dinsdag 12 februari 2013

Sneeuw voor zuidoostelijke Alpen

Algemene weersituatie
Het Alpengebied ligt de komende 24 uur volledig onder invloed van een lagedrukgebied dat met zijn kern boven het midden van Italië gepositioneerd ligt. In een cyclonaal vrij oostelijk georiënteerde stroming valt met name ten oosten van de Dolomieten sneeuw van betekenis. Ook elders kunnen lokaal nog wat meest lichte sneeuwbuien tot ontwikkeling gaan komen. Tegen het eind van de week knapt het weer door luchtdrukstijgingen aanzienlijk op en dient zich een aanmerkelijk zonnigere periode aan.

Waarschuwingen
Lawinegevaar niveau 2 tot 3 ( code geel tot oranje). Algemene gladheid door sneeuwval en opvriezing.

Weerpraatje
Het is en blijft volop genieten in de Alpenregionen! De zuidelijke helft van Nederland geniet al van de krokusvakantie en de regio's midden en noord zijn dan volgende week eindelijk aan de beurt. En juist nu nog meer landgenoten komende week op wintersportvakantie gaan en richting de Alpen zullen gaan afreizen gaat het Alpenweer zich aanzienlijk verbeteren waarin een hoofdrol voor de zon is weggelegd. Super goede vooruitzichten dus maar vooralsnog tapt het weer nog uit een heel ander vaatje waarin over het algemeen vrij veel bewolking voorkomt. Een lagedrukgebied dat via de Franse Alpen richting de Middellandse Zee trok heeft vooral in de Franse Alpen en delen van Wallis, Tessin en de Graubünden voor sneeuw van betekenis gezorgd. Ook de Italiaanse Alpen hebben hun portie gehad en dan vooral in de Valle D'Aosta en het noorden van Piemonte, waar aardig wat neuschnee naar beneden is gedwarreld.


Omgeving van Brand in de Vorarlberg via @Sneeuwhoogte App

Weerbeeld vandaag
Vandaag heeft vrijwel het gehele aandachtgebied nog te kampen met vrij bewolkte omstandigheden, waarin de zon niet al teveel kansen heeft. Aan de Alpenzuidzijde kunnen in de onstabiele lucht nog steeds sneeuwbuien tot ontwikkeling gaan komen waarbij het zwaartepunt van de sneeuwval zich rond en ten oosten van de Dolomieten bevindt. De temperaturen zijn aanhoudend winters waarbij het op 2000 meter gemiddeld zo'n 7 graden vriest en het op het 3000 meter niveau met -12 graden C nog wat kouder is. De wind houdt zich vrij rustig vandaag en is zwak tot matig uit meest oostelijke richtingen.


Fraaie infra-rode satelliet opname van afgelopen nacht, waarin de frontale bewolking goed zichtbaar is. C EuMetsat

Ook op woensdag blijft het aanvankelijk nog vrij wisselvallig weer in het Alpengebied, waarbij het in de westelijke Alpen voor de verandering eens zo goed als droog kan gaan blijven. Ten noorden van de Alpenhoofdkam blijft het over het algemeen aan de bewolkte kant terwijl aan de zuidwestelijke zuidzijde de zon al meer kansen gaat krijgen. Vooral les Alpes Maritimes en het zuiden van Wallis en Tessin maken kans op wat zonnige momenten. Aan de Alpenoostzijde kunnen vooral in het noorden van Tirol, het noorden van het Salzburgerland en Ober Österreich door zwakke stuw nog wat meest lichte sneeuwbuitjes gaan ontstaan. Naarmate de dag vordert trekt het Italiaanse lagedrukgebied richting de Adriatische Zee en in betekenis afnemend verder oostwaarts weg, waardoor de sneeuwbuitjes in het oostelijke Alpengebied langzaam verder zullen gaan uitsterven.


Sedrun in het Zwitserse kanton Graubünden via @Alpsu 28

Verdere vooruitzichten
De laatste run van het Europese ECMWF model bevestigt de stabiliserende trend die de laatste dagen al waarneembaar was in de weerkaarten. Rond het weekend komt de gehele Alpenregio meer onder invloed te liggen van een hogedrukgebied dat met zijn kern ten oosten van Finland ligt. Tegelijkertijd ontwikkelt zich een aparte hogedrukcel nabij de Benelux, welke contact lijkt te gaan zoeken met zijn noord-Europese collega. Hierdoor lijkt het Alpengebied af te gaan stevenen op een drogere periode met aanzienlijk betere zon vooruitzichten! Super dus, met de krokusvakantie voor de boeg, waarbij de wintersportgebieden volop lijken te gaan profiteren van deze weersverbetering. Enige kanttekening die ik wil maken is de situatie op aanstaande vrijdag, waarbij er zich op het polaire frontvlak een storing lijkt te gaan ontwikkelen boven het zuidwesten van Frankrijk. Dit systeem duikt al vrij snel de Middellandse Zee in maar maakt de situatie voor vrijdag nog  wat onzeker, waarbij er misschien voor de zuidelijke Alpen nog wat sneeuw mogelijk is. Eens kijken wat hier de komende dagen van over blijft.


Meer zon aankomend weekend in het Alpengebied

Sauerland en Duitse middelgebergtes
Dichter bij huis zijn de omstandigheden nog steeds pico bello in orde. De pistecondities zijn hier prima in orde en de de komende dagen blijft het weer in eerste instantie nog ligt wisselvallig, met af en toe enkele sneeuwbuitjes. Het blijft ook in deze omgeving koud en winters, met alleen op vrijdag tijdelijk de instroming van wat zachtere lucht. Daardoor zou er rond die tijd in de lagere regionen tijdelijk wat regen kunnen gaan vallen. Richting het weekend ook in deze omgeving sterk verbeterende omstandigheden waarbij de zon beduidend meer kansen gaat krijgen. Ook dichter bij huis volop genieten dus!


Gezellig druk op de Brembergkopf/Winterberg vanmorgen

Tot zover het weerbericht voor vandaag, waarbij Johann morgen verder kijkt naar het weer in de Alpenregio!

Weerbericht werd vandaag verzorgd door Michael van der Poel   @MichaelvdPoel

@Alpenweer Twitter


©Johann Geers -  @Sneeuwhoogte.nl

Geen opmerkingen: