Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

maandag 11 februari 2013

Föhn noorden, sneeuw zuiden.

Aanhoudend winters Alpen


Algemene weersituatie
Een depressie boven het zuiden van het Verenigde Koninkrijk trekt naar het zuidoosten en ontwikkelt zich tot een Middellandse Zee depressie. Met een zuidwestelijke stroming wordt vochtige lucht tegen het zuidelijke Alpenmassief gestuwd. Aan de noordkant wordt het toenemende föhnig.

Waarschuwing: Lawinegevaar code oranje(niveau 3). In westen en zuiden gladheid door (opkomende) sneeuwval

Weerpraatje
Gisteren ook zo genoten van het Kaiserwetter ? Prachtige plaatjes zagen we via onze Sneeuwhoogte APP weer binnen komen. Staalblauwe luchten, mooie (pulver) sneeuw en door de lage temperaturen waren op de meeste plaatsen ook de bomen nog met een dikke laag sneeuw en -of rijp bedekt. Winter op zijn mooist, zo moet het zijn Gisteren heb ik zelf ook nog even de ski`s onder gebonden en de pistes hier verkend en het was werkelijk genieten. Mede ook door de zeer droge polaire lucht waarin we zaten waren de vergezichten adembenemend. Ondanks de zeer lage temperaturen was het mede door de zon en weinig wind prima uit te houden  en ook met -15° tot -10°C was het buiten op de terrasjes in de zon prima vertoeven.


Winter wonderland gisteren in groe delen van de Alpen. Rosswald (1800m, Oberwallis)
 
Koudste nacht van de winter
A propos koud; gisternacht en-ochtend werden de laagste temperaturen tot nu toe van deze winter geregistreerd en met name in Zwitserland werd het extreem koud met bijvoorbeeld in La Brevine (1048m) -31.4°C. Nog kouder werd het in de hoger gelegen dalen. Zo meldde het hier net ver vandaan gelegen Ulrichen (1360m) in Obergoms -28.4°C en Samedan in Engadin -27.4°C. In de Glattalp (1850m) werd het uiteindelijk boven een sneeuwdek dat is aangegroeid tot iets meer dan 300cm  -40.9°C koud. Opvallend verder ook de zeer lage minima in het laagland waar ook op veel plaatsen strenge tot zeer streng vorst werd gemeten. Iets minder koud werd het in Oostenrijk en Zuid Duitsland. Het andere bekende Kälteloch Funtensee (1600m) in zuid Beieren kwam niet verder dan -35°C en in Oostenrijk gingen de Rudolfshütte (2304m) met  -22,0°C en de Obergurgl (1938m) met - 21,1°C met de koudste eer strijken.

Afgelopen werd het niet in de Zwitserse  Alpen niet meer zo koud en in alle hoogtes lag de temperatuur tussen de 10 en 18 graden hoger dan de afgelopen nacht. Strenge vorst kwam alleen nog voor in de dalen van Wallis en in Engadin. In Oostenrijk kon het kwik echter nogmaals flink onderuitgaan omdat het er deels nog onbewolkt en windstil was. Zo meldt de Funtensee op dit moment nog een temperatuur van -39.2°C.


Kaiserwetter gisteren ook in Morgins , Portes du soleil (via onze APP)

Dat het in Zwitserland maar ook in de Franse Alpen niet meer zo koud werd heeft alles te maken met frontale bewolking en wind. Hierdoor wordt de afkoeling (uitstraling) sterk tegengegaan. Mede doordat er ook minder koude lucht binnenstroomde vertoonde het kwik zelfs een stijgende lijn. De hogere bewolking trok gisteren al de Franse Alpen binnen en breidde zich tot de avond uit tot aan de oostelijke Kantons van Zwitserland. Gelijktijdig begon in in de middag en avond in de Franse en westerse Zwitserse Alpen lichtjes te  sneeuwen. Vanmorgen zien we dat de voorste grens met de bewolking tot over het midden van Oostenrijk is gevorderd en het in de westelijke Alpen sneeuwt. Aan de noordkant van de Alpen heeft zich gelijktijdig de Südflöhn ontwikkeld.

Ze bewolking en neerslag die van het westen uit binnen drong behoort bij een warmtefront welke gekoppeld is aan een depressie die  via  West Frankrijk naar het zuidoosten trekt en een het laagje wat zich boven de boven de westelijke Middellandse Zee (Golf van Lion) heeft ontwikkeld. Dit laatste laagje koerst vandaag en morgen richting de Golf van Genua en Corsica. In de loop van de dinsdag zien vervolgens de twee kernen samensmelten tot één grote en langzaam opvullende depressie die tegen die woensdag met zijn kern boven de "hak van Italië wordt berekend.


Actuele radar beeld met vooral nog sneeuw in de westelijek Alpen. (roze is sneeuw)
Dat de neerslag (sneeuwval) sinds gisteravond niet veel verder naar het oosten is doorgeschoven en nog steeds boven de westelijke Alpen hangt heeft te maken met de  Südföhn die in de loop van de nacht tot ontwikkeling kwam. Omdat het laag  boven de westelijke Middellandse Zee verder versterkt en naar het oosten trekt neemt van west naar oost de föhn weer in kracht af en kan de sneeuwval  aan de Alpenzuidkant wat meer activeren.

Het zwaartepunt van de sneeuwval zal zich vandaag en morgen via de Alpenzuikant naar het oosten verplaatsen. Terwijl het in de zuidelijke Alpen dan sneeuwt krijgen de noordelijke gebieden te maken met de Südföhn. Hier blijft het dan ook droog. Ook de inner-alpine gebieden krijgen weinig tot geen sneeuw. Omdat met het doorschuiven van de kern van de Middellandse Zee depressie de west-oost cyclonale as geleidelijk ten zuiden van de Alpen komt te liggen draait de stroming geleidelijk naar zuidoost en kan de neerslag geleidelijk ook tot over de Alpenhoofdkam overgriipen. Vooral op woensdag en deels ook nog op donderdag kan het daarom in het gehele oostelijke Alpengebied op meer plaatsen sneeuwen. De meeste neerslag wordt echter voor het zuidoosten berekend met  zwaartepunt Oost Tirol, Karinthië, de zuidelijke Steiermark tot in het zuiden van Burgenland. Naar het westen toe klaart het in de loop van de dinsdag steeds verder op en vooral op woensdag is het deels ook zonnig.


WRF met de neerslag (sneeuwval) verdeling  voor de komende 5 dagen

Tot en met woensdagavond kan er in de westelijke (Franse) Alpen 20 tot 40cm sneeuw vallen. Ook de Oostenrijkse zuidkant en de Italiaanse Dolomieten mogen op 30 tot 40cm rekenen. Mogelijk dat hier en daar met wat lang aanhoudende Stau een halve meter gehaald zal worden. In de overige Alpengebieden valt tussen de 10 en 20 cm waarbij door de föhn de verschillen per plaats erg groot kunnen zijn. Grote kans dat het in delen van de inner Alpine gebieden (centraal Wallis) gewoon droog blijft. Ook het noordwesten van Oostenrijk (noorden van Tirol en Salzburg) vallen dit keer buiten de prijzen, met 1 tot 5cm is het hier meest wel gedaan.
 
Toenemend hogedruk
Vanaf woensdag komen we dus in wat rustiger vaarwater. De actieve depressies met hun fronten zullen ons niet of slechts in afgezwakte vorm kunnen bereiken. Mocht het aan het ECMWF liggen dan ontwikkelt zich vanaf donderdag dan wel vrijdag te een (zwak) hogedrukgebied dat in het weekend met zijn kern boven het noorden van Frankrijk komt te liggen (zondag). Dit zou betekenen dat we vanaf vrijdag mogen rekenen op meer zon. Omdat de stroming niet meer uit de koude noordoostelijke hoek komt liggen de temperaturen dan op een heel aangenaam niveau. Kortom perfect wintersportweer in het gehele Alpengebied ! Wel moeten we voor de vrijdagmiddag nog even een storing in de gaten houden die vanuit het noordwesten de Alpen schampt en in de periode van vrijdagmiddag tot zaterdagmiddag vooral aan de noordkant van de Zwitserse en westelijke Oostenrijkse Alpen meer bewolking met wat sneeuw kan opleveren. Of in het begin van de nieuwe week dan weer sneeuw aan de Alpenzuidkant zal gaan vallen is nog niet geheel duidelijk.



ECMWF  voor maandag 18 februari met nog steeds die mooie winterse drukverdeling

Veel zal dan gaan afhangen welke positie de sturende druksystemen gaan innemen. Net als de voorgaande dagen lijkt het erop dat de hogedruk zich boven het noorden van de Alpen (Scandinavië en later Noordzee, Engeland) zal manifesteren en lagedruk ten zuiden van de Alpen (Middellandse Zee). De kans is dan ook groot dat met het verplaatsen van het Franse hoog richting Scandinavië weer koudere lucht naar het westen kan uitstromen. Een einde van het winterweer is dus ook vandaag niet uit de kaarten op te maken. 
 
Sauerland en Duitse Middelgebergtes
Ook voor de gebieden dichter bij huis ziet het er prima uit. Weliswaar gaan de temperaturen vanaf donderdag wat omhoog (warmtefront) met vooral in de lagere delen dan ook wat (lichte) dooi. De wintersportcondities en ook de sneeuw zullen er echter niet al te veel onder te lijden hebben. Daarbij lijkt het er op (ECMWF) dat in het weekend de koudere vrieslucht weer bezit gaat nemen van het Sauerland. Vrijdag en ook in het weekend  kan er tevens wat (lichte) sneeuw vallen.


Kaiserwetter en sneeuw gisteren ook in Winterberg (Kappe), (via APP)

Tot zover voor vandaag, morgen meer Alpenweer dan weer verzorgd door Michael. Fijne  dag en ciao vanuit een bewolkt Oberwallis


@Alpenweer Twitter


©Johann Geers -  @Sneeuwhoogte.nl






Geen opmerkingen: