woensdag 27 februari 2013

Lente in aantocht

Algemene weersituatie
De depressie boven de centrale Middellandse Zee trekt langzaam naar het westen weg en verliest meer en meer zijn invloed op het  Alpenweer. Een hogedrukgebied met centrum boven de Britse Eilanden breidt zijn invloed geleidelijk verder over west en centraal Europa uit.

Waarschuwing:
Lawinegevaar code geel - oranje (niveau 2-3)

Weerpraatje
Gisteren hadden we geheel volgens verwachting met een tweedeling in het Alpenweer te maken. Terwijl in de westelijke Alpen de zon overuren kon maken en het veelal knalblauw was hadden de oostelijke Alpen te maken met veel bewolking waaruit voor naar het oosten toe sneeuw viel. Grote neerslag hoeveelheden werden niet gemeld en met met 10 tot 20mm was het meest wel gedaan. In de bergen was dit echter weer  voldoende voor een verse laag van 10 tot 20cm en lokaal ook nog wat meer.


Prachtig weer en uitstekende condities in de westelijke Alpen, foto Belalp
Oberwallis (Francien Bakker)

Toenemende hogedruk
Gisteravond en afgelopen nacht had de bewolking zich van het oosten uit tot over de zuidelijke en oostelijke Zwitserse Alpen uitgebreid en vooral in de centrale delen van Oostenrijk viel nog wat sneeuw. Ook vandaag houden we nog die tweedeling tussen veel zon in het westen en meer bewolking met mogelijk nog wat (lichte) sneeuw naar het oosten toe. Kijken we naar de barometer dan zien we dat die onder invloed van het Britse hoog inmiddels is opgelopen tot 1025hPa. Dat hogedruk in de winter (jazeker, het is nog steeds winter) niet altijd garant staat voor mooi weer wordt nu weer eens heel mooi duidelijk.


..en ook aan sneeuw geen gebrek ! (foto Francien Bakker)

Inversie
We hebben te maken met een zogenaamd  "warm" hoog met daarbinnen dalende luchtbewegingen. Wanneer lucht daalt warmt ze op en verliest aan vocht. (vergelijk met föhn). Dit zorgt ervoor dat vooral in de hoogte de lucht minder koud is (wordt) dan aan de grond met als gevolg een inversie (boven warm, onder koud). Juist in deze onderste koele en vochtige laag ontstaat de mist en Hochnebel. Naast dit typische verschijnsel hebben vooral de oostelijke Alpen ook nog te maken met een oostelijke stroming waarmee in onderste luchtlagen nog steeds  koudere en vochtigere lucht wordt aangevoerd. Deze combinatie zorgt ervoor dat de mist, Hochnebel en lagere bewolking in de oostelijke gebieden hardnekkig is. Terwijl in de de westelijke Alpen de inversie tot circa 800 a 1300 meter reikt en eventuele Hochnebel door de zon en de dagelijkse gang wordt opgeruimd ligt deze in de oostelijke Alpen rond de 2500 meter en lost niet of slechts gedeeltelijk op. Daarnaast kan er uit de bewolking of Hochnebel ook nog wat lichte sneeuw en beneden de 600 a 1000 meter regen vallen.


Daarentegen gisteren veel bewolking en sneeuw in delen van de Oostenrijkse
Alpen zoals hier op de Turracher Höhe (Karinthie / via APP)

Veel zon westen en in de bergen
De meeste zon is in Oostenrijk vandaag weggelegd voor de Vorarlberg tot over de de Salzburger Alpen en het noorden van Karinthië, ten oosten daarvan de bewolking en nog wat lichte neerslag. In de westelijke Alpen is het, met uitzondering van de gebieden ten zuiden van de Dauphine, vandaag opnieuw weer zonnig en enkele overtrekkende wolkjes of hoge bewolking mag geen naam hebben. De temperaturen kunnen weer een paar graden winst boeken. Op 2000 wordt het  -4 en -2 graden, op 3000 meter tussen de -11 en -8 en op 4000 meter tussen de 18 en -15 graden. Het freezing level ligt in het zuiden en zuidwesten rond circa 1000 meter en aan de noordkant rond de 1700 meter. Naar het oosten toe is het over de gehele linie nog ietwat zachter.Vooral in het oosten nog grote kans op Hochnebel maar ook daar gaandeweg
steeds meer zon. Webcam Innsbruck, Nordkette (1958m)

Donderdag en vrijdag zet de weersverbetering onder toenemende invloed van het Britse hoog langzaam maar zeker verder door. In de ochtend wel weer kans op Hochnebel en mist met een bovengrens tussen de 800 en 1300 meter. Mogelijk dat donderdag er in de zuidwestelijke Franse Alpen en in het zuiden van het Zwitserse Tessin wat wolkenvelden overtrekken. Verder is het toch vooral de zon die het weerbeeld zal bepalen, dit geldt met name in de bergen en aan de Alpennoordkant en voor de vrijdag. De temperaturen kunnen opnieuw weer een beetje winst boeken
 
Weekend Kaiserwetter
In het weekend profiteren we nog steeds van de invloed van het Britse hoog. Wel zal er onder invloed van een depressie die vanaf de Noorse Zee naar het zuidoosten van Finland trekt wat koudere lucht worden aangevoerd. Deze polaire lucht zal vooral in de oostelijke Alpen voor een (tijdelijke) daling van de temperaturen zorgen, hadden we donderdag op 1500 meter nog 0 tot -2 graden, in het weekend wordt het er niet veel warmer dan -5 a -7 graden. De polaire lucht is echter ook vrij droog en binnen het gebied van hogedruk met de vrij hoge barometerstanden is neerslag op het zwakke koufront dan ook onwaarschijnlijk. Hooguit zal er vanaf vrijdagmiddag en avond wat bewolking (wolkenvelden ) vanuit het noorden overtrekken. Verder is het, afgezien van nog wat Hochnebelvelden boven  de dalen, zonnig. Het belooft dus een perfect wintersportweekend te worden.
 
Markant zachter
Net als gisteren berekenen de modellen ook vandaag voor het begin van de volgende week een verdere verzachting. Het Britse hoog kiest het hazenpad en verplaatst zich in de eerste helft van de week via centraal Europa naar de oostelijke Balkan. Tegelijkertijd zien we op de Atlantische Oceaan een omvangrijk en actieve depressie verschijnen.


In de tweede helft van de volgende week zien we dat zeer koude polaire luchtmassa's via West Rusland naar de zuidoostelijke Balkan gaat uitstromen. Mogelijk dat opnieuw de oostelijke Alpen met iets kouder lucht te maken zullen krijgen maar naar alle waarschijnlijkheid blijven we buiten schot van de koudere lucht. Daarvoor in de plaats krijgen we te maken met een zuid tot zuidwestelijke aanvoer van nog zachtere luchtsoorten vanuit subtropische breedtegraden. Voeg daar nog de steeds krachtiger wordende maart zon en een opkomend Südföhn aan toe en het resultaat moge duidelijke zijn: "lente".
 
Of het allemaal zo zal gaan lopen als de modellen vandaag simuleren gaan we morgen bekijken. Tot dan en ciao vanuit een half bewolkt Oberwallis.

@Alpenweer Twitter


©Johann Geers -  @Sneeuwhoogte.nlGeen opmerkingen: