMWF in de Stau 50 tot 80mm tot maandagnacht. Ook het GFS komt met soortgelijke neerslaghoeveelheden met hier als zwaartepunt van de sneeuwval rondom het Mont Blanc massief alwaar 50 tot 80cm kan gaan vallen. Ook het "sneeuwgat" in de Oostenrijkse westelijke Alpen (Vorarlberg) mogen rekenen op een halve meter sneeuw.

Zondag is de grootste "Spuck" weer voorbij en het klaart op. Overdag hebben we in vrijwel het gehele Alpengebied te maken met een mix van zon en wolken(velden), hier en daar kan en dan met voorkeur voor de Alpennoordkant en in het bijzondere in een gebied vanaf noordoost Zwitserland tot over de Vorarlberg tot in het Salzkammergut nog een lokale sneeuwbui of wat sneeuw vallen. Het is zondag koud met temperaturen die ook overdag op veel plaatsen niet of nauwelijks boven het vriespunt uitkomen. Enkel in de gebieden aan de Alpenzuidkant en het zuidoosten van Oostenrijk zou het kwik een aantal graden boven het vriespunt kunnen uitkomen. In de middag en avond trekken nieuwe wolken de westelijke Alpen binnen die alweer de volgende weersverslechtering aankondigen


Vanaf vrijdag tot dinsdag gaat er 30 tot 80cm sneeuw vallen, hoogste waardes in de
noordwestelijke Stau gebieden

Maandagnacht nadert vanuit het noordwesten alweer een volgende storing (warmtefront) die in de Alpen en dan met name aan de Alpenoordkant sneeuw van betekenis gaat geven. Volgende storingen zullen ook in het verdere verloop van de week zorgen voor ronduit onbestendig weer met meer sneeuw. Vooral de maandag en woensdag moet rekening worden gehouden met veel bewolking en sneeuwval. Dinsdag en donderdag zouden de beste dagen moeten gaan worden. Maandag en dinsdag kan de temperatuur in de wat zachtere lucht weer wat oplopen met een sneeuwvalgrens die tot 1000 meter zal stijgen. Achter het koufront wat voor dinsdag op woensdag op het weerprogramma staat stroomt dan vervolgens weer een stuk koudere lucht vanuit het noordwesten binnen met op woensdag geleidelijk weer sneeuw tot in de dalen en het laagland.

De koudere maritiem polaire lucht met steeds weer wat sneeuw of sneeuwbuien zal naar alle waarschijnlijkheid tot en met het weekend over de Alpen blijven liggen en vooral de vrijdag kon wel eens aardig "frisjes" gaan worden.  Al met al blijft het over de gehele linie wisselvallig waarbij het sneeuwdek vooral aan de Alpennoordkant verder kan groeien. ECMWF berekent tot het einde van de week nog steeds neerslaghoeveelheden van 50 tot 100mm en in de noordwestelijke staugebieden 100 tot 175mm. We mogen dus rekenen op een halve meter tot meter verse sneeuw en aan de Alpennoordkant  tussen de 100 en 150cm vanaf vrijdag tot vrijdag. In hoeverre de aangrenzende gebieden mee gaan profiteren van de sneeuwval zal sterk gaan afhangen van de precieze koers van storingen en met name het verloop van de straalstroom. Mocht die loodrecht op de Alpen gericht staan dan zal er, mits voldoende vocht in de aangevoerde lucht is opgenomen, ondanks de Nordweststau ook aan de Alpenzuidkant sneeuw van betekenis vallen.

Op termijn mogelijk nog kouder
Vanaf het weekend van 9 en 10 februari gaat het winter technisch allemaal nog spannender worden. De grote vraag daarbij is of de uitloper van het Azorenhoog dat gedurende de gehele week al probeert naar het noorden uit te breiden een rug opwerpen naar IJsland en -of Scandinavië. Het GFS is daar niet zo van overtuigd maar het ECMWF komt nu al 2 dagen met dit scenario op de proppen. Er is dus een reële kans dat de koudere lucht die vanaf woensdag al binnen is gestroomd naar het weekend toe ondersteuning gaat krijgen van nog koudere lucht vanaf de Pool. Deze polaire lucht zal met een verder naar noord en dan noordoostelijke stroming over grote delen van west en centraal Europa kunnen uitstromen. Ook voor Nederland en België betekent dat dan een overgang naar winters weer met in de nacht en ochtend lichte vorst en overdag temperaturen die niet of nog nauwelijks boven het vriespunt zullen gaan uitkomen. In hoeverre er tegen die tijd dan ook in de Benelux weer sneeuw gaat vallen is nog onduidelijk.


ECMWF met winterse setting zaterdag 9 februari
Sauerland
Het slechte weer met storm, regen en vooral ook veel te hoge temperaturen heeft natuurlijk ook in het Sauerland zijn sporen nagelaten en de condities zijn er om het maar even zwak uit te drukken niet echt beter op geworden. Momenteel zit er weer wat koudere lucht boven het noorden van Duitsland. In de nacht van vrijdag op zaterdag stroomt dan ook hier vanuit het noorden nog koudere lucht binnen waarbij de sneeuwvalgrens weer tot in de lager gelegen gebieden zal dalen. Zondag dan ook hier meest droog en zonnig en gewoon een mooie winterdag. In de loop van de middag en avond nadert de bewolking van een warmtefront het gaat sneeuwen en later weer regenen. Tevens gaat ook de wind weer in kracht toenemen. Maandag is het onbestendig, nat en vrij zacht. Na een korte rustfase met tijdelijk wat droger weer nadert in de loop van de dinsdag een koufront. Het gaat opnieuw regenen en met het dalen van de temperaturen later weer tot in de lagere delen sneeuwen. Of richting het weekend het opnieuw  zachter wordt (GFS) of dat ook hier de koudere lucht zich verder kan verstevigen (ECMWF) is zoals eerder al beschreven nog onduidelijk. In ieder geval zullen de wintersportcondities op het gehele traject langzaam maar zeker weer gaan verbeteren.


Web-Cam Sesselbahn Rauher Busch 

Reisverkeer weekend
Diegenen die het weekend naar de Alpen afreizen dienen rekening te houden met verkeersoverlast door opkomende sneeuwval in de nacht van vrijdag op zaterdag en zaterdag overdag. Vrijdag zal het nog meest regenen tot een hoogte van 1500 a 1700 meter maar met het instromen van de koudere lucht vanaf het noordwesten daalt de sneeuwvalgrens zaterdag in de loop van de dag geleidelijk tot in de dalen en het Alpenvoorland en laagland. Vooral aan de Alpennoordkant kan het zaterdag langdurige en intensief sneeuwen. Grote kans dus dat voor de kleinere Alpenpassen en Alpenwegen een Kettenobligatorium zal worden ingesteld (sneeuwkettingen verplicht). Natuurlijk overbodig om te zeggen dat winterbanden een must zijn. Indien mogelijk is het raadzaam om al vrijdagmiddag te vertrekken of anders op zondag.
Tot zover voor nu, gaan zich interessante ontwikkelingen of veranderingen voordoen dan zullen we hier middels een extra update of in de reactie aandacht aan schenken. Anders gewoon tot morgen. Stay tuned, fijne dag en ciao

@Alpenweer Twitter


©Johann Geers -  @Sneeuwhoogte.nl

Geen opmerkingen: