dinsdag 26 februari 2013

In oosten nogmaals wat sneeuw

Algemene weersituatie
Een complex lagedrukgebied met centrum in de buurt van de Golf van Genua zwakt langzaam af maar bepaalt vandaag met vochtigere luchtmassa's vooral nog het weerbeeld in de oostelijke Alpen. Met het vorderen van de week toenemende hogedruk, meer zon en geleidelijk wat oplopende temperaturen
Waarschuwing:
Lawinegevaar code geel - oranje (niveau 2-3)
 
Weerpraatje
Diegenen die over een barometer beschikken (zo'n ding waarop je de luchtdruk kunt aflezen) zullen hebben gezien dat de luchtdruk aan een langzame stijging begonnen is. Sinds afgelopen zaterdag is de luchtdruk van 1005 naar 1018 hPa gestegen en deze trend zal zich de komende dagen verder voortzetten om uiteindelijk op circa 1020 tot 1025 hPa uit te gaan komen.


Gisteren ondanks de drukstijgingen vooral nog sneeuw (Südstau) in de zuidelijke Alpen
Lokaal viel er 20 tot 47cm. Foto Andalo (Trentino-Zuid-Tirol). Foto via APP

De drukstijgingen hebben te maken met enerzijds een opbouwend hogedrukgebied boven de Britse Eilanden welke zijn rechter vleugels ook in zuidoostelijke richting over west en centraal Europa zal gaan uitslaan en anderzijds het geleidelijk opvullen van het Italië laag. Daarmee komt vanaf er vanaf woensdag een einde aan de aanvoer van de koude en vochtige lucht vanuit het oosten. De bewolking zal steeds meer gaan oplossen en vooral in de bergen kan de zon overuren gaan maken. Daarbij gaan ook de temperaturen geleidelijk wat in de lift en met de vele zon en de sneeuw in overvloed wordt het genieten geblazen ! Keerzijde van de medaille, de kans op Hochnebel en mist in de dalen en het laagland gaat weer toenemen.


Elders konden we in grote delen van de Alpen achter het glas of buiten al genieten
van de zon. Vanaf woensdag overal toenemend zonnig. Foto Fiss (via APP)
 
Sneeuw oostelijke Alpen
Vandaag moeten met name de Oostenrijkse en noordoostelijke Italiaanse Alpen echter eerst nog even met een laatste plaagstootje van de depressie boven de Middellandse Zee afrekenen. Een gebied met meer bewolking en neerslag is de afgelopen nacht vanuit Tsjechië de oostelijke Alpen binnengetrokken en zal zich in de loop van de dag verder naar het westen verplaatsen. In de loop van de middag zal geheel tot over de oostelijke Zwitserse Alpen zijn gevorderd maar daar nog nauwelijks weer actief zijn.
Het slechtere weer vinden we vooral ten oosten van de Vorarlberg. Het is er bewolkt en er valt steeds weer sneeuw welke vooral in de Steiermark en het zuidelijke Karinthië ook wat intensiever kan uitpakken. De sneeuwvalgrens stijgt in de loop van de dag tot  500 a 1000 meter, de hoogste waardes gelden voor de oostelijke gebieden en de Italiaanse Alpen.


Gisteren volop zon in Maurach (Tirol) vandaag meer bewolking en mogelijke een vlok
sneeuw later op de dag

De westelijke Alpen hebben te maken met betere omstandigheden, hier weer die mix van wolken, zon en deels Hochnebel-achtige bewolking. In de ochtend is er vooral ook nog kans op meer bewolking in een gebied vanaf de Alpes Maritimes tot over de Dauphine, mogelijk dat er hier en daar ook nog wat lichte sneeuw neer dwarrelt. In de loop van de middag trekt de Oostenrijkse (hoger)bewolking dan ook het noordoosten van Zwitserland en Graubünden binnen en later op de dag of in de nacht op woensdag kan er wat lichte sneeuw vallen.

In de westelijke Alpen stijgt het nulgradenniveau van 700 naar 1100 meter, in de oostelijke Alpen waar de iets minder koude lucht is binnengestroomd naar lokaal 1200 tot 1300 meter. Op 2000 meter wordt het een graaf of -6 en op 3000 meter een graad of -13. Voor wat betreft de sneeuwval kan er in de zuidoostelijke Alpen 10 tot 20cm gaan vallen en lokaal ook nog meer, hoe verder naar het westen toe hoe minder. Overigens komt de Oostenrijkse weerdienst met neerslaghoeveelheden van 20 tot 50cm op de proppen maar dit lijkt me eerlijk gezegd wat overdreven.


WRF met de neerslaghoeveelheden zoals het model dat gisteravond berekende, vanmorgen
zijn de hoeveelheden duidelijk wat teruggeschroefd

Vanaf woensdag neemt de hogedrukinvloed geleidelijk verder toe en en op steeds meer plaatsen gaat de zon schijnen. In het zuidoosten bestaat woensdag nog kans op wat meer bewolking waaruit nog wat regen of sneeuw(bui) kan vallen. Donderdag dan overal droog en zonnig weer. Ook de vrijdag en het komende weekend zullen droog en zonnig verlopen. De temperaturen zullen vooral in de bergen nog wat verder kunnen stijgen zonder dat het echter markant zachter zal gaan worden.
 
Lente op de kaarten
Vanaf zondag zien we het Britse hoog via de Alpen naar het zuidoosten trekken, tegelijkertijd neemt het aan zijn oostflank nogmaals een portie polaire lucht mee. Deze markant koudere lucht zal tijdelijk vooral over de Oostenrijks Alpen uitstromen maar levert geen neerslag op, hooguit zal er wat meer bewolking aan het zwerk verschijnen. tegen het midden van de volgende week ligt het hoog boven Griekenland en Turkije, op de Atlantische Oceaan zien we dan een zeer diepe depressie op de kaarten. Tussen beide systemen krijgen we vervolgens te maken met een in kracht toenemende  zuid(westelijke) hoogtestroming waarmee zeer zachte lucht wordt aangevoerd.

Bovenstaande ontwikkeling wordt zowel door het ECMWF als ook door het GFS ondersteund en mocht het inderdaad zo gaan lopen dan kunnen we stellen dat het ook met de winter in de Alpen gedaan is. Met temperaturen die gaan oplopen tot 5 a 7 graden op het T850hPa valk (1500 meter) en een krachtige februari zon in combinatie met een (mogelijk) opkomende zuidföhn zal de sneeuw, zeker onder de 1500 meter, het heel moeilijk gaan krijgen


ECMWF woensdag 6 maart met een zachte zuidelijke stroming
 
Samengevat mogen we ons vanaf woensdag gaan opmaken voor rustig en vooral ook zeer zonnig hogedrukweer met in het gehele Alpengebied ideale wintersport condities. Maandag vooral in de oostelijke Alpen kouder. Vanaf dinsdag geleidelijk overal verdere temperatuurstijging maar waarschijnlijk aanhoudend zonnig. Ik trek er zo ook even op uit, fijne dag en geniet van de zon en Oostenrijk van de voorlopig laatste sneeuw. Ciao vanuit een strakblauw maar nog koud Oberwallis en tot morgen maar weer.

@Alpenweer Twitter


©Johann Geers -  @Sneeuwhoogte.nl


Geen opmerkingen: