Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

woensdag 13 februari 2013

Tweedeling Alpenweer

Algemene weersituatie
Een lagedrukgebied boven Italië verplaatst met zijn zwaartepunt richting Griekenland en geleidelijk wordt de invloed van een tussenhoog groter. Vrijdag nadert vanuit het westen een warmtefront met nieuwe wolken en neerslag voordat in het weekend een volgende hoog zijn invloed over de Alpen uitbreidt

Waarschuwing: Lawinegevaar code oranje(niveau 3). Zuidoostelijke Alpen sneeuwval en stijgend lawinegevaar.

Weerpraatje
Wat hebben we weer een hoop schitterende foto's vanaf locatie via de de sneeuwhoogte APP binnen gekregen. Als eerste willen we weer een ieder bedanken voor al dit moois. Waarlijk een heel mooie visuele aanvullingen op de weerberichten en één foto zegt vaak zoveel meer dan een heleboel tekst !

Bekijk hier de binnengekomen foto's uit de sneeuw!


Kaprun, Kitzsteinhorn: "fantastische sneeuw en zon" wordt via de APP gemeld.

Duidelijk moge aan de hand van de commentaren ook worden dat de sneeuwcondities in vrijwel het gehele Alpengebied perfect zijn. Enkel de zon laat het, en dat geldt met name voor de gebeden aan de Alpennoordkant nog afweten. Maar met een beetje geluk gaat ook daar de komende tijd geleidelijk verandering inkomen !

Dat deze winter voor grote delen van de Alpen tot nu toe zeer sneeuwrijk verloopt is onder andere mooi aan het onderstaande satellietbeeld te zien (de sneeuw is gemakshalve rood ingekleurd en de opname is van 10 februari toen het vrijwel wolkeloos was). De toen nog groene gebieden van westelijke Zwitserse Mittelland, delen van centraal Wallis en deels ook Tessin en Basel,  zijn inmiddels ook met een laag sneeuw bedekt. Het is na het begin van de "global warming" sinds het begin van de jaren tachtig slechts zelden voorgekomen dat Zwitserland geheel met sneeuw bedekt is ! Daarbij komt ook nog dat we nog niet eens half februari hebben en er zeker nog het één en ander gaat bijvallen, voor de zuidoostelijke Alpen is dat nu al het geval.


Sneeuwdek (rood) Zwitserland (eo) op 10 februari (bron MeteoSchweiz)

Nogmaals 20 -30cm sneeuw
Vooral in de westelijke Alpen krijgt de zon onder invloed van stijgende luchtdruk steeds meer speelruimte. Hetzelfde geldt voor de Alpenzuidkant waar de noordenwind de boel "afdroogt". Heel anders ziet het er vandaag en deels ook nog morgen, uit voor delen van de zuidoostelijke Alpen. De Oostenrijkse weerdienst had zelfs tot vannacht voor delen van zuidoost Oostenrijk een weeralarm openstaan in verband met sterke sneeuwval (30 tot 50cm) maar vannacht werd dat weer  opgeheven. Toch kan er hier de komende 24 uur nogmaals sneeuw van betekenis gaan vallen.

Afgelopen nacht sneeuwde het onder invloed van het Italië laag vooral in delen van de Steiermark het Burgenland, Wenen en delen van Niederösterreich. Vandaag gaat het dan ook in delen van Karinthië en de oostelijke gebieden  Oberösterreich sneeuwen. Met de harde west tot noordwesten wind bestaat er tevens gevaar voor sneeuw verstuivingen en vervrachtingen, dit geldt in het bijzondere voor Niederösterreich en het noorden van Burgenland (stijgend lawinegevaar !). De meeste sneeuw valt naar verwachting vanaf een grens Linz-Klagenfurt en dan oostwaarts, lokaal is tot 30cm mogelijk en in Niederösterreich en de Steiermark ook nog meer. Ook in het westen van Oostenrijk en de oostelijke delen van Zwitserland kan wat sneeuw vallen maar de hoeveelheden zijn hier duidelijk geringer. In de nacht op donderdag houdt het hier dan geleidelijk op met sneeuwen en ook in de oostelijke Alpen wordt het in de loop van de donderdag meer en meer droog.


En er ligt al zoveel: winter wonderland Diedamskopf, Bregenzerwald  10 februari jl.

Ook in het westen van Oostenrijk en de oostelijke delen van Zwitserland kan wat sneeuw vallen maar de hoeveelheden zijn hier duidelijk minder. In de nacht op donderdag houdt het hier op met sneeuwen en ook in de oostelijke Alpen wordt het in de loop van de donderdag meer en meer droog. De temperaturen bewegen zich in de oostelijke Alpen op 2000 meter tussen de -13 en -10 graden en op 3000 meter wordt het niet warmer dan -17 tot -12 graden. Het nulgradenniveau ligt meest in de dalen.

Van westen uit toenemend zonnig
Het betere weer is vandaag weggelegd voor de westelijke Alpen en de gebieden aan de zuidkant. Vanaf de Alpes Maritimes tot over de Mont Blanc en Wallis kan aanvankelijk nog wat rest bewolking of Hochnebel (bovengrens tot 1800m) hangen waar hier en daar nog wat sneeuw uit kan vallen, de bewolking zal in de loop van de dag meer en meer gaan oplossen. Meer bewolking en deels hardnekkige Hochnebel houdt zich nog op in de nordstau gebieden van de Berner en Glaner Alpen en naar het noordoosten toe. Hier kon het nog wel eens langere tijd gaan duren voordat de zon bij machte is om deze (deels) opt te ruimen. Wel zal de Hochnebel bovengrens geleidelijk dalen tot circa 1500 a 1400 meter en daarboven heeft de zon het een stuk makkelijker. De temperaturen ontlopen die van de oostelijke bondgenoten niet veel, op de hoogste toppen vriest het 20 tot 22 graden. Het nulgraden niveau bevindt zich ook hier in de dalen, aan de zuidkant tussen de 500 en 900 meter Sneeuw wordt in de westelijke Alpen niet verwacht, enkel de noordoostelijke delen van Zwitserland zouden nog een paar centimeter kunnen meepakken.


Boven de Hochnebel (1800-2200m) vandaag en morgen veel zon

De opklaringen zullen zich in de nacht op donderdag en donderdag verder over de Alpen uitbreiden en onder invloed van een tussenhoog gaat de zon op steeds meer plaatsen schijnen. Vooral in de ochtend is er eerst nog kans op Hochnebel en mist boven de Alpendalen en het noordelijke Alpenlaagland. De zuidoostelijke Alpen hebben nog te maken met de invloed van het weg trekkende Italië laag en hier dus nog meer bewolking en laatste sneeuw. Al met al denk ik morgen een prima dag in de bergen en met de verse sneeuw en de zon wordt het opnieuw zo'n dag om lekker te genieten !

Vrijdag sneeuw westelijke Alpen
Vrijdag krijgen de westelijke Alpen dan weer te maken met opkomend bewolking en sneeuwval van een opkomend warmtefront. Reeds in de avond dan wel nacht kan het in de westelijke Alpen gaan sneeuwen en gedurende de dag breidt deze uit tot over het westen va Oostenrijk. Het is her dan ook meest bewolkt en steeds weer kan et lichte en hier en daar ook matige sneeuw vallen. In de loop van de middag en avond gaat de fut er geleidelijk uit. De sneeuwvalgrens ligt meest tot in de dalen maar kan vooral aan de noordkant tijdelijk stijgen tot 500 a 700 meter waarbij er een kans bestaat op ijzel. inner-alpine en de meer wind beschutte dalen zal de neerslag tot in de dalen als sneeuw vallen. Grotere hoeveelheden worden er vooralsnog niet verwacht, reken op 5 tot 10cm en mogelijk hier en daar nog wat meer.


Prachtige luchten boven de Aletsch Arena (Oberwallis) gistermiddag (Basli Laros) 

Weekend veel zon in de bergen
Zaterdag is het warmtefront(occlusie) min of meer boven de Alpen tot stand gekomen en van de kaarten verdwenen en komen we geleidelijk meer en meer onder de uitloper van een Russisch hogedrukgebied te liggen. Zondag zien we vanaf het Ruslandhoog boven oost Europa (Polen) een apart filiaal afkoppelen wat vervolgens begin van de week naar het zuiden toe wegschuift. Dit betekent dat we in het weekend vooral in de bergen op veel zon mogen rekenen. De dalen en het laagland krijgen met de noordoostelijke stroming (Bise) weer te maken met deels hardnekkige Hochnebel en mist. De temperaturen bewegen zich op een winters niveau. Op 1500 metere ligt het kwik rond -5 graden en op 2000 meter rond de -8 graden. Zondag wordt het vooral in de bergen en van het westen uit wat zachter. Kortom: perfecte wintersportweer en dito sneeuwcondities !

Tijdelijk zachter
Begin volgende week trekt het hoog dus naar het zuiden weg en wordt het met een naar zuid draaiende stroming vooral in de bergen een zachter. Al met al ook dan prima weer en velen van ons zullen de wat hogere temperaturen alleen maar verwelkomen en op de  terrasje heerst "Hochbetrieb". Naar alle waarschijnlijkheid blijft het nog tot woensdag aan de zachte kant. Rond het midden van de week berekent het Europese model ECMWF een nieuw hoog wat  welke vanuit het noorden via het zeegebied tussen IJsland en Scandinavië langzaam naar het zuiden komt afzakken. Een daarbij behorend koufront zal zoals het model dit nu simuleert woensdag de Alpen binnenlopen. De bewolking gaat dan weer toenemen en vooral aan de noordkant van de Alpenhoofdkam kan weer wat sneeuw gaan vallen.


ECMWF vanaf woensdag volgende week met nieuwe winterse kaarten en markant
kouder winterwee
r. Kaart voor donderdag 21 februari

Achter het koufront stroomt vanaf woensdag vanuit het noorden weer veel koudere lucht binnen en vooral de donderdag en vrijdag en waarschijnlijk ook het weekend beloven weer bitterkoud te gaan verlopen. Op het grensgebied van de koudere lucht vanuit het noorden en de wat zachtere lucht in het zuiden kan vooral ten zuiden van de Alpenhoofdkam sneeuw gaan vallen. Opgemerkt dient nog te worden dat het GFS met een ietwat andere en vooral ook zachtere oplossing komt. Volgens dit model krijgt een Atlantische depressie vanaf woensdag de overhand en krijgen we vanuit het zuidwesten te maken met duidelijk  zachtere omstandigheden, pas in het weekend zou de koudere lucht vanuit het noorden de Alpen kunnen bereiken. Helaas zijn de ECMWF ensembles nog niet binnen dus op dit moment moeten we de onzekerheid nog maar even voor lief nemen.

Sauerland -Duitse Middelgebergtes
De bovengeschetste ontwikkelingen zijn in grote lijnen hetzelfde voor het Sauerland en de zuid Duitse Middelgebergtes. Donderdagavond -nacht dan ook hier warmtefrontpassage met wat sneeuw. Daarna weer kouder en droog met vooral in het weekend prima wintersportweer waarin er ook ruimte zal zijn voor de zon. In de periode van zondag tot dinsdag dan ook hier een stuk zachter maar waarschijnlijk droog. In de nacht op woensdag trekt het koufront met  wat sneeuw door waarna markant koudere polaire lucht binnenstroomt. Al met al dus geen doorzettende (tijdelijke) dooi of wam water regenen en eigenlijk gewoon prima wintersport weer. De sneeuwcondities zijn er overigens perfect, veelal ligt er tussen de 30 en 50cm pulver sneeuw.


Genieten in Winterberg, ingezonden via de APP

Tot zover voor vandaag. Morgen meer Alpenweer en dan ook aandacht voor het weekend reisverkeer van en naar de Alpen. Winterse groeten vanuit Oberwallis (lichte sneeuw -2.8°C)

@Alpenweer Twitter


©Johann Geers -  @Sneeuwhoogte.nlGeen opmerkingen: